Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Фонд ПИО: Од јануара основица осигурања за самосталне уплате виша 13,4 одсто

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) саопштио је данас да за уплате за јануар 2023. године важе нове основице осигурања, које су за 13,4 одсто више у односу на претходну годину, а грађани могу да се определе за једну од 13 основица осигурања, независно од стручне спреме коју имају.

„Према Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање, најнижа основица осигурања износи 35 одсто просечне републичке зараде за претходних 12 месеци, што је 35.025 динара, а највиша пет просечних плата, односно 500.360 динара. Допринос за пензијско и инвалидско осигурање је 24 одсто, што значи да ће се месечни издатак за самосталну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање кретати у распону од 8.406 до 120.086 динара“, наводи се у саопштењу.

Напомиње се да износи основица осигурања и доприноса за пензијско и инвалидско осигурање важе за целу 2023. годину и доступни су грађанима на сајту Фонда и на огласним таблама у филијалама.

„Подсећамо грађане који се определе за самосталну уплату доприноса по основу члана 15 Закона о ПИО, да је рок доспелости 15. у месецу за претходни месец. Једном изабрана основица може се променити, под условом да се поднесе нови захтев. Такође, грађани који не желе више да уплаћују самостално доприносе у обавези су да поднесу захтев за престанак уплате“, наводи се у саопштењу Фонда ПИО.

Додаје се да право на самосталну уплату доприноса имају сви грађани који су ван осигурања (незапослени, студенти, домаћице, ђаци…) под условом да су старија од 15 година, да имају пребивалиште у Србији, да нису корисници пензије остварене у Србији или у држави са којом је закључен међународни уговор о социјалном осигурању и да није наступио неки од случајева по основу којих се остварује право, попут навршења година живота прописаних за стицање права на старосну пензију или инвалидност.
Уколико је наступио неки од тих случајева, својство осигураника се може стећи само за случај који није наступио, наводи Фонд ПИО.

„Тренутно је 20.237 особа активно укључено у самосталну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, од којих се 61,5 одсто определило за најнижу основицу осигурања. Уплатом доприноса по основу члана 15 Закона о ПИО обезбеђује се стаж осигурања, који евидентира Фонд ПИО и који је услов за пензију“, истиче се у саопштењу.

Извор: Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стање на путевима: Снег на коловозу

ОГЛАСНА ТАБЛА