ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

GIZ и Caritas донирали возило Градском центру за услуге социјалне заштите (ВИДЕО)

У циљу одржања континуитета пружања социјалних услуга у Србији за време Covid-19 пандемије, у оквиру немачко-српске сарадње GIZ је финансирао мере за прилагођавање пружања социјалних услуга у одабраним општинама, како би се пружио адекватан одговор на изазове везано за пандемију Covid-19. Организацију и координацију пројекта спровео је “Caritas” из Шапца, а на територији Града Ужица активности је спровео Градски центар за пружање услуга социјалне заштите, који пружа услуге осетљивим групама становништва. За сврху спровођења пројекта, поред пружања менторске и стручне подршке, извршена је и набавка возила чији су кључеви уручени данас градоначелници Ужица др Јелени Раковић Радивојевић.

“Ја ћу и овом приликом да се захвалим немачком ГИЗ-у и организацији Каритас из Шапца, са којима иначе имамо одличну сарадњу, на донацији возила и опреме Градском центру за услуге социјалне заштите. Услуге које преко Градског центра пружамо корисницима морају бити на највишем нивоу и управо због тога ова донација веома је значајна”, истакла је градоначелница након примопредаје возила.

Према њеним речима град Ужице брине о свим својим грађанима, а нарочито онима који припадају осетљивим категоријама.

“Управо из тог разлога центар је основан и за нешто више од три године колико ради са корисницима успоставио је низ услуга, кроз које пружа подршку и помоћ појединцима и њиховим породицама у побољшању квалитета живота. Помоћ у кући за старије особе и децу са сметњама у развоју и особе са инвалидитетом, дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју, лични пратилац  детета, услуге подршке за самосталан живот, саветодавно терапијске и едукативне услуге подржане су од стране града као оснивача овог центра. Наравно подржавамо и све остале активности које Градски центар за услуге социјалне заштите реализује, са жељом да у наредном периоду у сарадњи са корисницима и у складу са њиховим потребама развијамо и нове услуге. Наравно увек ћемо бити и добар партнер у реализацији оваквих пројеката, чији је циљ унапређење квалитета живота грађана”.

Уз захвалност на доброј сарадњи са градом и организацијом “Caritas” програмска менаџерка GIZ-а Татјана Рајниш, посебно је нагласила да град Ужице има успостављене услуге социјалне заштите на завидном нивоу.

“Град има добру структуру, ангажоване људе и одличне услуге. Нама је драго да можемо да помогнемо да се идеје спроведу, а ова је дошла из Ужица. Пружили смо финансијску и техничку подршку, а цео пројекат спровео је “Caritas” из Шапца. Како се пројекат односи на повећану мобилност услуге помоћ у кући хтела бих да искажем захвалност свим геронто домаћицама, које су препознате као веома вредан и важан ресурс на локалу. Желимо да им олакшамо посао и омогућимо да стигну до што већег броја корисника у руралним и областима који су ван система социјалне заштите”.

И Мирољуб Николић директор организације Каритас Шабац изразио је задовољство резултатима пројекта

“Покретање услуга социјалне заштите, њихова одрживост и нарочито унапређење заиста није лак посао и задовољство ми је да смо са колегама из Ужица то супели. Знамо колико је важно да тимови за услугу помоћ у кући имају могућност да оду код старих и немоћних људи, да могу да стигну на време и да им помогну у свакодневним животним активностима. Уверен сам када имамо кључне људе града укључене у социјалну политику да ће и све услуге бити на задовољавајућем нивоу”, закључио је Николић.

Градски центар за услуге социјалне заштите до сада је користио возило ЈКП “Водовод”, које је на себе преузело и све обавезе око регистрације и одржавања истог. Како је овом приликом истакао члан Градског већа за област социјалне политике Слободан Грбић у току је процедура набавке још једног возила којим ће бити могуће доћи и до неприступачних домаћинстава, нарочито у зимским условима, као и набавка возила за превоз особа са инвалидитетом.

“Искористрићу прилику да се захвалим GIZ -у на дугогодишњој сарадњи и подршци као и организацији “Caritas”, људима који имају огромно искуство у овој области. GIZ -у се захваљујем и на пројекту у оквиру ког су оснажене компетенције наших стручних радника, али и на великој помоћи током пандемије ковида када су обезбедили велике количине алкохола, заштитних маски, рукавица”.

Вредност донације процењује се на око 13 хиљада евра, а поред возила, Градски центар за услуге социјалне заштите добио је и лаптоп рачунар, антидекубит душеке, мераче притиска.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Фестивал фантастике оправдао очекивања ужичких основаца и средњошколаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршено асфалтирање седам путних праваца у Качеру

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпуна трансформација Градског културног центра кроз пројекат Престоница културе Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за медије: Одржан Трећи Конгрес Српске странке Заветници – Милица Ђурђевић Стаменковски поново изабрана за председницу

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србију стиже снажно погоршање времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА