Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Фриленсери ће од 1. јануара имати право на стаж, али не и на боловање

Од 1. јануара 2023. године фриленсери у Србији имаће пензијско и здравствено осигурање.

Како истиче чланица радне групе Тамара Петровић из Удружења радника на интернету, захваљујући изменама у вези са порезима и доприносима, фриленсери ће убудуће плаћати доприносе за социјално осигурање и остварити право на радни стаж.

– Суштински овај закон се бави само обавезама, а требало би да дефинише и нека права. Од права која су дефинисана ту су само она која се тичу стажа. Ипак, нећемо имати право да приложимо доказ да смо болесни, па да на основу тога што плаћамо доприносе добијемо и право на боловање, оно обично, трудничко или породиљско. Такође, нећемо имати право ни на годишњи одмор, али ћемо имати потпуну здравствену заштиту, као и сви остали. Од уплаћених доприноса за здравствено осигурање имаћемо оверену здравствену књижицу – наводи Петровић за Политику.

Према Предлогу закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана, фриленсер може да изабере један од два модела опорезивања.

Према првом моделу, неопорезиви месечни износ ће бити 32.000 динара.

Други обухвата неопорезиви месечни приход од 19.300 динара, нормиране трошкове који су 34 одсто, порез 10 одсто, и допринос за здравствено осигурање 10,3 одсто, док је допринос за пензијско и инвалидско осигурање 25 одсто.

Модели се разликују тако што у првом моделу нема нормираних трошкова, а на основицу се обрачунава порез од 20 одсто и на оба модела подразумева се квартално опорезивање.

– Разлика у избору модела је фактички у томе шта ће се коме више исплатити. По првом моделу неопорезиво је 96.000 динара по кварталу, а по другом моделу око 57.900 динара по кварталу. Први модел одговара људима који зарађују до 50.000 динара месечно. Они би, уколико би зарађивали до 32.000, имали обавезу да плаћају здравствено у износу 1.400 динара. То би се плаћало квартално, дакле 4.300 динара за здравствено – каже она и додаје да би други модел одговарао више свима који зарађују изнад 50.000 динара.

То значи да неко ко зарађује 120.000 динара има обавезу да плати око 20 одсто на порезе и доприносе, а ако зарађују 2.000 евра на порезе и доприносе одлазиће му 26 одсто зараде.

Извор: Политика

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Субвенције за замену дизел возила и како до њих

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кошаркашка утакмица: КК Слобода – КК Слога

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове пројекције филмова у биоскопу Културног центра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице расписало новинарски конкурс „Цвет једнакости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа “Месец (дана) на селу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вечита недоумица: Зашто се за жуту боју косе каже да је плава?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Наложено ХИТНО повлачење из продаје једне од најпопуларнијих формула за бебе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Комплет лепиња заузела прво место на листи „Тејст атласа“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Половина потрошача у Србији троши више од 3.000 динара месечно на дигиталне услуге

ОГЛАСНА ТАБЛА