ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Где ће бити наплатне рампе на тари: Возачи негодују због плаћања, нарочито власници викендица и кућа

Вест о увођењу наплате уласка у Национални парк „Тара“ изазвао је реакције, углавном негативне, а најбурније реакције су по друштвеним мрежама. Највише негодују они који имају куће, викендице, имања у НП Тара а живе у другим градовима Србије, док велики број Заовљанаца живи у Ужицу. Према речима директора НП Тара Драгића Караклића накнаде су уведене због обавезе коју предвиђа држава. Наплатне рампе је требало да буду постављене још пре три године и након државне ревизије ово је био крајњи рок да заживи.

„У првом периоду наплата накнаде ће се вршити по возилу по дану, а предвиђено је увођење десетодневних и годишњих накнада када се прибаве потребне дозволе и сагласности. Ми ћемо упутити надлежном министарству да буду олакшице за власнике имања и кућа, као и за друге посетиоце. Наш предлог је да годишња накнада буде 2.000 динара, а десетодневна 800 динара за путничка возила, као и за превоз деце и слично. Такође, предлог ће бити да сви они који имају објекат и имање у заштићеном подручју уз доказ да је то њихово добију потврду и буду ослобођени накнаде, као да се изузму и са ужичким таблицама“, појаснио је диркетор НП „Тара“ и додао да се нада да ће надлежно министарство убрзо донети такву одлуку, а до тада ће се наплаћивати ови намети.

С обзиром да се у НП „Тара“ може доћи и из правца Мокре Горе и путем из Бајине Баште преко Калуђерских бара, који је иза рампе, директор је рекао да ће се и ту поставити пунктови. „Већ су на Секулићу и из тог правца Бајине Баште били наши ренџери и треба да се уради елаборат. Ту ће бити постављене камере и електронско плаћање до краја године“, рекао је директор.

При наплати биће издат фискални рачун, а новац од такси, како је рекао директор, сливаће се на посебан наменски рачун. „Од тих средстава биће улагано у видиковце, путеве, зажтиту подручја и слично, тако да коментари да ће то ићи у нечије џепове и на плате нису тачни“, рекао је Драгић.

Он је додао да су већ уведене овакве таксе у парковима Фрушка Гора, Ђердап, Копаоник и да зависно од њихове специфичности су одређене цене. У Мокрој Гори се плаћа еко такса за моторна возила (изузета возила са ужичким и бајинобаштанским таблицама) у износу од 200 динара и то само на гараничном прелазу Котроман.

Према овој одлуци такса за моторна возила накнада ће се наплаћивати на улазним капијама у Перућцу и на Калуђерским Барама. Предвиђене су накнаде за следеће категорије возила: И категорија моторних возила до 1,3 м висине (код предње осовине возила) – мотоцикли и путничка возила – 300 динара по дану; ИИ категорија моторних возила са приколицом висине до 1,3м и комби возила – 500 динара по дану; ИИИ категорија моторних возила висине 1,3м (аутобуси и камиони) – 700 динара по дану и ИВ категорија моторних возила висине веће од 1,3м (код предње осовине вучног возила) са ви?е од 3 осовине – сва возила са ви?е од 3 осовине – 1.700 динара по дану.

Ове накнаде ће бити ослобођена:

* физичка лица која имају пребивалиште у заштићеном подручју;

* физичка лица која су запослена на простору заштићеног подручја, која обављају послове или врше службене радње у заштићеном подручју;

* физичка лица са инвалидитетом и посебним потребама;

* пензионери са најнижим износом пензије у смислу закона којим се уређује пензијско и инвалидско осигурање уз подношење доказа – последњег примљеног чека од пензије;

* возила са регистарским ознакама Бајине Баште.

Мондо

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сваки плод је разлупан и на земљи, ово се не памти: Страшно невреме погодило Западну Србију, град величине ораха иништио малине у многим селима

Кафа скупља од 1. јула

Ухапшен Суботичанин због утаје пореза

Изложба Јелене Петровић Луковић и концерт Сање Марковић ансамбла

ССП Ужице: Ужичани на контаминираном терену препуштени сами себи

Несрећа у Ужицу! Девојка пала кроз прозор, хитно пребачена у болницу

Дом здравља Ужице интезивирао превентивне активности

Променљиво облачно и нестабилно, локално могућ град

Одређена прецизна траса аутопута до Црне Горе: Ево куда тачно пролази дионица преко Пештери