Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Фацебоок и Инстаграм би могли да се угасе у Европи

Ирски шеф за приватност Хелен Диxон, која води Повереништво за заштиту података (ДПЦ), рекла је за Политицо да ће то тело „врло вероватно коначно пресудити последњем легалном алату Фацебоока- за слање личних података у САД“ пре него што Европска унија и Сједињене Државе успеју да договоре нови споразум о преносу података.

ДПЦ је у јулу објавио нацрт одлуке о суспензији овог правног инструмента за пребацивање података. Тај нацрт сада чека одобрење других регулатора приватности у Европи и требао би бити довршен до средине маја, преноси еКапија.

Очекује се да ће због тога амерички технолошки гигант Мета, која је власник Фацебоок-а, остати без алата који јој омогућава да легално пребацује личне податке попут породичних фотографија и геолокацијских података у Америку, а који су потребни за функционисање Фацебоок-аа. Из Мете су раније рекли да би таква одлука могла да значи крај њених услуга у Европи, укључујући и Инстаграм.

„Ако Европска комисија не усвоји никакву одлуку о примерености и не будемо се могли и даље ослањати на стандардне уговорне клаузуле или на друге алтернативне начине преноса података из Европске уније у Сједињене Америчке Државе, вероватно у Европи нећемо моћи да понудимо низ наших најзначајнијих производа и услуга, укључујући Фацебоок и Инстаграм“.

Мрежа националних тела за заштиту података ЕУ – Европски одбор за заштиту података треба да до 14. априла одлучи хоће ли да потврди претходну ирску одлуку о обустави правног алата који углавном користе компаније, укључујући Мету, за пренос личних података у САД изван стандардне уговорне клаузуле.

Главни европски регулатор за Мету и друге велике технолошке компаније са седиштем у Ирској тада ће имати још месец дана да донесе коначну одлуку.

У међувремену Европска комисија намерава да финализује потпуно нови споразум о подацима са САД пре маја, након што је Суд правде ЕУ поништио два претходна споразума са Америком због страхова од надзора података, пише Политицо.

Шефица кључног ирског тела за приватност Хелен Диxон рекла је да не планирају да одустану од спровођења закона ЕУ о заштити података и приватности.

Она је навела да је неизвесно може ли у овим околностима Мета добити одлагање одлуке ако Ирска наметне такву одлуку.

Бизнис

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас се славе Младенци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Две медаље за атлетичаре Ужица на кросу Централне Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Променљиво време – облачно и топло до 19 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милош поштењачина! Пронашао новчаник са преко 200.000 динара, документима, картицама и вратио власнику!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележен јубилеј Педагошког факултета Ужице, 30 година успешног постојања и рада

ОГЛАСНА ТАБЛА

Маме су закон: Удружење покренуло петицију за допуну Закона о раду

ОГЛАСНА ТАБЛА

ССП Ужице: Грађани незадовољни начином обрачуна рачуна за изношење смећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворено са грађанима о новом нацрту Одлуке за програм “Удружимо се “ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело заказивање термина за упис у школу

ОГЛАСНА ТАБЛА