ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Европски дан вуне обележен на Златибору

Златибор је у недељу 9. априла био у знаку вуне, природне сировине коришћене од давнина у народу овог краја. Овде је на Краљевом тргу у преподневним часовима обележен први Национални дан вуне, док је поподне у конгресној сали Специјалне болнице “Чигота“ уприличено обележавање трећег Европског дана вуне.

Приликом успостављања првог Националног дана вуне присутним посетоцима Златибора и представницима медија обратили су се Весна Русић, идејни творац овог догађаја и чланица Европске фондације за вуну EWE. Она је овом приликом истакла да се вуна, некада једна од најзначајнијих сировина, у ово модерно доба у Европи сусреће се са великим проблемом, тако да су произвођачи принуђени да је услед све лошијих услова на тржишту поклањају па и бацају. Ипак наде су да ће вуна временом повратити свој значај као природна сировина вишеструке употребе, посебно погодна за рукотворине и удобне одевне предмете.

У име локалних партнера ове манифестације говорио је Марко Марић, директор “Златиборског еко аграра“, истакавши да је у овој години, јубиларној за златиборски туризам који обележава 130 година традиције, велика част што је Златибор препознат као место у коме ће се и убудуће обележавати овај дан. Програм обележавања Првог националног дана вуне отворили су момци из мушке певачке групе Удружења за неговање народне традиције“Златибор“ песмом „Лепо ти је раном зором прошетати Златибором“, док су програм улепшали и представници припремног ансамбла истог удружења који су играли уз песме нашег краја.

Председник Европске фондације за вуну EWE Алберто Коста из Италије, обучен у традиционалну српску ношњу са шајкачом, изразио је задовољство што је дошао у Србију и на Златибор, па са Краљевог трга позвао присутне да присуствују обележавању трећег Европског дана вуне у “Чиготи“, али и да дођу наредне године у Грчку где ће се обележавати четврта по реду ова манифестација.

Током трећег Европског дана вуне, који се преко јутуб канала уживо преносио у читавом свету, главни фокус је било женско предузетништво и вуна. Жене имају дугу историју рада са вуном, а на овом догађају присутни су могли да науче који су то иновативни начини који се данас користе у пословању са вуном. Током обележавања овог дана одржано је пет панел дискусија: “Женско предузетништво и вуна“, “Terapijsko плетење и његова улога у здрављу и социјалној кохезији“, “Коришћење вуне – тренутно стање и перспектива“, “Вуна – истраживања и едукација“, као и “Изложбе и догађаји са вуном“.

На овим панелима, поред представника Србије и Италије, учествовали су и гости из Грчке, Северне Македоније, Црне Горе, Финске… Они су имали прилику и да обиђу Сирогојно, златиборску престоницу вуне са Музејом плетиља, а упознали су и Музеј „Старо село“. Организатор и покретач ове идеје је Весна Русић испред компаније “Крафтинг Цо“, уз подршку Општине Чајетина, Туристичке организације Златибор, “Златиборског еко аграра“, “Голд гондоле“, Специјалне болнице “Чигота“, Регионалне развојне агенције „Златибор“ и Привредне коморе Србије.

ТО Златибор

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење за јавност Градског одбора Српске напредне странке Ужице

Преглед резултата мерења квалитета ваздуха у граду Ужицу и околини закључно са 19.05.2024. године

Возач „сеата“ налетео на отворену шахту и испревртао се на путу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворено Градско такмичење у пружању прве помоћи

Током протеклог викенда на путевима у Србији стање безбедности саобраћаја значајно погоршано

У ритму недеље са Миланом Стаматовићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Путујуће позориште Шопаловић“ најбоља представа 60. Фестивала „Јоаким Вујић“

Три ходочасника кренула су са Романије до Крфа (ВИДЕО)

Акција добровољног давања крви 21.маја