ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Godinu dana od prvog slučaja koronavirusa u Srbiji – na snagu stupaju oštrije mere

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 478.878 slučajeva koronavirusa, a od posledica kovida-19 preminulo je 4.525 osoba. Na bolničkom lečenju je 4.161 pacijent, od kojih su 166 na respiratoru, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U Srbiji su, prema najnovijim podacima Vlade, izvršene 1.618.754 vakcinacije protiv koronavirusa, a obe doze vakcine primilo je 593.617 građana.

Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije, a prema broju građana koji su primili obe doze vakcine na milion stanovnika prva je u Evropi. Posle Srbije su Malta i Island.

U svetu je Srbija na sedmom mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, SAD i Maldiva.

Prema broju građana koji su primili obe doze vakcine na milion stanovnika u svetu, Srbija je četvrta, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, a ispred SAD.

Prema ukupnom broju vakcinisanih u regionu, Srbija se nalazi na drugom mestu. Prva je Rumunija, a iza Srbije su Mađarska, Bugarska, Hrvatska i Slovenija. 

Srbija je na prvom mestu u regionu prema broju građana koji su primili obe doze vakcine na milion stanovnika.

Pre godinu dana u Srbiji je registrovan prvi slučaj koronavirusa, a u pitanju je bio je o 43-godišnji muškarac iz Bačke Topole koji je boravio u Budimpešti.

Prema poslednjim podacima u Srbiji je od tada registrovano 478.878 slučajeva koronavirusa, a od posledica kovida-19 preminulo je 4.525 osoba. Na bolničkom lečenju je 4.161 pacijent, od kojih su 166 na respiratoru, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Zbog pogoršanja epidemijske situacije, Vlada Republike Srbije, na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, usvojila je nove mere za suzbijanje epidemije, koje se odnose na predstojeći vikend, 6. i 7. mart.

Od sutra u podne do ponedeljka u 6 ujutru moći će da rade samo prodavnice hrane, apoteke i pumpe. U ski centrima, ove mere važiće od ponoći i trajaće do ponedeljka.

Učenici srednjih škola od ponedeljka, 8. marta, preći će na onlajn nastavu.

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je za RTS da ograničenja koja su uvedena za dane vikenda ne mogu mnogo da poboljšaju epidemijsku situaciju, ali da je „u svakom slučaju bolje nego da ih nemamo“.

„Poboljšaće u svakom slučaju. Oni koji bi došli u kontakt u tom periodu, na tim mestima, neće biti u mogućnosti i to je vrlo značajno“, rekao je Kon tokom gostovanja u Dnevniku RTS-a.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je medicinski deo Kriznog štaba nezadovoljan merama koje su danas usvojene na sednici, jer je trebalo da budu zabranjeni kontakti na tri nedelje, da bi prenošenje virusa bilo sprečeno.

„Zabrana kretanja nikada nije bila opcija, ne možemo zaustaviti život, ali moramo da obezbedimo da ne funkcioniše onaj deo gde se transmisija virusa prenosi neograničeno i bez ikakve prepreke“, ističe Tiodorović.

Izvor:RTS

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји

Уручена Златна повеља књижевници Мирјани Ранковић Луковић

Ново радно време Голд гондоле од 4. марта

„На трци се тркај, не у саобраћају“

Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус

Временска прогноза за суботу – 2. март

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)