18.8 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Gimnastika za dečiji mozak

Proces formiranja moždanih sinapsi kod dece traje do četrnaeste godine. Od presudnog značaja je da se u tom razvojnom periodu iskoriste svi njihovi potencijali, i omogući kavlitetniji i ispunjeniji život. Program mentalne aritmetike SuanPan podrazumeva upravo mehanizme, koji ciljano deluju na moždani razvoj dece.

SuanPan osmišljen je od strane psihologa, pedagoga, učitelja, kao i matematičara, metodičara, vaspitača, i svih onih koji se na ozbiljan način bave razvojem dece. Direktorka SuanPan centra Užice Sandra Nikolić, kaže da su dobrobiti programa vidljivi već u prvim mesecima.

Rezultati su vidljivi, i za razliku od nekih drugih programa, oni su i merljivi. To znači da postoje razrađeni mehanizmi kojim se na tačno određenim mestima i pod precizno definisanim uslovima, mere postignuća kod dece. Podaci jasno pokazuju napredak u pažnji, memoriji i koncentraciji, što dovodi do uspostavljanja zdravog samopuzdanja koje je ključno u razvoju svakog deteta,“ ističe Nikolićeva.

Prvi SuanPan centar u zapadnoj Srbiji, formiran je u Požegi, a od prošle godine postoji i u Užicu. Zanimljivo je da je prvi polaznik programa, bilo upravo dete iz našeg grada.

Letos smo za mališane iz Užica obezbedili besplatne radionice u Narodnoj biblioteci, kao i u predškolskim ustanovama. Takođe, svim osnovnim školama poklonili smo po dva vaučera za naš program. Ukupna vrednost donacije bila je 576.000 dinara.“

Mada postoje i drugi programi koje se bave pažnjom i koncentracijom dece, u SuanPan centru kažu da se ne plaše konkurencije, jer postignuti rezultati i napredak, najbolje govore o njihovom kvalitetu.

Mi smo pre svega obrazovni centar, i usmereni smo isključivo na rad za koji smo se školovali. Smatramo da niko nema pravo da zloupotrebljava neznanje roditelja, i koristi nedozvoljene elemente u izuzetno osetljivom periodu dečijeg razvoja. SuanPan program koristi isključivo drvenu računaljku abakus, i bilo kakva digitalna pomagala isključivo su zabranjena. Stimulacija dečijeg mozga brzim promenama digitalnih slika je štetna, i to će potvrditi svaki dečiji psiholog koji se bavi razvojnom psihologijom,“ napominje Nikolićeva.

Dodatni podsticaj za još bolji rad, dolazi od činjenice da je program podržan od Učiteljskog fakulteta u Užicu, koji je najozbiljnija ustanova tog tipa u zapadnoj Srbiji. Inače, SuanPan mentalna aritmetika i ove godine upisuje decu na osmomesečni program, kako u Užicu, tako i na Zlatboru, uz punu podršku opštine Čajetina.

Užice – Oglasna Tabla
Dunja Starčević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U 65 škola programi za obrazovanje odraslih

Oglasna Tabla

Tehnološki požar u fabrici u Lučanima, povređena dva radnika

Oglasna Tabla

Berba završena, a rod maline još uvek neisplaćen

Oglasna Tabla

Užas u osnovnoj školi! Đak tukao direktora sedištem od bicikla: Prvo ga je udario u glavu, a zatim mu zadao više udaraca pesnicama!

Oglasna Tabla

Od 1. januara u prodavnicu s cegerom: Evo koliko koštaju papirne, biorazgradive i pamučne kese

Oglasna Tabla

Porodica Seladin sa suzama gledala kako im je dom sravnjen do temelja, bolesnu Suzanu na nosilima izneli pre rušenja

Oglasna Tabla

Samo Zlatiborcu odobren izvoz u Rusiju, ostali još pod zabranom

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – “Dugonja,Trbonja i Vidonja“

Oglasna Tabla

„Olimpijski trening sa Vojvođanskom bankom“ na Gradskom trgu

Oglasna Tabla