20.7 C
Uzice
октобар 20, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Filmska magija u Bajnoj Bašti

U Bajinoj Bašti sinoć je završen 5. Bašta fest, međunarodni festival kratkog igranog filma. Poslednje festivalske večeri dodeljene su nagrade najboljima po oceni stručno žirija i mladih Bajinobaštana.

Sve je počelo kao lepa ideja dvoje mladih, a do malog jubileja 5. godine „Bašta fest“ se izborio za značajno mesto na kulturnoj mapi ne samo varoši kraj Drine.

„Mi imamo sve više inetrnacionalnih gostiju, u žiriju sada imamo dvoje internacionalnih članova žirija tako da nekako vest o festivalu veoma brzo raste i mi smo ove godine od festivala u Poznanju u Poljskoj bili proglašeni za jedan od deset najinteresantnijih festivala kratkog metra u Evropi,“ kaže Maja Šuša, idejni tvorac i osnivač Festivala.

Sve veće ineteresovanje i publike, posebno mladih Bajinobaštana, ali i stranaca, učesnika i gostiju nameće i nove obaveze u organizaciji.

I volontera je sve više pa se oko festivala okuplja puno dobre energije.

„Ti ljudi koji se skupe nekako su puni pozitivne energije, ljubavi prema filmu i generalno svemu što što film nosi i onda se desi ta magija i samo u 4 dana se prepustite da vas vodi ovaj festival i na kraju se sa osmehom odu iz Bajine Bašte i vrate odakle su došli,“ navodi Slaven Došlo, osnivač Festivala.

Festivalska magija ove godine privukla je 26 filmova iz 18 zemalja, uprkos kiši koja nije dozvolila sve planirane projekcije na otborenom.

Završno veče posvećeno je najboljima u više kategorija, a najvažnija nagrada „Zlatna imaginacija“ dodeljena je jednoglasnom odlukom žirija na čijem čelu je bio Domeniko la Porte filmski novinar i urednik, rumunskom filmu „Noć u Tokorikiju“ autorke Roksane Stroje.

Gosti festivala uspeli su da vide i deo turističkih znamenitosti regije kojima su bez izuzetka oduševljeni.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Ljubivoje Ršumović: U selu se rađaju ljudi, a u gradovima – kućni ljubimci

Oglasna Tabla

Negovanje zbratimljenih škola iz Slovenije i Čajetine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan jabuke: U Srbiji svaka peta „Ajdared“

Oglasna Tabla

Derbi u Užicu opravadao očekivanja pred 1500 gledalaca (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 20. oktobar

Oglasna Tabla

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla