ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Готово све поскупело – јунеће и свињско месо, домаћи сир и јаја, кромпир, ораси, банане

Јунеће и свињско месо, домаћи сир и јаја, кромпир, ораси, банане – за годину дана у Србији поскупело је готово све, осим јабука и лимуна, који су према званичној статистици нешто јефтинији били овог марта у односу на прошли.

Јунећа розбратна поскупела је за годину дана у Београду 210 динара, у марту прошле године килограм је коштао 690 динара, овог марта чак 900 динара. Најчешћа цена килограма свињског врата и крменадле прошлог марта у главном граду била је 450 динара да би сада коштала 140 динара више. Килограм пилетине је исти – 300 динара, показују подаци Републичког завода за статистику.

Јунетина је за годину дана највише поскупела у Суботици са 725 на 1.100 динара, 300 динара је скупља у Зајечару, исто толико и у Сремској Митровици, док је у Шапцу са 550 динара отишла на више од 930 динара. У свим градовима у Србији, које РЗС има у статистици, јунеће и свињско месо је поскупело.

Најскупље свињско месо је 590 динара и то у Београду, Суботици и Сремској Митровици. Прошле године, треће недеље марта, свињски врат по београдским продавницама био је 450 динара, што значи да је за годину дана цена скочила за 140 динара. Цена пилећег меса је у Београду остала иста ове као и прошле године, док је у већини градова незнатно поскупела, осим у Новом Пазару где је килограм пилећег меса значајније поскупео са 270 на 390 динара.

Скупљи су ове године и сир, млеко и јаја, комад јаја прошле године био је од 12,5 до 16 динара, ове се цена креће од 15 до 20 динара, колико је у Крагујевцу, Шапцу, Суботици.

Килограм домаћег сира је марта 2021. коштао у продавницама од 240 динара у Краљеву до 557 динара колико је био у Зрењанину и Зајечару.

За годину дана сир је у Краљеву поскупео 30 динара, у Зрењанину и Зајечару је достигао готово 600 динара, исто колико и у Сремској Митровици и Шапцу. У ова два града килограм сира је поскупео за годину дана 100 динара.

Стерилисано млеко је ове године у распону од 92 до 110 динара, док је прошле године литар млека коштао од 73 до 100 динара.

Кромпир је у Ваљеву у марту коштао четири и по пута више него пре годину дана, килограм се продавао по 90 динара, док је прошле године у исто време био 20 динара. Најмање је поскупео у Краљеву, пет динара, и Новом Пазару 10 динара. У Београду, Зајечару, Нишу ове године је 90 динара, док је прошлог марта килограм био 60 динара.

Очишћени ораси су у продавницама овог марта коштали од 750 у Зајечару и 780 у Врању, до 1.300 динара у Београду, Ваљеву, Краљеву, Шапцу, Новом Саду, Зрењанину и Суботици. Прошле године цене су биле знатно ниже, 1.180 динара били су најскупљи ораси у Сремској Митровици, најјефтинији у Врању 715 динара, али је у просеку цена била око 1.000 динара за килограм.

Најпродаваније воће банане прошле године коштале су од 100 до 150 динара по килограму, ове године нешто су скупље, у Новом Пазару су треће недеље марта коштале 130 динара што је било најјефтиније, док су у Крагујевцу, Лесковцу, Смедереву, Новом Саду и Сремској Митровици коштале чак 160 динара. У већини градова за годину дана банане су поскупеле 20 до 30 динара.

Јефтинији лимун и јабуке

Килограм јабука прошле године коштао је од 60 динара у Ваљеву до 110 динара у Смедереву, а најчешћа цена у продавницама била је 99,99 динара.

Ове године у смедеревским продавницама јабуке су се продавале по истој цени, али су у Лесковцу биле јефтиније, коштале су 52 динара, док је прошле године за килограм требало у овом граду издвојити 66 динара. У већини градова јабуке су ове године јефтиније по продавницама, у просеку 10 динара.

Јефтинији него прошле године је и лимун, марта 2021. продавао се по цени од 115 до 190 динара, док је ове године његова цена у продавницама од 90 динара у Врању до 150 динара у Новом Пазару.

Данас / Љ. Буквић

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Фестивал фантастике оправдао очекивања ужичких основаца и средњошколаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршено асфалтирање седам путних праваца у Качеру

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпуна трансформација Градског културног центра кроз пројекат Престоница културе Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за медије: Одржан Трећи Конгрес Српске странке Заветници – Милица Ђурђевић Стаменковски поново изабрана за председницу

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србију стиже снажно погоршање времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА