Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Фестивал “На пола пута” пуних 18 година у Ужичкој гимназији

На Светски дан књиге 23. априла, у холу Народног позоришта Ужице отворен је и трајаће до 26. априла, регионални књижевни фестивал “На пола пута”, који пуних 18 година организују ужички гимназијалци на челу са професорком Ружицом Марјановић, а са жељом да свим грађанима Ужица приближе савремену књижевну продукцију на простору некадашње Југославије. Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић присуствовала је отварању фестивала.

“Књижевни фестивал “На пола пута” један је од снажних симбола нашег града, неодвојиви део стасавања и сазревања многих генерација”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Квалитетна и добра књижевност чини нас још бољима, па тако књиге и читање треба да буду недовојива и насушна потреба, која се негује и временом расте, јер тако растемо и ми. Ужичка гимназија за време одржавања фестивала “На пола пута”, постаје храм знања и квалитетне литературе, о којој се дискутује и разговара. У сусрет Престоници културе 2024. године, на пола пута до тог тренутка, стоји и овај наш фестивал, као тачка пресека и укрштања јавног књижевног програма, књижевних вечери, предавања из књижевности”, додала је градоначелница.

Према речима директорке Ужичке гимназије, Биљана Гујичић, која је отворила фестивал, када неко напуни 18 година, он је пунолетан.

“Нисам сигурна да би ово наше чедо опстало само, без професорки ужичке Гимназије, или би га оне пустиле у свет да се сам развија, а статистика показује да је у претходних 18 година на фестивалу гостовало 138 писаца, била су 53 вечерња читања, 190 часова, 4 позоришне представе, 2 концерта и 5 изложби”.

Једна од оснивачица фестивала и професорка Ужичке гимназије, Ружица Марјановић, најавила је програм и госте овогодишњег фестивала.

“Зоран Ферић, Ана Петровић, Мирјана Дрљевић, Зоран Ђукановић, Дејан Илић, Бењамин Бајрамовић, Ненад Величковић, Дамир Овчина, Зоран Жмирић, Николина Тодоровић, “Рефлектор театар” и Никола Гелевски биће у улогама професора у Ужичкој гимназији, гостоваће у Основној школи “Нада Матић”, а неки од њих приредиће радионице у Народној библиотеци Ужице. У вечерњим сатима, писци ће јавно читати своје текстове на Малој сцени Народног Позоришта Ужице и разговарати са публиком у присуству гимназијалаца који ће водити те програме.

Након званичног отварања овогодишњег фестивала , одиграна је представа ,”Девојчице” Рефлектор театра.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пси луталице у драгачевском селу Горачићи у домаћинству Станковића растргли три овце и четворо јагњади

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ангажовање додатне тешке механизације и процена штете

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Слободанком Станков (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани опрезнији са зајмовима због све скупљих некретнина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршница Базума у Ужицу: Џез на српски начин

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ево где у Србији просечне плате имају шест цифара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дојаве о бомбама у школама широм Србије – Родитељима речено да не доводе децу на наставу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Спремност у свим ситуацијама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за понедељак 29.05.

ОГЛАСНА ТАБЛА