OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

„Gold gondola“ se približava Torniku

Nakon dobijanja dozvole za podizanje 19 stubova od početne stanice „Gold gondole” do međustanice na polovini trase, investitor, izvođači radova i nadzorni organi dogovorili su nastavak radova na četvrtoj fazi, a direktor JP “Gold gondola Zlatibor” Bojana Božanić očekuje da će ovaj kapitalni objekat da bude završen iduće godine. Dobijanjem dozvole za još jednu fazu izgradnje “Gold gondole Zlatibor”, odnosno podizanje 19 stubova od početne stanice u središtu turističkog centra do međustanice, opštini Čajetina omogućeno je da nastavi sa gradnjom svoje najveće investicije vredne 13 miliona evra, od čega 10 miliona košta oprema, a tri radovi.

“Time je konačno rešen deo problema koji je usporio radove na ovom kapitalnom projektu. Službe Ministarstva građevinarstva pružile su podršku u razjašnjavanju pojedinih složenih administrativnih procedura u postupku izdavanju dozvole i radovi će, na veliko zadovoljstvo, biti nastavljeni u skladu sa dinamičkim planom i pratećom dokumentacijom konzorcijuma izvođača. Vrednost radova na ovoj fazi je oko 45 miliona dinara”, kaže Bojana Božanić, direktor JP “Gold gondola Zlatibor”.

Prema njenim rečima, Ministarstvo građevinarstva je nakon početnog nepoverenja izašlo u susret investitoru, u rešavanju pojedinih problema na koje su nailazili. Uspostavljena je saradnju sa nadležnim službama ministarstva, kao i dostupnost stručnih lica za svaku vrstu konsultacija i pomoći. Bojana Božanić podseća da je opština kao investitor rešila imovinsko-pravne odnose na kompletnoj trasi gondole. Ali administrativne procedure upisa prava ulaska u posed radi privođenja nameni i izgradnje gondole u Službi za katastar nepokretnosti značajno su usporile proceduru izdavanja dozvole. Uprkos brojnim problemima administrativne prirode, raznih procedura i nerešenih imovinskih odnosa na zemljištu gde je vlasnik država, radovi na ovom objektu nisu prestajali, a ovih dana prave se novi, veliki pomaci.

“Nakon dobijanja dozvole, u opštini Čajetina je održan sastanak investitora sa izvođačim radova i nadzornim organima i dogovoren je nastavak radova na četvrtoj fazi. Prema dogovoru, ova faza radova bi trebalo da bude završena do kraja ove građevinske sezone”, kaže Bojana Božanić.

Partneri iz francuske kompanije “Pomagalski” nadziraće radove na ugradnji ankera, a gradnja gondole nastaviće se po najvišim svetskim standardima i uz najveće mere bezbednosti radnika koji rade na visini, o čemu se vodi računa. Problemi s izdavanjem dozvola učinili su da se od početka nije radilo u kontinuitetu na kompletnoj gondoli, već u fazama. Do sada je završeno 95 odsto planiranih poslova, odnosno radovi na poslednjoj i početnoj stanici, kao i povezivanje kablova za električnu energiju. Položen je i dalekovod dug 12 kilometara od Zlatibora do međustanice, gde će biti glavna pogonska stanica za električnu energiju. Ali opština Čajetina i JP “Gold gondola” čekaju da se reši još jedan problem – izdavanje dozvola za preostale dve faze, gde se administrativni problemi u Republičkom geodetskom zavodu prepliću sa tužbama i žalbama koje se ulažu samo iz formalnih razloga. Zbog odugovlačenja s dobijanjem dozvola deo opreme francuske kompanije “Poma” još uvek stoji u skladištu.

