27.1 C
Uzice
август 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Gorivo poskupljuje

Gorivo bi uskoro moglo da poskupi i to četiri dinara po litru, s obzirom da je na svetskom tržištu, nakon što je Tramp otvoreno zapretio Rusiji „Novim, lepim i pametnim raketama“, cena nafte dostigla je do sada najviši nivo još od 2014. kao i da je za poslednjih sedam dana njena cena skočila čak za 7,7 odsto.

Nebojša Atanacković, predsednik kompanije „Nafta“ kaže da rast cena na svetskom tržištu gotovo nikad nije zaobišao Srbiju, kao i da ukoliko se nastavi ovakav trend, sasvim je sigurno da će gorivo poskupeti.
– Dosadašnja iskustva pokazuju da nikada poskupljenje goriva u svetu nije jedan na jedan, pre svega zato što u ceni goriva Srbija ima vrlo veliki udeo državnog zahvatanja, što znači da ukoliko je cena nafte na svetskom tržištu skočila za 7,7 odsto, u Srbiji se može očekivati povećanje od 3,5 odsto ili oko četiri dinara po litru – objašnjava Atanacković i dodaje da u velikoj meri tržišnu cenu goriva u Srbiji određuje NIS, koji je bez sumnje najveći igrač na tržištu.

No iako je poznato da se NIS delom snabdeva s domaćeg tržište, iz Banata, turbulencije na svetskom tržištu dovode do povećanja cena na njihovim pumpama jer domaća naftna polja uspeju da obezbede tek trećinu neophodne nafte na našem tržištu. Tako da nema dileme, kako tvrde naftaši, da će situacija u svetu uticati i na poskupljenje goriva u Srbiji.
Tokom jučerašnjeg dana cena brenta po barelu dostigla je cenu od 71,84 dolara po barelu, što je najviši nivo još od kraja 2014. godine, dok se za barel kruda plaćalo 66,69 dolara po barelu.

Izvor: Srbija Danas/Alo/Foto: Ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pita od spanaća i krompira: Lagano jelo koje može biti posno

Oglasna Tabla

Tipovi kafanskih ljudi u Srbiji: Svi bi želeli da se zovu boemima, a evo šta je potrebno da bi neko spadao u ovu kategoriju

Oglasna Tabla

Kristina Grujičić osvojila zlato na prvenstvu Centralne Srbije i obezbedila učešće na Finalu Kupa Srbije

Oglasna Tabla