Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Горан из Мрчајеваца је мађионичар за олдтајмере, ниједан ауто код њега није за старо гвожђе

Чачак – Водећи се паролом „има посла ко хоће да ради“, Горан Срнић из чачанског села Мрчајевци није чекао да му фотеља падне са неба, већ је засукао рукаве и сам себи отворио радно место, које му се по свему судећи добро посрећило. По струци је аутолакијер, а у души љубитељ старих аутомобила, па је знање и љубав спојио у успешан посао.

Он на неочекиваним местима и ауто-отпадима проналази примерке давно заборављених возила којима он са још неколико замљубљеника у олдтајмере враћа душу и првобитан изглед.

– Додју ти неки ретки аутомобили, па ти то представља изазов. То су аутомобили који су се давно правили и сада за њих нема делова, морате их наћи или сами направити. То је велика обавеза и одговорност да то све буде оригинално и у што могуће бољем стању и једноставно да се врати у живот – казао је Горан Срнић за агенцију РИНА.

А да би аутомобили стари и преко пола века засијали пуним сјајем, потребно је много стрпљења, времена и пре свега љубави за оном што радиш.

– На сваком од њих потребно је прво лимарија да се уради, затим наступа механика, а затим естетика и фарбање. Као шлаг на торту долази тапацирање и израда завршног ентеријера што га чини уникатним. Свега тога не би било да нема љубави према свему овом, стрпљења и касније се долази до жељеног позитивног резултата – прича Срнић.

Овако урадјени аутомобили често заврше на аукцијама у иностранству. Тамо су, како каже овај вредни Чачанин, веома тражени, али су и цене вртоглаво порасле.

– У нашој радионици пронашла се једна порше карера која је продата за око 75.000 евра , али и доста других аутомобила код нас долази и од којих се људи не одвајају тако лако ни за какве паре – истиче он.

А што се тиче квалитета, искусно мајсторско око оцењује да су раније аутомобили израдјивани од квалитетнијих материјала и у односу на данашње прављени су да их бар возе две генерације.

– Сада је то чист бизнис, све је постало трговина и продаја. Тако да све лошија возила се праве и то је то, једино што су више акцента дали на безбедности возила, и возача. Оно што је радјено пре 40-50 година је неупоредиво бољи квалитет у односу на ове данашње аутомобиле – закључује Горан.

И док су у иностранству за олдтајмере издваја право богатство и на аукцијама плаћају ненормалне суме, Срби на то нису навикли, већ њихови некада љубимци труну у затвореним гаражама или под дрветом.

 

Извор/фото: ГЗС/РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Никитовић: Сва расположива механизација на терену, приоритет оспособљавање путних праваца до болесних

Затрашујући призор након удара грома код Ивањице- Пет мртвих оваца лежале су једна преко друге (ВИДЕО)

Карате: Задовољавајућ наступ Ање Милосављевић на првенству Балкана

Успеси ђака ОШ „Димитрије Туцовић“ на републичким такмичењима (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Крвна група открива којим све болестима је ваш организам склон

Четири ствари о новцу које ваша деца требају да науче што пре

Ново поскупљење! Више цене цигарета од 1. Јула: Пушачи ће паклу плаћати и до 610 динара

Изложба „Васко Попа-Далеко у нама“

Промоција књиге „Само се срећа рачуна“