Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Godišnja izložba najboljih radova učenika

Učenici Umetničke škole u Užicu predstavili su se, na godišnjoj izložbi, najuspešnijim radovima koji se mogu pogledati u Gradskom kulturnom centru u tom gradu do 25. aprila.

Na izložbi, kojom škola obeležava 17 godina od osnivanja, budući tehničari dizajna grafike, dizajna tekstila, likovni tehničari, konzervatori kulturnih dobara, grnčari umetničke keramike i drvorezbari, izložili su grafike, crteže, slike u raznim tehnikama, skulpture, plakate, umetničku keramiku i radove u drvorezu.

Izložba je postala tradicija škole i njome se, iz godine u godinu, javnosti nudi uvid u napredak, stvaralaštvo i kreativnost učenika. Direktorka Sofija Bunardžić je podsetila na to da je škola omogućila generacijama učenika da steknu znanje i veštine za nastavak obrazovanja na umetničkim i drugim fakultetima u zemlji i inostranstvu, ali i da se osposobe za samostalni rad.

– Neki od naši bivših učenika su završili studije i sada su profesori u našoj školi. Ima i onih koji su, nakon osnovnih studija, nastavili da se usavršavaju i na univerzitetima u inostranstvu, a mnogi su postali priznati umetnici, istakla je direktorka škole koju pohađa 115 učenika. Ima i onih, kako je dodala, koji su odlučili da svoje znanje, posle stečene diplome Umetničke škole, primene odmah u praksi i sebi su obezbedili posao otvaranjem svojih umetničkih radionica ili radom u drugim radionicama i ateljeima.

Ove godine, škola će upisati novu generaciju od 41 učenika i to na pet smerova – grnčar umetničke keramike, drvorezbar, konzervator kulturnih dobara, likovni tehničar i tehničar dizajna grafike. Besplatna pripremna nastava za prijemni ispit počeće u toj školi 4. maja i odvijaće se svake subote tokom maja, a polaganje prijemnog ispita iz crtanja, slikanja i vajanja biće 31. maja, 1. i 2. juna.

Rešenje prostora na vidiku

Od osnivanja, Umetnička škola je bila podstanar i to najpre u Domu „Petar Radovanović“, a sada koristi deo prostora u zgradi užičkog Crvenog krsta. Međutim, najavljuje direktorka, taj problem uskoro će biti rešen. „Nadam se da ćemo 18. rođendan dočekati u novom prostoru koji će biti naš i to zahvaljujući lokalnoj samoupravi, koja se trudi da nam pomogne i ovih dana se rešava to pitanje“, rekla je za Danas Sofija Bunardžić.

Izvor:danas.rs/Piše – foto: Nenad Kovačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ere počele sa selektovanjem otpada (VIDEO)

Oglasna Tabla

Oglasio se SZO povodom glasina da beli luk pomaže protiv koronavirusa

Oglasna Tabla

Sportski klubovi se privikavaju na novi način finansiranja

Oglasna Tabla

Požari u Priboju

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih u javnom sektoru za procenu vrednosti javne imovine

Oglasna Tabla

Aleksandar (10) nema ni struju, ni vodu, uči pod svećom, kupa se u zarđalom loncu, a na sve to još i kaže „nemam pravo da se žalim“

Oglasna Tabla

Užice konsolidovalo svoj budžet: Vreme je za preobražaj užičkog centra i Starog grada

Oglasna Tabla

Beogradski fond za političku izuzetnost i Užice u projektu za razvoj grada

Oglasna Tabla

Danas vedro, sunčano i prijatno vreme, do 16 stepeni

Oglasna Tabla