ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Европске земље се противе производњи меса из лабараторије

Беч, Париз и Рим, заједно са још девет земаља ЕУ, тврде да месо вештачки узгајано месо представља „претњу правим методама производње хране“

Европске земље за јаком пољопривредном и развијеном гастрономијом подигле су у ЕУ побуну против лабораторијски добијеног меса, за чију продају је у Израелу ових дана дата и права дозвола за „говедину“, након неколико за живинско месо у свету (Сингапур, САД…).

Лабораторијски узгајано месо „не представља одрживу алтернативу примарној производњи на фармама“ и поставља етичка, економска, социјална и јавноздравствена питања која „су кључна за будуће друштво“, наводи се у белешци која ће бити разматрана на следећем састанку министара пољопривреде ЕУ-а у уторак (23. јануара), јавља Еурактив.

„Ове праксе представљају претњу приступима заснованим на примарним фармама и правим методама производње хране које су у самом срцу европског модела пољопривреде“, наводи се у документу.

Иако је његов наслов „Улога ЦАП-а (Заједничке пољопривредне политике ЕУ) у очувању висококвалитетне и примарне производње хране на фармама“, њен основни циљ је „праксе производње хране засноване на ц́елијама (из лабораторија)“.
Аутори белешке су аустријска, француска и италијанска делегација, а подржавају је делегације из Чешке, Кипра, Грчке, Мађарске, Луксембурга, Литваније, Малте, Румуније и Словачке.

Међутим , не слажу се сви са оваквом иницијативом.

– Идентификовање меса узгојеног у лабораторији као претње изгледа веома преувеличано и преурањено. То је сектор који још не постоји, у овом тренутку се ради о иновацијама у лабораторији. Сузбијање овога сада само омета ону врсту иновације која је управо неопходна за одрживост – рекао је један дипломата за Еурактив.

Тренутно само у лабораторијама
Тренутно у Европи не постоји „ц́елијско месо“, а одобрење би могло доц́и тек након процене Европске агенције за безбедност хране (ЕФСА), према одредбама такозване Уредбе о новој храни.
За сада, дванаест земаља не тражи промену правила, али позивају да се „узимају у обзир ова питања и исходи дискусија које ц́е се одржати са државама чланицама и европским цивилним друштвом пре доношења било каквих одлука о одобрењу тржишта“ .

Италија је до сада била најгласнији противник меса узгојеног у лабораторији, предлажуц́и и одобравајући националну забрану продаје производа целуларне пољопривреде (из лабораторија). Мера је тренутно под лупом ЕУ због могућег кршења правила јединственог тржишта.

Холандија, земља која има најразвијенију пољопривредну трговину у ЕУ али и релативно најмање територије на којој се одвија класична производња (меса) је предњачила у производњи лабораторијског/ћелијског меса, ослањајући се на истраживање професора Марка Поста са Универзитета у Мастрихту, који је 2013. представио јавности први хамбургер направљен у лабораторији.

ЕУ је 2021. одобрила два милиона евра холандском пројекту „Храна за месо“, који је развила фирма за исхрану животиња „Нутреко“ заједно са „Моса мит“, стартапом који је настао из експеримената професора Поста.

Извор: 24седам

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Облачно, суво и топло – температура до 21 степен

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први сертификовани органски сир и кајмак прави се од млека крава са златиборских пашњака

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пољопривредници: Министарство да објасни зашто не испуњава договорено

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечна децембарска плата 95.093 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Екипа ЛУ Златибор успешна у такмичарском делу Сабора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туристичке организације Херцег Новог и Ужица потписале споразум о сарадњи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хип хоп журка у ГКЦ-у

ОГЛАСНА ТАБЛА

Неколико хиљада бахатих возача на корак од одузимања возила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас Свети Симеон Мироточиви

ОГЛАСНА ТАБЛА