1.3 C
Uzice
децембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Festival folklora: „1 000 na 1 000″

U Čajetini je održan 7. Festival veterana folklora. Jedinstveno okupljanje folklornih udruženja iz Srbije i regiona i ove godine okupilo je preko 1200 učesnika što ga, prema rečima organizatora, svrstava u jedan od najvećih festivala folklora u Srbiji.

Prošlogodišnji festival veterana folklora je u Čajetini okupio oko 900 učesnika. Utisci koje su folkloraši poneli iz ovog zlatiborskog mesta kazivao je da će rado učestvovati i na ovogodišnjem festivalu. Zbog toga su ni malo pretenciozno organizatori, Udruženje za negovanje narodne tradicije „Veterani Zlatibora“, ovo okupljanje nazvali „1 000 na 1 000“.

„Upravni odbor je imao tu ideju da da ime festivalu Zlatibore širi svoje grane i prihvati 1000 folkloraša na 1000 metara“, rekao je pred početak festivala Canko Paunović, predsednik Udruženja. „Međutim, desila se situacija da će biti preko 1 200 učesnika, tako da se nadam da će sledeće godine biti 1400 učesnika i pravićemo festival na vrhu Tornika!… Stvarno, imali smo zahtev za prijem preko 2 000 učesnika iz čitavog Regiona.“

Uz svesrdnu podršku opštine Čajetina, TO Zlatibor, Sportskog centra i mnogobrojnih zlatiborskih privrednika, Veterani Zlatibora su uspeli da se i ove godine pokažu kao odlični domaćini. Da bi što bolje organizovali smeštaj folkloraca i da bi koncert protekao u dobroj atmosferi, domaćini ovoga puta nisu učestvovali na Festivalu, ali je zato na parketu čajetinske hale sportova zaigralo oko 1200 igrača iz mnogih krajeva zemlje i inostranstva.

„Nastupiće 50 ansambala iz Srbije, BiH, Republike Srpske, Hrvatske, Makedonije, imamo 5 KUD-ova iz Austrije, 4 ili 5 iz Slovenije, tako da smo obuhvatili celu bivšu Jugoslaviju, čak i dalju dijasporu“, rekao je Marko Vesović, umetnički rukovodilac Udruženja.

Festival je otvorio zamenik predsednika opštine, Arsen Đurić, poželevši dobrodošlicu mnogobrojnim gostima.
„Posebno zadovoljstvo jeste da su svi učesnici ovog festivala kao jedna velika familija na Balkanu i neka tako i bude!“

Atmosfera koja je vladala tokom festivala bila je izuzetno dobra zahvaljujući dobrom raspoloženju kako igrača, tako i publike. Sledeća godina, sudeći po svemu, biće još vatrenija.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poletarci i pioniri Karate kluba „Užice“ brilijantni u Čačku

Oglasna Tabla

Održana tibina o uznapredovalom raku dojke – “Zajedno za život pred nama“ (FOTO)

Oglasna Tabla

Održana promocija romana Mundo Libre u Gradskoj kući u Užicu (VIDEO)

Oglasna Tabla

PROLEĆE U DECEMBRU: Danas pretežno sunčano i toplije, do 18 stepeni

Oglasna Tabla

ZLATNI KIK BOKSER! Promenili su mu 12 rivala, a onda je pred našim Filipovićem pao iskusni Crnogorac!

Oglasna Tabla

Dragica, Luka i Andrej u Kini osvojili nagradu za orginalni nastup

Oglasna Tabla

Kome će najveću korist doneti Moravski koridor

Oglasna Tabla

Studenti Srbije za dečiju prazničnu radost

Oglasna Tabla

Veče novovaroških pesnika u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla