ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Фејсбук напунио 20 година – како је факултетска апликација за оцењивање девојака променила свет

Прошло је 20 година од када је Марк Закерберг са још неколико пријатеља на Харварду покренуо мрежу „Thefacebook“. Од тада „Фејсбук“ је постао глобални феномен са више од три милијарде корисника и мрежа која је заувек изменила друштво и односе међу људима.

Кад се прича о Фејсбуку некако постоји осећај као да је ту одувек. Као да је тешко замислити време када га није било. Чињеница је да је прошло 20 година можда је најприметнија када се погледа да су сви они најранији корисници сада маме, тате, запослени. Неки су чак и деде и бабе.

Једном речју одрасли. Или што би клинци рекли – маторци.

Ретко која технолошка иновација је довела до тектонских промена у друштву и јавном дискурсу, условила читав низ промена понашања било да је у питању упознавање, дружење, информисање, размена мишљења…

Скромни почеци

За све ове године и уз све добре и лоше ствари које је „Фејсбук“ донео, многи заборављају да је све почело 2003. године као апликација за оцењивање изгледа студенткиња на Харварду.

Марк Закерберг је узео инспирацију од универзитетског папирног водича „face book“, у ком су биле фотографије свих студената и њихови лични подаци.

„Фејсмеш“, како се звао, постао је хит преко ноћи. За само пар сати имао је више од 22.000 прегледа. Наравно, управа престижног универзитета га је врло брзо угасила, а Закербергу је запрећено избацивањем због, између осталог, кршења приватности (чудо једно како се неке ствари не мењају).

Не желећи да одустане, 4. фебруара 2004. године заједно са још четири колеге, основао је „Thefacebook“. Првобитно, мрежа је била доступна само студентима Харварда, али је брзо обухватила универзитете Колумбија, Станфорд и Јејл. Није прошло много времена док се није проширила на све колеџе „Лиге бршљана“ и отпало је „the“.

Постовање, лајкови, фоловери…

Коначно, 26. фебруара 2006. године „Фејсбук“ је лансиран за све кориснике преко 13 година. Иако није била прва друштвена платформа за окупљање људи (та титула припада „Мајспејсу“), „Фејсбук“ је био другачији.

Био је то зачетак инстант комуникације – „тајмлајна“. И био је заразан. Да ли ми је неко одговорио на последњи пост? Колико имам нових захтева за пријатеље? Да ли вас је запратио/ла момак или девојка који вам се допадају? Шта ако није?

ОМГ!

 

Колики утицај је оставио на читав социјални дискурс говори и чињеница да је променио и сам језик. „Лајкови“, „поуковање“, „фоловери“, писање на „волу“. Реч године 2009. била је „unfriend“ (поништити пријатељество).

Како су године пролазиле, корисници су се само множили. Сада их има више од три милијарде. Стицање пријатеља се преселило онлајн. Више нисте морали да изађете напоље и састанете се са неким. Илузија пријатељства никада није била стварнија.

Метаверзум и шта даље

„Фејсбук“ није само донео унео промене код сваког појединца. Када имате милијарде на које утичете, колективни ефекат на масовну комуникацију носи са собом последице на читаво друштво које је тешко сагледати и разумети у потпуности.

Ширење непроверених информација, лажних вести и пропагадних порука донело је ново доба и нову реалност у којој је врло често тешко разлучити шта је стварно, а шта измишљено.

Једна константа „Фејсбука“ јесте Марк Закерберг. Многи оснивачи великих технолошких фирми из 90-их и 2000-их су се повукли са својих позиција.

„Зак“, са друге стране, и даље чврсто држи узде и нема намеру скоро да их пусти. Прави озбиљне дугорочне планове за „Фејсбук“ и не одустаје од идеје „метаверзума“ – неке врсте виртуелног живота.

Али то није све! Прошле недеље открио је велики план развоја опште вештачке интелигенције – оне која би могла сама да размишља. А када до тога дође, са сетом ћемо се сећати како смо „лајковали“ и писали глупости на зиду.

ИЗВОР:РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

БДП у последњем кварталу 2023. носили пољопривреда и грађевинарство

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор – Мајстори виолине сутра у 10 сати отварају пршутијаду у Мачкату

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шири се Иновациони бизнис центар на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Електродистрибуција: Дезинформације о паметним бројилима и увећаним рачунима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Листа пензионера са правом на одлазак у бању сутра, приговори до 8. марта

ОГЛАСНА ТАБЛА

Чоколадни мафини могу да се направе и без печења: Потребна су вам само 4 састојка

ОГЛАСНА ТАБЛА

Међународни дан ретких болести

ОГЛАСНА ТАБЛА

Запалио се паркирани аутомобил испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преступне године – шта би било да их нема

ОГЛАСНА ТАБЛА