7 C
Uzice
новембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

GODINU DANA RADA I POSTOJANjA SRPSKO RUSKOG KLUBA UŽICE

Danas se navršava godinu dana rada i postojanja Srpsko-ruskog kluba. Za to vreme Srpsko-ruski klub uradio je mnogo toga na afirmaciji i jačanju srpsko-ruskih prijateljskih veza 5. januara 2016. godine, u punoj Skupštinskoj sali Gradske kuće Užice, održana je osnivačka skupština Srpsko-ruskog kluba Užice sa ciljem održavanja i jačanja kulturno-ekonomskih veza grada Užica i Ruske federacije.
Skupštini su prisustvovali Anatolij Lisicin, poslanik Gornjeg doma ruske Dume, Dmitrij Karabčukov, tadašnji savetnik direktorke Ruskog doma u Beogradu, članovi Gradskog veća Užica, sveštenstvo Užičke crkve, predstavnici firmi koje posluju sa Rusijom, predstavnici Učiteljskog fakulteta u Užicu, udruženja građana, profesori, privrednici i mnogi drugi. 
Odmah po Osnivačkoj skupštini Srpsko-ruskog kluba Užice, započeo je svoj rad. Već 15. januara, na Dan srpsko-ruskog bratstva, delegacija Srpsko-ruskog kluba položila je cveće na spomenik cara Nikolaja II Romanova u Beogradu i posetila Ruski dom gde je imala sastanak sa direktorkom Nadeždom Kuščenkovom Viktorovnom. Na vrlo konstruktivnom sastanku, gospođa Kuščenkova je istakla da Srpsko-ruski klub Užice ima potpunu podršku nje i Ruskog doma i predložila na koji način se saradnja sa Ruskim domom, i u kom smeru, može razvijati. Delegacija Srpsko-ruskog kluba upoznala je direktorku Ruskog doma sa planom rada ovog kluba, kojije usmeren ka razvijanju kulturno-istorijske saradnje grada Užica i Rusije.

15894945_1054299371342624_6761098603696141479_n

Srpsko-ruski klub je, 22. januara, zajedno sa Društvom istoričara Užica, u skupštinskoj sali Gradske kuće Užice, organizovao tribinu pod nazivom „Srpsko-ruski odnosi u Prvom svetskom ratu“, koja je održana u znak sećanja na jedan vek od kako je ruski car Nikolaj II Romanov zapretio saveznicima da će sklopiti separatni mir, ukoliko ne pošalju brodove za evakuaciju srpske vojske iz Albanije. Na tribini su govorili naši eminentni istoričari, koji su, inače, članovi našeg Srpsko-ruskog kluba.
Srpsko-ruski klub dao je aktivnu podršku i uzeo učešće u svečanosti povodom otvaranja Kancelarije grada Užica za saradnju sa Ruskom Federacijom koja je otvorena 19. februara i u kojoj radi Ruskinja Elena Draškić, inače član našeg Srpsko-ruskog kluba. Povodom otvaranja ove kancelarije Srpsko-ruski klub je prisustvovao koncertu ruskog ansambla „Ruska Renesansa“ muzičke akademije Gnesinih i članovima ovog ansabla dao poklone kako bi se sećali posete našem gradu Užicu.

 15936752_1054310078008220_7775800716448823873_o

Povodom obeležavanja Dana Učiteljskog fakulteta u Užicu, Srpsko-ruski klub je u saradanji sa ovim fakultetom, organizovao promociju ruskih filmova „Turski gambit“ i „Car“.
12. marta Srpsko-ruski klub je svečano obeležio otvaranje i osvećenje svojih kancelarija u Užicu, i ujedno, prvi put u Užicu, proslavio ruski tradicionalni praznik Maslenicu. Osvećenju i otvaranju kancelarije prisustvovali su Gradski većnici, predstavnici političkih stranka, privrednici, predstavnici preduzeća i kompanija koje sarađuju sa Rusijom, predstavnici Učiteljskog fakulteta u Užicu, Kola srpskih sestara, Društva srpskih domaćina Užice, zastupnik bajkera „Noćni vukovi“ i drugi.

Srpsko-ruski klub Užice je u petak, 25. marta, u Gradskom kulturnom centru Užice organizovao koncert ruske muzike, na kome je pevala veličanstvena Marija Maša Kiblickaja, Ruskinja koja se doselil u Srbiju, i koja je učila na muzičkoj akademiji u Sankt Peterburgu.
Ovlašćeni predstavnik Srpsko-ruskog kluba u Moskvi, gospodin Vladimir Damljanović, prisustvovao je Međunarodnoj turističkoj berzi MITT 2016. koja se održavala od 23. do 26. marta 2016. godine. 8. aprila, u Skupštinskoj sali Gradske kuće Užice, Srpsko-ruski klub je organizovao promociju knjiga „Znameniti Rusi u srbskoj istoriji“ i „Znameniti Srbi u ruskoj istoriji“, autora Ranka Gojkovića, publiciste i prevodioca.

15895490_1054309804674914_4602878376364195039_o

12. aprila, kada se obeležava Dan ruskih dobrovoljaca u Republici Srpskoj — u čast sećanja na ruske borce koji su se hrabro borili i ginuli za srpsku zemlju i srpski narod u Višegrad je otišla delegacija Srpsko-ruskog kluba Užice, koja jepoložila cveće na spomenik poginulim ruskim dobrovoljcima i prisustvovala opelu.
20. aprila Srpsko-ruski klub Užice je, u saradnji sa Učiteljskim fakultetom u Užicu, organizovao književno veče „Puškin i Njegoš“ na tom fakultetu. Govornici na ovoj književnoj večeri bili su profesor dr Bogdan Kosanović, redovni profesor slavistike na Univerzitetu u Novom Sadu i dr Ljiljana Kostić sa Učiteljskog fakulteta u Užicu.
Trećeg dana Vaskrsa, 3. maja, članovi ansambla srpskih pesama i igara „Kolo“ iz Moskve, koji su tih dana boravili u Užicu, posetili su kancelariju Srpsko-ruskog kluba Užice, i dobili zahvalnice našeg kluba za doprinos negovanju i razvijanju kulturno-istorijske saradnje srpskog i ruskog naroda.

Na Dan Pobede, 9. maja, Srpsko-ruski klub je, u Gradskom kulturnom centru Užice, organizovao celodnevnu proslavu ovog velikog praznika. Ovoj proslavi prisustvovao je i Agapov Jurij, jedan od sekretara Ambasade Ruske Federacije, koji je u Užice došao na poziv Srpsko-ruskog kluba upućenog ambasadi. Organizovan je direktan prenos Parade Pobede iz Moskve, a gospodin Agapov Jurij i predsednik Srpsko-ruskog kluba Užice, Nemanja Spalović, prisustvovali su ceremoniji polaganja venaca i cveća na Partizanskom groblju na Dovarju, i položili vence u ime Ambasade Ruske Federacije i Srpsko-ruskog kluba. U Gradskom kulturnom centru, Srpsko-ruski klub upriličio je u 12 časova koktel prijem za predstavnike Gradske uprave, ustanova, preduzeća, firmi, vojske, političkih stranaka, nevladinih organizacija i medija.

Delegacija Srpsko-ruskog kluba prisustvovala je 28. maja, u hotelu Alur u Beogradu, osnivačkoj skupštini Sveslovenskog saveza „Sveti Serafim Sarovski“, koja je okupila delegate 45 organizacija iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, koje sarađuju sa Rusijom i Belorusijom, i koje su pristupile ovom savezu.
U ponedeljak, 6. juna, u Gradskom kulturnom centru Užice, u organizaciji Srpsko-ruskog kluba otvorena je izložba „Staroslovenska božanstva u delima ruskih ilustratora“ autora Matije Mićića Bućića, etnologa i člana našeg kluba.

