ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Фискални рачун може бити само један: Контроле крећу у две колоне, ево ко ће први бити на удару

https://www.aikbanka.rs/?fbclid=IwAR1s4tGDNhErGUTaD77DkQqKoEU6Hs1tdwStqjc3GOh-9CU4JFcctJZ5sdM

Од 1. маја се потпуно прешло на е-фискализацију, као једини легалан начин издавања фискалних рачуна. Нова правила спремно је дочекало око 90.000 фирми. Дан раније, кроз нови систем Пореске управе очитано је седам милиона рачуна, двоструко више него претходних дама што значи да је на нови систем велики број предузећа прешао у последњем тренутку.

Иако су дани празнични, промет са физичким лицима премашује и трећину убичајеног трговања. На то указују подаци порезника, али и отворена врата тржних центара, продавница и готово свих занатлија. Уз изузетке, издавање рачуна без већих проблема.

„Фискална каса је тренутно укључена, међутим нема интернета“, рекао је Милан Марковић из браварске радње у селу Љубић.

Биљана Маринов, предузетница из Пирота испричала је да су негде добили превелике обавезе, да су од субвенција били у могућности да купе електронски фискални уређај, а да имају додатне трошкове.

„Многи прелазе да раде на црно, пре два месеца су људи почели да затварају салоне и раде у становима“, каже Ненад Стојановић из салона лепоте у Краљеву.

Због тога контроле крећу у две колоне, извесно је да ће код оних који су е-фискализовани инспектори ређе, то је једна од предности новог контролног центра у Пореској управи.

„На основу кога ће порески инспектори из сопствених канцеларија да имају потпуни увид у сва дешавања на продајним објектима широм Србије. На основу тога ће се правити анализе које ће омогућити да се након тога одлази у циљане акције“, напомиње Драгана Марковић, директорка Пореске управе.

Остаје да се види због чега неки касне у електронском повезивању.

„Ми смо као Народни музеј Крушевац набавили фискалне касе. Оне ће бити инсталиране у Народном музеју, централној згради и овде у Кући Симића“, истиче Горан Васић, директор Народног музеја Крушевац.

Иако је прелазни период трајао шест месеци, већ сада је јасно да ће већи системи кашњење правдати дугом процедуром јавних набавки.

На удару инспектора најпре ће бити они који су узели субвенције за опрему и продајно место, а од Пореске управе нису преузели чак ни безбедносну картицу за улазак у систем еФискализације.

Преласка на тај систем поштеђени су адвокати, таксисти, пољопривредници, а до доношења коначног решења и пијачни продавци.

(Курир.рс/РТС) / Фото: Принтсцреен/РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа