ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Grad ulaže velika sredstva i napore u rešavanje problema otpadnih voda i fekalne kanalizacije

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, jutros je sa saradnicima obišla nekoliko lokacija duž korita reke Đetinje na čijem toku su se prethodnih dana pojavljivale površinske alge. Takođe gradonačelnica je obišla i potez u MZ Turica gde je već izgrađen fekalni kolektor i gde se trenutno radi na uspostavljanju prepumpne stanice.

Kako je istakla nakon obilaska svi problemi vezani za zagađenje reke Đetinje datiraju dugi niz godina, ali, po njenim rečima Grad ulaže velika sredstva i maksimalne napore da ih rešava.

“I ja se, kao neko ko je odrastao u ovom gradu, sećam vremena kada je Gradska plaža bila omiljeno kupalište velikog broja naših sugrađana i naravno kao neko ko i danas živi, ali i vodi ovaj grad želim da ona ponovo ponese epitet „užičkog mora“.

Ono što mi možemo da kažemo u ovom trenutku je da su već preduzete određene aktivnosti i da su u planu i nove. Najpre završen je fekalni kolektor u Turici, a zahvaljujući sredstvima koje smo izdvojili iz budžeta otpočinju i radovi na uspostavljanju prepumpne stanice. Takođe, u toku je izrada projekta za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže za više od 100 domaćinstava. Kako je u pitanju velika investicija imamo obećanja da ćemo u toku naredne godine dobiti podršku republike za realizaciju tog posla.”

“Zdravu životnu sredinu, čistu Đetinju i uređenu Gradsku plažu želimo svi i to je nešto što se nijednog trenutka ne dovodi u pitanje. Samo biće potrebno malo vremena, malo više novca i naravno strpljenje i razumevanje od strane naših sugrađana da realizujemo sve neophodne aktivnosti u ostvarenju tog cilja”, zaključila je gradonačelnica.

Po rečima načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Zorana Militarova, na kvalitet vode u Đetinji utiče čitav niz faktora.

“Ovo je trenutno 50% reka Sušica, 50% Đetinja. U svim ispitivanjima koja se rade kada je upitanju reka Đetinja, a rade se u kontinuitetu više puta godišnje, potvrđuje se da je Đetinja po kvalitetu voda treće klase, dozvoljena za kupanje uz pridržavanje određenih mera. Ispitivanja pokazuju i da ima određenih pomaka. Nemamo više hemijsko zagađenje, a varira deo zagađenja koji se tiče određenih materija. U vreme kada je grad Užice koristio vodu sa Sušičkih vrela rešen je problem klanica u Mačkatu, koje su predstavljale ozbiljan problem ranijih godina. Takođe, treba imati u vidu da je postrojenje koje se radi za preradu otpadnih voda na Beloj Zemlji u funkciji kvaliteta reke Đetinje. Kolektor kroz Turicu se finišira nakon dugog niza godina, a ono što nam je takođe prioritet je sanacija dela Volujačkog potoka.”

Militarov dodaje i da su građani veoma zabrinuti zbog sloja koji vide na površini vode i objašnjava da je u pitanju prirodna pojava.

“To nisu samo alge, tu se radi i o ostacima lišća. On se vidi zbog toga što je vodotok usporen i ne postoji mogućnost da se brzim tokom vode to skloni sa površine. Postoji projekat za rekonstrukciju brane na Gradskoj plaži, koji treba da reši taj problem upravljanjem samog preliva preko ustava, to je nešto što ne zavisi samo od nas već i od JP “Srbijavode”, jer je ta brana i u funkciji ne samo Gradske plaže već i u funkciji zaštite od poplava, pa su procedure malo komplikovanije i duže. Naše inspekcije koje idu na teren imaju dobru komunikaciju sa građanima, ribarima koji prijave stvari koje se dešavaju na reci da bi na vreme reagovali ukoliko postoji potreba. Stanje Đetinje za ovu sezonu je vrlo loše, jer smo sada u jednom minimumu padavina, prema nekim najavama ne očekuju se ozbiljnije padavine u naredna dva meseca. Moramo da čuvamo Vrutke jer to je akumulacija sa koje pijemo vodu i ne možemo sada da ispuštamo velike količine vode sa Vrutaka da bi obezbedili da ovde protočnost bude veća, a da posle dođemo u problem da nemamo vodu za stanovništvo.”

I Nada Jovičić član Gradskog veća za zaštitu životne sredine i turizam potvrđuje da je na osnovu svih izveštaja od relevantnih institucija, reka Đetinja voda treće kategorije.

“Đetinja je reka u kojoj se nalazi živi svet, nalazi se riba. Uginuća ribe nema, što znači da ta voda u kontinuitetu u toku letnje sezone osim pojedinih dana može da se koristi za kupanje. Ipak činjenica je da svako od nas mora biti odgovoran, ne samo prema vodi koju pijemo već i prema vodi koja se odlaže, odlazi u kanalizaciju i samim tim i dolazi do reke Đetinje. Svi posetioci kako na Gradskoj plaži tako i u klisuri reke Đetinje koja je područje od izuzetnog značaja, ne samo za grad Užice već i za ceo naš okrug i Srbiju, bi trebalo da povedu računa kada idu na izletišta, da smeće i sve ostalo odlažu na adekvatan način i da sve to ne završava u nama izuzetno značajnoj reci.”

U rešavanje problema otpadnih voda i fekalne i atmosferske kanalizacije u Turici Grad je u prethodnom periodu izdvojio značajna sredstva. Urađen je glavni kolektor u dužini od 1300m gde je uloženo oko 15 miliona dinara. Kompletno je postavljen budući kolektor za mogućnost priključenja stanovništva na teritoriji mesne zajednice Turica. Početkom septembra počinje da se radi prepumpna stanica vrednosti 22 miliona dinara. Kako ističe Nikola Maksimović direktor JP “Užice Razvoj”  urađena je kompletno projekta dokumentacija za sekundarnu mrežu za tri ulice, Isidore Sekulić, Milana Vergovića i Stanoja Glavaša gde će biti oko 111 priključaka, a vrednost radova je oko 35 miliona dinara.

“Osim ove tri ulice nastavićemo, prema uslovima JKP “Vodovod”, da i ostalom stanovništvu i privrednim subjektima omogućimo priključenje na budući fekalni kolektor. Time ćemo sprečiti zagađanje reke Đetinje i omogućićemo da naši stanovnici konačno budu priključeni na budući fekalni kolektor odnosno na kanalizacionu mrežu. Trenutno se radi projektni zadatak za izradu projekte dokumentacije obaloutvrde od reke Đetinje do Volujačkog potoka. Radiće se plan detaljne regulacije i idejno rešenje u dogovoru sa JP “Srbijavode”. Očekujemo krajem ove i početkom sledeće godine početak realizacije samog projekta, a nakon toga i izvođenje radova.”

Nažalost, Turica nije jedino naselje u gradu koje nema kanalizacionu mrežu, ali su po rečima gradonačelnice mapirana i ostala, pa će se u skladu sa prioritetima i finansijskim mogućnostima raditi na projektovanju i izgradnji nedostajućih delova mreže.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај

Отворена летња туристичка сезона на Торнику