ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

Где завршава роба заплењена на царини: Шта се уништава, а шта продаје


 

Током протекле године, према подацима Управе царина, на границама Србије заплењено је 717 килограма разних наркотика, 321.000 литара нафте, готово 1,4 милиона комада цигарета, цигарилоса и томпуса, 11,5 килограма злата, али и накит, уметничке слике, одећа, обућа, аутомобили, луксузни сатови, па и животиње, оружје, муниција, и – између осталог – близу пет милона евра непријављене готовине. Поставља се питање – шта се, после заплене, дешава са тим стварима. У Управи царина за портал Н1 кажу да се оне, после одлуке суда о трајном одузимању – или уништавају, или продају на јавним лицитацијама. Заплењен кеш иде директно у буџет, а животиње – у зоолошки врт.

Откривене царинске прекршаје процесуирају прекршајни судови по месној надлежности. Суд је тај који, правоснажном пресудом, одлучује и о крајњој судбини робе одузете у прекршају, као и о заштитним мерама.

„Уколико суд правоснажном пресудом наложи да се роба из прекршаја трајно одузме, у зависности од природе робе – суд доноси и одлуку о даљем поступању са њом. На пример, ако су у питању забрањене супстанце, наркотици, лекови, акцизни производи попут дувана и цигарета – они се уништавају. А, ако је реч о роби широке потрошње, налаже се њена продаја на јавним лицитацијама. Исто се дешава и са возилима одузетим у прекршајима из било ког разлога“, наводе за портал Н1 у Управи царина.

Царинска служба подноси прекршају пријаву, а њен задатак је и да, како истичу – спроведе коначну одлуку суда, односно организује јавну лицитацију на којој ће роба за коју је тако наложено – бити продата.

„Јавне лицитације организује Управа царина по царинарницама када се за продају прикупи довољна количина робе“, објашњавају у Царини.

Када је реч о другим врстама робе заплењене у прекршајима, саговорници Н1 истичу да за сваку постоји јасно прописана процедура шта се са њом даље дешава.

Покретне ствари (сатови, накит и телефони) се такође продају на јавним лицитацијама, као и све врсте возила.

Заплењени лекови, наркотици, цигарете и дуван се, како истичу у Управи царина – уништавају.

Животиње, кеш, антиквитети
Нелегална трговина животињама које спадају у заштићене врсте одавно је постала уносан бизнис на светском нивоу.

Процене су Интерпола да се вредност нелегалне трговине заштићеним биљним и животињским врстама глобално креће и до 20 милијарди долара годишње.

Српски цариници су у непријављеном пртљају путника откривали и живе животиње, али и шапе алигатора, препариране вучје главе, крзна леопарда…

Живе животиње се предају дежурним ветеринарским инспекторима који их смештају у најближи зоолошки врт.

Министарство за заштиту животне средине надлежно је за мртве примерке животиња, делове, деривате и производе. Они се држе у Природњачком музеју или у Министарству заштите животне средине за потребе едукације у циљу заштите и очувања дивљих врста, али и за за обуку надзорних органа који врше контроле.

Када је реч о готовини, заплењени непријављени новац се уплаћује на наменски рачун Народне банке Србије, а потом иде директно у државни буџет.

„Поред новца одузетог у девизним прекршајима, у државни буџет директно се сливају и сва средства остварена продајом робе на јавним лицитацијама“, истичу у Управи царина.

„Уколико је реч о уметничким делима или антиквитетима, они се предају институцијама културе које имају услова за њихово чување“, истичу у Управи царина.

Подсетимо, заплењена слика чувеног српског сликара Паје Јовановића, коју је летос градски секретар за комуналне и стамбене послове Београда Никола Ковачевић унео у Србију, налази се у трезору Народне банке Србије. У овом случају прекршајни поступак због уношења уметничке слике у земљу без пријављивања још није окончан, али се слика – уместо у царинској испостави где је прекшај и настао и где би слика требало да се налази до окончања поступка – чува у трезору НБС, пошто је неопходно да се чува под одређеним условима.

Извор: Н1/Даниела Илић Красић

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА