ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Година у знаку примарне сепарације и унапређења система упрaвљања отпадом

 

Ова година биће у знаку унапређења система управљања комуналним отпадом. Поред наставка активности на постављању полуподземних контејнера у ужем центру града, у више од пет хиљада домаћинстава биће успостављен систем примарне сепарације отпада, а очекује се и усвајање Локалног плана и Одлуке о управљању отпадом. У другој половини 2023. године очекује се и затварање депоније Сарића Осоје.

У 2022. години за набавку 11 полуподземних контејнера из буџета града опредељено је пет милиона динара, док су два финансирали донатори. Четири милиона динара издвојило је ЈКП “Биоктош” за куповину дизалице и друге опреме неопходне за пражњење контејнера. Полуподземни контејнери запремине 3м3 зелене су боје и у њих се одлаже суви отпад, док су бели запремине 5м3 и намењени су за одлагање мокрог отпада.

Постављање полуподземних контејнера показало се као веома добро решење за сакупљање и транспорт отпада са локација у ужем центру града, па ће се у овој години наставити активности на њиховој набавци и постављању на локацијама у ужем градском језгру.

Поред полуподзмених у 2022. години распоређено је и 27 нових зелених контејнера од једног кубика који су стигли захваљујући Министарству заштите животне средине.

Према речима Градске већнице за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам Наде Јовичић ова година биће и у знаку примарне сепарације отпада.

“Кроз Програм унапређења инфраструктуре у животној средини (ЕИСП2) финансиран од стране Инструмента за предсприступну помоћ (ИПА 2017), Министарства за заштиту животне средине и Шведске владе, релизује се Пројекат примарне сепарације отпада. Ужицу су кроз овај пројекат опредељена средства у износу од 544.878 еура уз финансијско учешће града од 69.472 еура. Предвиђена средства донатора  су утрошена за набавку комуналне опреме (канти/контејнера) и возила за сакупљање примарно селектованог отпада, конкретно, за набавку: 5 350 пластичних канти од 240 литара за сакупљање рециклабилног отпада, 570 пластичних контејнера од 1,1 m3 за сакупљање рециклабилног тока отпада, 124 контејнера од 1.1 m3 са точкићима за сакупљање стакла и два камиона запремине 16 m3,  а све у складу са  Методологијом за увођење примарне сепарације комуналног отпада – ИПА 2017″.

Наведена опрема треба да омогући ЈКП “Биоктош“ да успостави одвојено сакупљање и транспорт рециклабилног тока отпада у граду Ужицу и градској општини Севојно  до постројења са издвајање секундарних сировина у оквиру регионалног центра за управљање отпадом Дубоко. Реализацијом овог пројекта заједно са пројектом  прекограничне сарадње са БиХ чија је реализација завршена  предвиђено је покривање целе територије града системом примарне сепарације отпада, без сеоских месних заједница. Пројектом  прекограничне сарадње заживела је примарна селекција отпада у 2500 домаћинстава у предграђу, а Пројекатом примаримарне сепарације,  опрема која је ЈКП „Биоктош“ испоручена у другој половини 2022-ге године биће распоређена према Имплементационом плану у току ове године.  Директна сарадња са грађанима кроз овај пројекат може се очекивати већ од фебруара месеца, најављује Градска већница.

“Због попуњеног капацитета  локалне депоније “Сарића осоје” у 2022-гој години се почело са израдом пројектно-техничке документације за санацију депоније. Активности се спроводе и наставиће се у сарадњи са Министарством заштите животне средине, тако да се званично затварање исте се може очекивати  у првој половини 2023. године, о чему ће јавност бити благовремено и обавештена, као и о новој локацији за одлагање отпада који је допреман до ове депоније”.

У оквиру пројекта “Одрживе инклузивне услуге на локалном нивоу”, који финансира Влада Шведске граду Ужицу је одобрен пакет подршке за израду Локалног плана управљања отпадом.

“Основни циљ Локалног плана управљања отпадом је минимизација утицаја отпада на животну средину и повећања ефикасности коришћења ресурса, односно допринос одрживом развоју кроз развој система управљања отпадом који ће обезбедити контролу стварања отпада, његовог искоришћења и подстицаје за инвестирање и афирмацију економских могућности које настају из отпада. Овај План заједно са Одлуком о управљању отпадом биће израђени у првој половини 2023. године, нако чега ће се наћи пред одборницима Скупштине града”.

Подсетимо, у знак признања за све спроведене активности и пројекте у области  управљања отпадом, као и у знак подршке граду у одрживости циљева којим тежи у овој области Француска амбасада је у 2022. години прогласила град Ужице за ЕКООПШТИНУ  у категорији “Управљања комуналним отпадом”.

Град Ужице

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце