Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Godišnja izložba najboljih radova učenika

Učenici Umetničke škole u Užicu predstavili su se, na godišnjoj izložbi, najuspešnijim radovima koji se mogu pogledati u Gradskom kulturnom centru u tom gradu do 25. aprila.

Na izložbi, kojom škola obeležava 17 godina od osnivanja, budući tehničari dizajna grafike, dizajna tekstila, likovni tehničari, konzervatori kulturnih dobara, grnčari umetničke keramike i drvorezbari, izložili su grafike, crteže, slike u raznim tehnikama, skulpture, plakate, umetničku keramiku i radove u drvorezu.

Izložba je postala tradicija škole i njome se, iz godine u godinu, javnosti nudi uvid u napredak, stvaralaštvo i kreativnost učenika. Direktorka Sofija Bunardžić je podsetila na to da je škola omogućila generacijama učenika da steknu znanje i veštine za nastavak obrazovanja na umetničkim i drugim fakultetima u zemlji i inostranstvu, ali i da se osposobe za samostalni rad.

– Neki od naši bivših učenika su završili studije i sada su profesori u našoj školi. Ima i onih koji su, nakon osnovnih studija, nastavili da se usavršavaju i na univerzitetima u inostranstvu, a mnogi su postali priznati umetnici, istakla je direktorka škole koju pohađa 115 učenika. Ima i onih, kako je dodala, koji su odlučili da svoje znanje, posle stečene diplome Umetničke škole, primene odmah u praksi i sebi su obezbedili posao otvaranjem svojih umetničkih radionica ili radom u drugim radionicama i ateljeima.

Ove godine, škola će upisati novu generaciju od 41 učenika i to na pet smerova – grnčar umetničke keramike, drvorezbar, konzervator kulturnih dobara, likovni tehničar i tehničar dizajna grafike. Besplatna pripremna nastava za prijemni ispit počeće u toj školi 4. maja i odvijaće se svake subote tokom maja, a polaganje prijemnog ispita iz crtanja, slikanja i vajanja biće 31. maja, 1. i 2. juna.

Rešenje prostora na vidiku

Od osnivanja, Umetnička škola je bila podstanar i to najpre u Domu „Petar Radovanović“, a sada koristi deo prostora u zgradi užičkog Crvenog krsta. Međutim, najavljuje direktorka, taj problem uskoro će biti rešen. „Nadam se da ćemo 18. rođendan dočekati u novom prostoru koji će biti naš i to zahvaljujući lokalnoj samoupravi, koja se trudi da nam pomogne i ovih dana se rešava to pitanje“, rekla je za Danas Sofija Bunardžić.

Izvor:danas.rs/Piše – foto: Nenad Kovačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

10 посних салата које морате пробати

ОГЛАСНА ТАБЛА

Земљотрес јачине 3,1 степени регистрован у региону Косјерића

ОГЛАСНА ТАБЛА

Извоз српске ракије већи за трећину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Ваведење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза недељу – 4. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење грађана Златиборски круг – акција набавке шпорета за старицу која живи сама

ОГЛАСНА ТАБЛА

За помоћ се пријавило 607.000 младих

ОГЛАСНА ТАБЛА

Учитељ Сава учи ђаке пеглању и другим кућним пословима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Забрана мобилних телефона на часовима?

ОГЛАСНА ТАБЛА