Ужице – Најмлађа ужичка установа културе, Градски културни центар Ужице обележио је 12 година постојања и 10 година функционисања у простору у коме се реализују све активности, а које су некада припадале Дому ЈНА. Тим поводом Жељко Марковић, директор Историјског архива Ужице приредио је изложбу под називом „Рузмарин, сњегови и шаш“.

Према речима аутора изложбе, Жељка Марковића, ово је својеврсна хроника не само бившег Дома ЈНА, већ и осврт на ратничку традицију Словена као групе народа. Он се осврнуо и на назив изложбе.

“Тај стих где ће све „прекрити рузмарин, сњегови и шаш“ треба да нас мотивише на то да не допустимо да се те ствари забораве, већ да то сачувамо и тиме избегнемо неке негативне манипулације и критике, као у неким старим хроникама о Словенима”.

Филип Баралић директор ГКЦ-а истиче да је у овом простору обједињено урбано језгро града, образовна и културна целина Трга Светог Саве.

“Нашли смо своју публику, обогатили културну и алтернативну сцену у граду и мислимо да значимо много овој средини. Остварили смо сарадњу са многим адекватним установама, али наравно да увек постоји простора за напредак”.

Посетиоце Градског културног цнетра и у наредном периоду очекује занимљив и разноврстан програм намењен свим генерацијама. Од 13. до 17. јуна биће уприличена Недеља урбане културе, изложбе, перформанси, плесна школа, концерти алтернативне музике и хуманитарни концерти.