-4 C
Uzice
фебруар 17, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Gimnastika za dečiji mozak

Proces formiranja moždanih sinapsi kod dece traje do četrnaeste godine. Od presudnog značaja je da se u tom razvojnom periodu iskoriste svi njihovi potencijali, i omogući kavlitetniji i ispunjeniji život. Program mentalne aritmetike SuanPan podrazumeva upravo mehanizme, koji ciljano deluju na moždani razvoj dece.

SuanPan osmišljen je od strane psihologa, pedagoga, učitelja, kao i matematičara, metodičara, vaspitača, i svih onih koji se na ozbiljan način bave razvojem dece. Direktorka SuanPan centra Užice Sandra Nikolić, kaže da su dobrobiti programa vidljivi već u prvim mesecima.

Rezultati su vidljivi, i za razliku od nekih drugih programa, oni su i merljivi. To znači da postoje razrađeni mehanizmi kojim se na tačno određenim mestima i pod precizno definisanim uslovima, mere postignuća kod dece. Podaci jasno pokazuju napredak u pažnji, memoriji i koncentraciji, što dovodi do uspostavljanja zdravog samopuzdanja koje je ključno u razvoju svakog deteta,“ ističe Nikolićeva.

Prvi SuanPan centar u zapadnoj Srbiji, formiran je u Požegi, a od prošle godine postoji i u Užicu. Zanimljivo je da je prvi polaznik programa, bilo upravo dete iz našeg grada.

Letos smo za mališane iz Užica obezbedili besplatne radionice u Narodnoj biblioteci, kao i u predškolskim ustanovama. Takođe, svim osnovnim školama poklonili smo po dva vaučera za naš program. Ukupna vrednost donacije bila je 576.000 dinara.“

Mada postoje i drugi programi koje se bave pažnjom i koncentracijom dece, u SuanPan centru kažu da se ne plaše konkurencije, jer postignuti rezultati i napredak, najbolje govore o njihovom kvalitetu.

Mi smo pre svega obrazovni centar, i usmereni smo isključivo na rad za koji smo se školovali. Smatramo da niko nema pravo da zloupotrebljava neznanje roditelja, i koristi nedozvoljene elemente u izuzetno osetljivom periodu dečijeg razvoja. SuanPan program koristi isključivo drvenu računaljku abakus, i bilo kakva digitalna pomagala isključivo su zabranjena. Stimulacija dečijeg mozga brzim promenama digitalnih slika je štetna, i to će potvrditi svaki dečiji psiholog koji se bavi razvojnom psihologijom,“ napominje Nikolićeva.

Dodatni podsticaj za još bolji rad, dolazi od činjenice da je program podržan od Učiteljskog fakulteta u Užicu, koji je najozbiljnija ustanova tog tipa u zapadnoj Srbiji. Inače, SuanPan mentalna aritmetika i ove godine upisuje decu na osmomesečni program, kako u Užicu, tako i na Zlatboru, uz punu podršku opštine Čajetina.

Užice – Oglasna Tabla
Dunja Starčević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sveto trojstvo zdravlja: Sok od cvekle, šargarepe i jabuke čini čudo vašem organizmu

Oglasna Tabla

Jesu li Miša i Medeni sve pogodili: Ovako kažu meteorolozi za vreme do kraja zime

Oglasna Tabla

Deset izložbi u Gradskoj galeriji Užice tokom 2019.

Oglasna Tabla