ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

Физичко, музичко и ликовно су најважнији предмети до 12 године

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Све је више стручњака који сматрају да је креативност најважнији ресурс 21. века, али да су у данашњем друштву креативност предухитриле модерне технологије. Информације стижу брзо, превише их је, и често не стижемо да их користимо на прави начин. И деца се загушују небитним садржајима, не само кроз образовање.

Пут до креативног бића полази од игре а основна игра настаје у покрету, ходању, трчању, скакању. Играјући се дете упознаје свет. У игри се дете припрема за живот. И то је најважнији посао детета.

“То је некада било нормално, дете трчи од јутра до мрака преко камена, преко потока, преко гране, процењује дужину скока, како то мора да уради. При томе држи равнотежу, стално му цео мозак ради, мора да размишља – е, ту је права игра, тако се мозак развија”, објашњава Ранко Рајовић, аутор програма “НТЦ систем учења”.

Што више игре у природи, али и у вртићу и школи. Уз физичко, музичко и ликовно најважнији су предмети до 12 године. Створити подстицајно и богато окружење и различите могућности за игру, основни је задатак.

“Да се игра само – са одраслима, да се игра са својим вршњацима, да се игра различитим стварима, играчкама које су савршене, али исто тако нечим што је стварање и играчака и игре”, каже Љубица Бељански Ристић, руководилац програма “Школигрица”.

Растко Ћирић одрастао је између цртаћих столова својих родитеља. Очев сат нацртао је када је имао две и по године. Ово је само један од многих цртежа са изложбе у Дечјем културном центру а који су му помогли да реконструише свој живот и открије много тога о себи.

“Нашао сам неке цртеже будућих Ала и Баука, рецимо које сам много касније илустровао и цртао, тако да неки мотиви неминовно потичу из детињства”, рекао је ликовни уметник и педагог Растко Ћирић.

Моћ цртања је велика, потврђује Урош Петровић и каже да му та клица из детињства олакшава памћење и помаже у стварању Загонетних прича и питања док комбинује слике и речи. Тако децу учи да размишљању.

“Кад погледам свој живот, кад се вратим уназад видим у ствари да ми је најважнији период био када сам откривао тајне, када сам био разигран, када сам био немиран, када сам био радознао”, каже Урош Петровић, писац и коаутор програма “НТЦ систем учења”.

Порука родитељима је: Ако желите креативан свет допустите деци да се играју, подржите њихове замисли, дозволите им да се изразе и маштају. Јер велике ствари почињу на време, у детињству.

Припремила Гордана Главинић

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА