Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ФЕД подигао камате! Десети пут заредом!

Америчка централна банка Федералне резерве (ФЕД) објавиле су да су на последњем састанку Федералног комитета за отворено тржиште (ФОМЦ) одлучили да, по трећи пут ове године, подигну референтну каматну стопе за 0,25 одсто, тј. 25 базних поена. Ово је уједно и десето узастопно подизање каматне стопе од марта 2022. године.

Овај потез долази након објављивања података о инфлацији. Индекс потрошачких цена у САД је забележио велико успоравање од фебруара до марта, са падом инфлације са 6,0 одсто на 5,0 одсто у односу на претходну годину, док је истовремено раст плата остао снажан, према последњем подаци из Индекса трошкова запошљавања.

Мекше прогнозе за даље
Председник Фед-а Џером Пауел је наговестио да жели да се раст плата охлади пре него што размисли о паузи у повећању каматних стопа.

Такође се чинило да је изјава ФОМЦ-а мало омекшала у односу на претходне изјаве, рекавши да ће „помно пратити пристигле информације и проценити импликације на монетарну политику“.

– Приликом утврђивања степена до којег додатно учвршћивање политике може бити прикладно за враћање инфлације на 2 одсто током времена, Комитет ће узети у обзир кумулативно заоштравање монетарне политике, заостајања са којима монетарна политика утиче на економску активност и инфлацију, као и економски и финансијски развој, наводи се.

Извор: Бусинесс Инсидер

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС

Колике су цене горива у државама региона: Србија при врху на лествици скупоће

Градски културни центар прикључио се акцији „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Део центра Ужица данас без електричне струје

XVI Полицијада „Златибор 2023“

Нелегално оружје може се предати још данас и сутра без икаквих последица

У ужичком породилишту рођене четири бебе

Временска прогноза за среду 7. мај