15874861_1054311584674736_4633981404134788389_o

Na 12. jun – Dan Ruske Federacije, Srpsko-ruski klub Užice je prigodnom svečanosti, u Gradskom kulturnom centru Užice, proslavio ovaj praznik bratske i tradicionalno prijateljske nam države. Obeležavanju Dana Rusije u Užicu, koje je organizovao Srpsko-ruski klub, prisustvovali su članovi Gradskog veća Užica, predsednik Skupštine Grada Užice, načelnik Policijske uprave Užice, predstavnici političkih stranaka, direktori i predstavnici ustanova, preduzeća i škola, predstavnici društvenih organizacija, mediji i članovi Srpsko-ruskog kluba.
Delegacija Srpsko-ruskog kluba Užice prisustvovala je 17. juna, na Zlatiboru, u vili „Vuković“, otvorenju kancelarije zlatiborskog odbora Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva. Na poziv predsednika Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva Republike Srbije, Dragana Logvinova, otvaranju kancelarije novog opštinskog odbora su prisustvovali ambasador Belorusije Vladimir Čušev i Andrej Nikolaevič Hripunov, šef Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Republici Srbiji. Otvaranju ovog novog opštinskog odbora Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva prisustvovali su i Miodrag Nikolić Feman, predsednik Pokreta privredni preporod Srbije, Dušan Knežević, generalni direktor „Zlatiborca“, zamenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević, članovi Gradskog veća Užica, sekretar kancelarije za saradnju sa Ruskom Federacijom u Užicu Elena Draškić, predsednica Sveslovenskog saveza Dragana Kuzmanović, ugledni privrednici, preduzetnici, predstavnici Policijske uprave, predsednici opštinskih i gradskih odbora Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva, starešina „Noćnih vukova“ za Zapadnu Srbiju i drugi.
Delegacija Srpsko-ruskog kluba iz Užica, na čelu sa predsednikom kluba, prisustvovala je u petak, 12. avgusta, u Bačevcima kod Bajine Bašte, svečanoj ceremoniji otkrivanja spomen-ploče ruskoj bolničarki Darji Aleksandrovnoj Korobkinoj, koja je dobrovoljno došla da se bori na strani Srbije u Prvom Svetskom ratu i poginula u jesen 1914. godine. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Aleksandar Vulin kao i gosti iz Rusije. Inicijativa da se podigne spomen-ploča hrabroj ruskoj bolničarki potekla je od Zavičajnog udruženja „Strmovo“ iz Bačevaca a povodom obeležavanja stogodišnjice od Prvog svetskog rata.

U okviru 8. dečijeg međunarodnog festivala „Licidersko srce“ u Užicu je boravio ansambl „Zadumka“ iz ruskog grada Samare. Delegacija Srpsko-ruskog kluba dočekala je članove ansambla „Zadumka“ i poželela im dobrodošlicu u Užice, a na kraju festivala Srpssko-ruski klub je ansamblu „Zsadumka“ uručio Zahvalnicu za njihovo učešće na ovom festivalu.
Delegacija Srpsko-ruskog kluba iz Užica, predvođena predsednikom Nemanjom Spalovićem je, zajedno sa delegacijom Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva Srbije, predvođenom predsednikom Draganom Logvinovim, prisustvovala prijemu u Ambasadi Ruske Federacije, povodom velikog praznika Dana narodnog jedinstva Rusije. Prijemu su, pored patrijarha srpskog Irineja, prisustvovali srpski poslanici, predstavnici kulturnog i naučnog života, predstavnici političkih stranaka, predstavnici udruženja i organizacija i drugi.
Srpsko-ruskog kluba je 23. novembra organizovao književno veče „O Rusima u Užicu kroz repromociju knjiga dr Rada Poznanovića“ u Narodnoj biblioteci Užice. Književnoj večeri prisustvovaoje ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije, gospodin Aleksej Morozov, predsednik Srpsko – rusko – beloruskog prijateljstva Dragan Logvinov sa delegacijama ove organizacije iz Čačka, Požege i Zatibora, zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić sa članovima Gradskog veća, zamenik predsednika Skupštine grada Užica Marko Stevanović, potomci Rusa opisanih u knjigama, članovi Srpsko-ruskog kluba, direktori i zaposleni u ustanovama kulture, predstavnici političkih stranaka i udruženja građana i mnoštvo građana.

13. decembra, u Gradskom kulturnom centru Srpsko-ruski klub je organizovao „Veče srpsko-ruske poezije“. Posetioci su mogli da uživaju u poeziji prožetoj sećanjima, najlepšim stihovima i kompozicijama. Milena Čantrak je recitovala poeme “Velika deržava“ i “Majci Rusiji“, Elena Draškić je recitovala “Varvarstvo“, Bojana Marković je recitovala poemu “Moskva“, Dejan Bakić i Nađa Đoković poemu “Čekaj me“, a Nađa Đoković je recitovala poemu “Plava grobnica“. U pauzi recitacija Nađa Đoković i Dijana Gagić su otpevale “Podmoskovske večeri“ i “Kaćušu“, a nakon toga Ružica Blagojević je recitovla poemu “Gori u meni Rusija“. Veče su upotpunila dva momka, David Cvijović i Aleksa Ršumović, koji su bili obučeni u rusku i srpsku uniformu. David Cvijović je govorio delo “Rodna Srbijo“, a Aleksa Ršumović pismo srpskog vojnika majci, dok je gost iznenađenja – prvakinja glume Narodnog pozorišta Užica, Divna Marić, pročitala pismo srpske majke svom sinu vojniku na Krfu. Na kraju večeri svi učesnici su izašli na binu i za kraj otpevali pesmu „Kosovski božuri“ nakon čega je usledio gromoglasan aplauz publike.
24. decembra Srpsko-ruski klub je organizovao koktel prijem povodom predstojećih Novogodišnjih i Božićnih praznika u svojoj kancelariji. Ovom prijemu prisustvovali su predstavnici firmi – sponzora Srpsko-ruskog kluba, predstavnici Gradskog veća Užice, političkih partija, direktori ustanova i medija, i drugi.
27. decembra Srpsko-ruski klub je organizovao pomen članovima ansambla Ruske Armije „Aleksandrov“, poginulim u padu aviona Tu-154 u Crno more, u crkvi Svetog Georgija. Pomen je služilo sveštenstvo užičke crkve. Pomenu su prisustvovali Nikolaj Cibulski, ataman Psebajsko Hutorskog društva kozaka, Kamil Ishakov predsednik Rusko-srpskog prijateljstva Kaluške oblasti „Karađorđe“, predsednici Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva iz Jagodine i sa Zlatibora, članovi Srpsko-ruskog kluba, predstavnici Gradskog veća Užica, predstavnici političkih partija i građani Užica. Ovim je završen program rada Srpsko-ruskog kluba za 2016. godinu, u nadi i želji da ćemo sledeće, 2017. godine još više doprineti jačanju srpsko-ruskih kulturno-privrednih veza.

Izvor: www.srpskoruskiklubuzice.rs

output_bkzdes

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičkom paraolimpijcu Milošu Zariću izgorela kuća u selu

Oglasna Tabla

U Kosjeriću zaplenjeno preko 20 kilograma kanabisa

Oglasna Tabla

Blago iz Zapadne Srbije: Rzavska voda poteći će na česme Beograđana

Oglasna Tabla

Javni poziv za dodelu dečijih auto sedišta

Oglasna Tabla

Petar Mićunović, autor trilogije “Umiru bogovi”- Intervju

Oglasna Tabla

TheRealChallenge: kampanja o deci koju sprovode deca

Oglasna Tabla

9 najlepše ukrašenih slavskih kolača: Saznajte koja je simbolika ukrasa na slavskom kolaču

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art (21. do 27. novembra)

Oglasna Tabla

Ovo je pećina u kojoj su živeli zmajevi: Čuvali izvor na kom su se lečile žene

Oglasna Tabla