ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

Стручњаци процењују да ће се цене дизела и бензина од првог дана октобра дефинитивно повећати због одлуке Владе Србије да подигне износ акцизе.

Србија је већ сада на врху листе земаља региона по томе колико кошта литар горива. Тачније, најскупљи дизел плаћају грађани Србије, док је бензин скупљи само у Црној Гори и Мађарској.
Међутим, лидерску позицији Србија би могла да учврсти од 1. октобра кад почињу да важе нове, за осам одсто увећане акцизе.

До петак, по Уредбу о ограничењу висине цена деривата нафте, у Србији ће цена дизела бити 211 динара, а цена бензина 192 динара за литар.

Стручњаци процењују да ће се цене нафтних деривата од првог дана октобра дефинитивно повећати због одлуке Владе Србије да подигне износ акцизе на евродизел за 4,76 динара, а на бензин за 4,63 динара по литру.

Поред увећаних акциза, на раст цена горива утицаће и скок цене нафте на светским берзама, а процена је да ће гориво у Србији у малопродаји поскупети највероватније за више од шест динара.

Председник Удружења власника приватних бензинских станица Милан Ракић изјавио је за „Данас“ да иако у овом тренутку малопродајне цене горива у Србији не зависе директно од корекције цена сирове нафте на берзама већ се формирају на основу цене коштања нафтних деривата на референтној регионалној берзи у Ђенови у луци Лавера, та корекција ће ипак посредно утицати на њихов раст на пумпама у нашој земљи.

„Наиме, сваки раст цене сирове нафте узрокује корекцију, односно повећање цене нафтних деривата на референтним регионалним берзама. У конкретном случају то значи да ће поред поскупљења од пет до шест динара због корекције акцизе гориво у Србији додатно поскупети и услед скока цене сирове нафте које би у октобру могле да пређу ниво од 100 долара по барелу“, наводи Ракић.

Он истиће и да је формула по којој се у Србији у условима економске кризе одређује максимална цена коштања нафтних деривата узрок високох цена горива у малопродаји.

Према подацима сајта Глобал петрол прицес, кад се погледају земље региона, Србија је на трећем место по цени бензина, а на првом кад је реч о дизелу.

Литар бензина у Мађарској кошта 200,15 динара, у Црној Гори 194,66, у Србији 192, а у Хрватској 190,90. Словенци за литру бензина морају да издвоје 181,64 динара. У Босни и Херцеговини бензин кошта 173,30, у Румунији 172,63, а у Северној Макединија 172,52. Најјефтинији бензин је у Бугарској и кошта 169,22 дианра за литар.

Кад је реч о дизелу, он је најскупљи у Србији и тренутно кошта 211 динара за литар. Затим следи Мађарска где кошта 206,57 динара, Хрватска у којој кошта 196,89 динара и Словенији са 187,39 динара за литар. У Црној Гори литар бензина кошта 185,28 динара, у Румунији 179,59, Босни и Херцеговини 171,80, Бугарској 168,68, а најјефтинији је у Северној Македонији 165,85 динара за литар.

Б.Г./Данас

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА