2.7 C
Uzice
децембар 8, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Gorivo poskupljuje

Gorivo bi uskoro moglo da poskupi i to četiri dinara po litru, s obzirom da je na svetskom tržištu, nakon što je Tramp otvoreno zapretio Rusiji „Novim, lepim i pametnim raketama“, cena nafte dostigla je do sada najviši nivo još od 2014. kao i da je za poslednjih sedam dana njena cena skočila čak za 7,7 odsto.

Nebojša Atanacković, predsednik kompanije „Nafta“ kaže da rast cena na svetskom tržištu gotovo nikad nije zaobišao Srbiju, kao i da ukoliko se nastavi ovakav trend, sasvim je sigurno da će gorivo poskupeti.
– Dosadašnja iskustva pokazuju da nikada poskupljenje goriva u svetu nije jedan na jedan, pre svega zato što u ceni goriva Srbija ima vrlo veliki udeo državnog zahvatanja, što znači da ukoliko je cena nafte na svetskom tržištu skočila za 7,7 odsto, u Srbiji se može očekivati povećanje od 3,5 odsto ili oko četiri dinara po litru – objašnjava Atanacković i dodaje da u velikoj meri tržišnu cenu goriva u Srbiji određuje NIS, koji je bez sumnje najveći igrač na tržištu.

No iako je poznato da se NIS delom snabdeva s domaćeg tržište, iz Banata, turbulencije na svetskom tržištu dovode do povećanja cena na njihovim pumpama jer domaća naftna polja uspeju da obezbede tek trećinu neophodne nafte na našem tržištu. Tako da nema dileme, kako tvrde naftaši, da će situacija u svetu uticati i na poskupljenje goriva u Srbiji.
Tokom jučerašnjeg dana cena brenta po barelu dostigla je cenu od 71,84 dolara po barelu, što je najviši nivo još od kraja 2014. godine, dok se za barel kruda plaćalo 66,69 dolara po barelu.

Izvor: Srbija Danas/Alo/Foto: Ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

4 najlepše posne čoko – torte za potpuni praznični ugođaj! Odlične su za slave, a jednostavne za spremanje!

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih KJP „Zlatibor“ za pružanje prve pomoći sa pokaznom vežbom

Oglasna Tabla

Velika rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave na Đetinji

Oglasna Tabla

Vahida Đedović brutalno razotkrila sve maske današnjeg roditeljstva

Oglasna Tabla

„1 od 5 miliona Užice” organizuje akciju prikupljanja potpisa za obustavljanje sudskog i političkog progona Aleksandra Obradovića

Oglasna Tabla

Podela auto sedišta deci rođenoj u drugoj polovini ove godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prste da poližete: Četiri ideje za posni doručak!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 7. decembar

Oglasna Tabla

KONAČNO: Posle pola veka MOSI igre održaće se u Užicu 2022. godine (VIDEO)

Oglasna Tabla