“U proceduri je peta faza gradnje gondole, izgradnja stubova od međustanice do krajnje stanice na Torniku. Rešeni su svi imovinsko-pravni odnosi. Trebalo bi da se otklone ostale sitne tehničke prepreke i nadamo se da ćemo i za ovu fazu do kraja meseca dobiti dozvolu. Problem je s dobijanjem dozvole za međustanicu, jer još uvek nije rešen spor oko zemljišta PK „Zlatibor”. Nadamo se da će i tu sve procedure biti gotove za dva meseca. Očekujemo da ćemo da kraja ove godine imati građevinsku dozvolu i za ovu fazu”, kaže Bojana Božanić i dodaje da je cilj da sa početkom nove građevinske sezone sledeće godine krenu sa gradnjom i ove dve faze. Ona očekuje da se do kraja ove godine postave svih 36 stubova, a da probna vožnja i stavljanje gondole u funkciju bude 2019. godine. Kada iduće godine bude završena, „Gold gondola” duga devet kilometara biće najduža panoramska žičara na svetu i najveća turistička atrakcija u regionu. I, svakako, ponos zlatiborskog kraja. Doneće i značajne prihode.

“Žao nam je što je zbog odugovlačenja sa izdavanjem dozvola izgubljena dobit. Svi smo zbog toga na neki način na gubitku”, naglašava Božanić.

Ipak, investicija će višestruko da se isplati. Opština Čajetina, prema rečima Bojane Božanić, uvešće ovaj turistički centar u novu eru.

“Po završetku gondole očekujemo veći broj turista i prihode. Prema našim procenama, za sedam do 10 godina na osnovu gondole i pratećih sadržaja ostvarićemo milion noćenja sa posetom od deset miliona turista tokom godine”, ističe Bojana Božanić. Pritom naglašava da će gondola kada počne s radom da donosi prihode ne samo turističkom centru i opštini Čajetina, već i državi Srbiji, kroz poreze, ali i direktno i indirektno uvećanje zaposlenosti. Cilj zaposlenih u JP “Gold gondola Zlatibor” i opštini Čajetina je ne samo da privuku veći broj turista, već i investitore koji će da ulažu u dodatne sadržaje i komunalno i turističko uređenje.

“Veliki broj investitora je pokazao interesovanje za ulaganje. Planirano je uređenje nekoliko lokaliteta na Zlatiboru, na Ribničkom jezeru koje će da se koristi u turističke svrhe i na Torniku. U neposrednoj blizini centra Zlatibora sagradićemo poslovnu zgradu sa sadržajima zanimljivim za turiste. Biće tu i dodatni komercijalni i ugostiteljski sadržaji. Na vrhu Tornika kod poslednje stanice nalaziće se vidikovac i brojni adrenalinski sadržaji koji će privući i posetioce koji ne skijaju”, saznajemo od Bojane Božanić.

Direktorka JP „Gold gondola Zlatibor” naglašava da će korist od toga imati svi, ne samo lokalna uprava kao investitor, već i svi oni koji na Torniku imaju objekte i zemljište.

“Radimo i radićemo na tome da se stvori dobar ambijent i za davaoce i korisnike usluga, da gondola „generiše“ nova ulaganja i bude deo svetski turističkih trendova”, dodaje ona. Opština Čajetina, prema rečima Bojane Božanić, planira izgradnju akva parka i brojnih drugih sadržaja kako na otvorenom tako i na zatvorenom prostoru, gde će turisti moći da provode vreme kada su loši vremenski uslovi. U planu su spa i velnes centri. Hoteli svakim danom unapređuju ponudu… Neki hoteli se razvijaju gledajući na gondolu, jer ona uvodi Zlatibor, sa tradicijom bavljenja turizmom dugom 125 godina, u novu eru.

Izvor:zlatiborpress.rs/Z.V.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vučić: Za 72 sata Srbija će biti druga u Evropi i peta u svetu po stopi vakcinacije

Oglasna Tabla

U Zlatiborskom okrugu virus covid 19 potvrđen još kod 102 lica

Oglasna Tabla

Drama na pruzi Priboj-Užice: Otkačilo se vozilo za održavanje pruge, radnici trčali za njim

Oglasna Tabla

Trudnice neće biti vakcinisane: „Odložiti planiranje samo dok prođe period vakcinacije“

Oglasna Tabla

Porodiljama i trudnicama se ponovo umanjuje plata

Oglasna Tabla

3 predloga za jeftin i ukusan obrok: Ručak za celu porodicu za samo 300 dinara!

Oglasna Tabla

Opremljeno razvojno savetovalište za decu ometenu u razvoju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Kako da naučite dete šta je seksualno nasilje i kako da mu se suprotstavi

Oglasna Tabla

Do ponedeljka toplo i vetrovito, do 19 stepeni

Oglasna Tabla