ОГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Горан из Мрчајеваца је мађионичар за олдтајмере, ниједан ауто код њега није за старо гвожђе

Чачак – Водећи се паролом „има посла ко хоће да ради“, Горан Срнић из чачанског села Мрчајевци није чекао да му фотеља падне са неба, већ је засукао рукаве и сам себи отворио радно место, које му се по свему судећи добро посрећило. По струци је аутолакијер, а у души љубитељ старих аутомобила, па је знање и љубав спојио у успешан посао.

Он на неочекиваним местима и ауто-отпадима проналази примерке давно заборављених возила којима он са још неколико замљубљеника у олдтајмере враћа душу и првобитан изглед.

– Додју ти неки ретки аутомобили, па ти то представља изазов. То су аутомобили који су се давно правили и сада за њих нема делова, морате их наћи или сами направити. То је велика обавеза и одговорност да то све буде оригинално и у што могуће бољем стању и једноставно да се врати у живот – казао је Горан Срнић за агенцију РИНА.

А да би аутомобили стари и преко пола века засијали пуним сјајем, потребно је много стрпљења, времена и пре свега љубави за оном што радиш.

– На сваком од њих потребно је прво лимарија да се уради, затим наступа механика, а затим естетика и фарбање. Као шлаг на торту долази тапацирање и израда завршног ентеријера што га чини уникатним. Свега тога не би било да нема љубави према свему овом, стрпљења и касније се долази до жељеног позитивног резултата – прича Срнић.

Овако урадјени аутомобили често заврше на аукцијама у иностранству. Тамо су, како каже овај вредни Чачанин, веома тражени, али су и цене вртоглаво порасле.

– У нашој радионици пронашла се једна порше карера која је продата за око 75.000 евра , али и доста других аутомобила код нас долази и од којих се људи не одвајају тако лако ни за какве паре – истиче он.

А што се тиче квалитета, искусно мајсторско око оцењује да су раније аутомобили израдјивани од квалитетнијих материјала и у односу на данашње прављени су да их бар возе две генерације.

– Сада је то чист бизнис, све је постало трговина и продаја. Тако да све лошија возила се праве и то је то, једино што су више акцента дали на безбедности возила, и возача. Оно што је радјено пре 40-50 година је неупоредиво бољи квалитет у односу на ове данашње аутомобиле – закључује Горан.

И док су у иностранству за олдтајмере издваја право богатство и на аукцијама плаћају ненормалне суме, Срби на то нису навикли, већ њихови некада љубимци труну у затвореним гаражама или под дрветом.

 

Извор/фото: ГЗС/РИНА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Дино турнеја у градовима суседних држава (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Спортске игре младих од данас у Љубовији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра бесплатни превентивни прегледи у Домовима здравља широм Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех младих атлетичара Младости из Ужица у Дервенти (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли ће доћи до поскупљења јаја за Васкрс

ОГЛАСНА ТАБЛА

Када треба фарбати јаја за Васкрс да би породицу пратили напредак и благостање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубивоје Ршумовић: Купујте деци књиге, па макар их они и поцепали

ОГЛАСНА ТАБЛА

Појачана контрола саобраћаја до 1. маја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 20. април

ОГЛАСНА ТАБЛА