OGLASNA TABLA
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Готово 60.000 људи у Србији чека неку медицинску интервенцију: На операцију катаракте и до 9 месеци

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Нису само дуге листе чекања за операцију катаракте – ту су и кардиоваскуларне операције, уградња кукова, колена
У Србији скоро 60.000 људи чека на неку медицинску интервенцију – од катаракте, преко операције кукова, колена, до интервенција на срцу. На операцију катаракте просечно се чека девет месеци. Ипак, постоји могућност да се оперишете о трошку државе и у приватним клиникама, оним које држава одреди.

У КБЦ „Звездара“ су током трећег таласа короне радили операције катаракте, а ипак се на ту интервенцију у овој установи чека и до девет месеци. Годишње обаве више од 2.000 операција катаракте, а само у првих пет месеци ове оперисали су 700 пацијената.

– Ми смо на листи чекања када смо крајем прошле године изашли из ковида имали мање од 100 пацијената, данас на листи има више од 1.600 пацијената, неки просечан период чекања је девет месеци – каже проф. др Мирослав Стаменковић, директор Клинике за очне болести КБЦ „Звездара“ за РТС.

Постоји и друга могућност. РФЗО све који се налазе на листама чекања питају да ли желе да се оперишу у државној или приватној установи.

– Могу да кажем да смо ми од почетка године неких 10.000 и више људи анкетирали од тог броја око 5.000 смо упутили ка приватним установама, а за сад је неких 2.000 лица већ оперисано – наводи Ивана Ђунисијевић из РФЗО.

Током 2016. године РФЗО је почео са овом праксом. Тренутно је уговор са њима потписало 13 приватних клиника у Београду, укупно у Србији 24 и ту пацијенти могу да оперишу катаракту о трошку државе. Издатак који у том случају имају јесте партиципација, која у зависности од клинике износи до хиљаду динара.

– Довољно је значи сви који се изјасне да желе приватно да се оперишу добијају своје термине без проблема. Ја бих желела да напоменем да свако лице које изрази жељу да приватно буде оперисано у наредних месец два добија термин, бива му пружена операција. Тако да је рок за чекање умногоме смањем са приватним клиникама – додаје Ђунисијевићева.

У државним болницама кажу да им се посао није смањио.

– Не бих рекао да се осећа смањено. Пацијенти, ја бих рекао да пацијенти иду за својим лекарима – поручује Стаменковић.

Нису само дуге листе чекања за операцију катаракте – ту су и кардиоваскуларне операције, уградња кукова, колена. На тим листама је нешто више од 58.000 грађана. Према званичним подацима Републичког фонда за здравствено осигурање, скоро 1.540 особа на данашњи дан чека на операцију катаракте. Први пацијент на листу чекања уписан је крајем септембра прошле године, он је на овој листи готово 230 дана.

(Телеграф.рс)

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

Oglasna Tabla

Прво вече Фестивала „деца међу нарцисима“ посвећено Михајлу Ћуповићу (видео)

Oglasna Tabla

Почиње традиционална „ДДОР Олимпијска стаза“

Oglasna Tabla

Председница ужичког одбора Народне странке ослобођена кривице за учешће у блокадама саобраћајница

Oglasna Tabla

Где је у Србији храна најјефтинија, а где најскупља?

Oglasna Tabla

Објављене цене горива које ће важити до следећег петка

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова

Oglasna Tabla

Временска прогноза за суботу 21. мај

Oglasna Tabla

Сок од зове против опаких болести: Ништа не кошта, а много вреди

Oglasna Tabla