24.2 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Gorivo poskupljuje

Gorivo bi uskoro moglo da poskupi i to četiri dinara po litru, s obzirom da je na svetskom tržištu, nakon što je Tramp otvoreno zapretio Rusiji „Novim, lepim i pametnim raketama“, cena nafte dostigla je do sada najviši nivo još od 2014. kao i da je za poslednjih sedam dana njena cena skočila čak za 7,7 odsto.

Nebojša Atanacković, predsednik kompanije „Nafta“ kaže da rast cena na svetskom tržištu gotovo nikad nije zaobišao Srbiju, kao i da ukoliko se nastavi ovakav trend, sasvim je sigurno da će gorivo poskupeti.
– Dosadašnja iskustva pokazuju da nikada poskupljenje goriva u svetu nije jedan na jedan, pre svega zato što u ceni goriva Srbija ima vrlo veliki udeo državnog zahvatanja, što znači da ukoliko je cena nafte na svetskom tržištu skočila za 7,7 odsto, u Srbiji se može očekivati povećanje od 3,5 odsto ili oko četiri dinara po litru – objašnjava Atanacković i dodaje da u velikoj meri tržišnu cenu goriva u Srbiji određuje NIS, koji je bez sumnje najveći igrač na tržištu.

No iako je poznato da se NIS delom snabdeva s domaćeg tržište, iz Banata, turbulencije na svetskom tržištu dovode do povećanja cena na njihovim pumpama jer domaća naftna polja uspeju da obezbede tek trećinu neophodne nafte na našem tržištu. Tako da nema dileme, kako tvrde naftaši, da će situacija u svetu uticati i na poskupljenje goriva u Srbiji.
Tokom jučerašnjeg dana cena brenta po barelu dostigla je cenu od 71,84 dolara po barelu, što je najviši nivo još od kraja 2014. godine, dok se za barel kruda plaćalo 66,69 dolara po barelu.

Izvor: Srbija Danas/Alo/Foto: Ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla