ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Готово 60.000 људи у Србији чека неку медицинску интервенцију: На операцију катаракте и до 9 месеци

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Нису само дуге листе чекања за операцију катаракте – ту су и кардиоваскуларне операције, уградња кукова, колена
У Србији скоро 60.000 људи чека на неку медицинску интервенцију – од катаракте, преко операције кукова, колена, до интервенција на срцу. На операцију катаракте просечно се чека девет месеци. Ипак, постоји могућност да се оперишете о трошку државе и у приватним клиникама, оним које држава одреди.

У КБЦ „Звездара“ су током трећег таласа короне радили операције катаракте, а ипак се на ту интервенцију у овој установи чека и до девет месеци. Годишње обаве више од 2.000 операција катаракте, а само у првих пет месеци ове оперисали су 700 пацијената.

– Ми смо на листи чекања када смо крајем прошле године изашли из ковида имали мање од 100 пацијената, данас на листи има више од 1.600 пацијената, неки просечан период чекања је девет месеци – каже проф. др Мирослав Стаменковић, директор Клинике за очне болести КБЦ „Звездара“ за РТС.

Постоји и друга могућност. РФЗО све који се налазе на листама чекања питају да ли желе да се оперишу у државној или приватној установи.

– Могу да кажем да смо ми од почетка године неких 10.000 и више људи анкетирали од тог броја око 5.000 смо упутили ка приватним установама, а за сад је неких 2.000 лица већ оперисано – наводи Ивана Ђунисијевић из РФЗО.

Током 2016. године РФЗО је почео са овом праксом. Тренутно је уговор са њима потписало 13 приватних клиника у Београду, укупно у Србији 24 и ту пацијенти могу да оперишу катаракту о трошку државе. Издатак који у том случају имају јесте партиципација, која у зависности од клинике износи до хиљаду динара.

– Довољно је значи сви који се изјасне да желе приватно да се оперишу добијају своје термине без проблема. Ја бих желела да напоменем да свако лице које изрази жељу да приватно буде оперисано у наредних месец два добија термин, бива му пружена операција. Тако да је рок за чекање умногоме смањем са приватним клиникама – додаје Ђунисијевићева.

У државним болницама кажу да им се посао није смањио.

– Не бих рекао да се осећа смањено. Пацијенти, ја бих рекао да пацијенти иду за својим лекарима – поручује Стаменковић.

Нису само дуге листе чекања за операцију катаракте – ту су и кардиоваскуларне операције, уградња кукова, колена. На тим листама је нешто више од 58.000 грађана. Према званичним подацима Републичког фонда за здравствено осигурање, скоро 1.540 особа на данашњи дан чека на операцију катаракте. Први пацијент на листу чекања уписан је крајем септембра прошле године, он је на овој листи готово 230 дана.

(Телеграф.рс)

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА