ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Fondacija „Jovo Lojanica“ stipendira učenike OŠ „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine (VIDEO)

Fondacija „Jovo Lojanica – Za lepšu budućnost“ postoji šest godina i od svog osnivanja do danas stipendirala je najbolje učenike iz tridesetak škola u Srbiji, ali i šire. Ono što je želja ovog doktora Tehničkih nauka poreklom iz Sjenice, kako sam kaže, jeste da ulaže u obrazovanje mladih koji svojim znanjem i zalaganjem pokazuju da žele i mogu mnogo više, a da im novčana pomoć koju im Fondacija daje bude podstrek da tako i nastave. Danas su u Čajetini, sa šest đaka OŠ „Dimitrije Tucović“, potpisali ugovor o stipendiranju.

Fondacija „Jovo Lojanica – Za lepšu budućnost“ stipendira decu iz pasivnijih krajeva zemlje i inostranstva. Veza sa Čajetinom vuče korene iz prošlosti.

„Naši preci su se pre 200 godina razdvojili pa je jedna „grana“ otišla prema Sjenici, selo Stup, i tamo postoji veliko selo Lojanica, a drugi su otišli prema Čajetini, Zlatiboru, Užicu i dalje“, priča Jovo Lojanica, Fondacija „Za lepšu budućnost“. „Ja sam do sada dao oko 200 stipendija idući po raznim mestima, a naročito po tim nebogatim mestima. Došao sam i do Čajetine jer očekujem da odavde, od mladih generacija, dobijemo velike ljude koji će sutra da vode dobro i svoja preduzeća, svoje firme, opštinu, region, i državu…Pa, ako Bog da, i ceo svet“.

U ovoj plemenitoj misiji gospodinu Lojanici pomažu, može se reći – svetski putnici koji su rođeni u Srbiji, ali su ih znanje i sticaji okolnosti odveli van zemlje. To su Dejan Rakić, elektroinžinjer iz Kraljeva i Tatjana Vesel koja je, takođe, potekla iz Branežaca iz Čajetine. Obraćajući se danas prisutnim roditeljima i deci, oni su se podsetili trenutaka koji su ih pokrenuli da se pridruži Fondaciji.

„Ja sam jako mlada otišla u inostranstvo. Živela sam u Americi 14 godina , tamo sam i studirala informacione tehnologije , a igrala sam i košarku. Dosta je bilo teško jer sam bila sama, ali bez podrške moje porodice koja je za mene uvek bila tu, to ne bi bilo moguće. Zato, bez obzira na to gde vas život baci, treba da se borite i izađete iz toga uspešni“, rekla je Tatjana Vesel iz Fondacije.

Dejan Rakić se nadovezao: „I meni je još od moga dede ostalo urezano to da vam znanje niko ne može oduzeti.“

O ovom gestu donatora roditelji i deca su imali reči zahvalnosti. Marina Marković Popović je opisala uzbuđenje njenog sina u trenutku kada je saznao da je izabran za stipendiju, koji je rekao da se napokon našao neko ko vrednuje dečji trud i znanje, a Nebojša Božović je istakao da za budućnost i jeste najveća vrednost ulaganje u decu.

Mina Škodrić, 7.razred, i Tatjana Božović, 5.razred, zahvalile su se Fondaciji i izjavile da su ponosne što su njihovi rezultati zapaženi.

Direktorka škole, Milka Vasiljević, posebno je ponosna što je baš čajetinska škola odabrana za stipendiranje vrednih učenika i ovom prilikom podsetila da je ovo druga fondacija koja je izabrala školu „Dimitrije Tucović“ za svoju misiju.

„Fondacija Aćimović već 12 godina stipendira odlične učenike, đaka generacije, i nadam se da će još biti ovako dobrih ljudi koji razmišljaju o deci, omladini, a pre svega o obrazovanju koje stavljaju ispred svih drugih vrednosti.“

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Чаробно и живописно златиборско село Семегњево, оаза нетакнуте природе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Граовци Романију и Далмацију заменили српском варошицом у којој остварују животне снове (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржана 44.седница СО Чајетина (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Позив младима да се пријаве на конкурс за упис у Средњу школу унутрашњих послова „Јаков Ненадовић” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Насред пута засађен бели бор, возачи пролазе у чуду: Хит слика из села Заовине на Тари, домишљати мештани поставили необичну „декорацију“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Више од 70 одсто грађана не испуњава критеријуме за пристојан живот

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Зелено-левог фронта: Ера корупције у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због бахатих појединаца све више дивљих депонија у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен конкурс за бесповратна средства за набавку пластеника

ОГЛАСНА ТАБЛА