5.2 C
Uzice
април 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Lekari Zavoda za javno zdravlje Užice posetili su Dom zdravlja Čajetina kako bi, u nedelji prevencije raka grlića materice, stanovništvu preneli poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od ove bolesti. Ovu priliku iskoristili su i da sprovedu preventivne preglede, u vidu merenja nivoa šećera u krvi, holesterola, triglecerida i krvnog pritiska.

Rak grlića materice, duže od decenije, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji, koja se po broju obolelih nalazi na četvrtom, a po broju umrlih na trećem mestu u Evropi.

„U Srbiji svakoga dana umre više od jedne žene od karcinoma grlića materice, a više od četiri novoobolele se svakoga dana javljaju, što predstavlja veliki javnozdravstveni problem. Posebno zabrinjava činjenica da još uvek nemamo veliki odziv i tu naviku preventivnih pregleda kod žena. Zahvaljujući svim tim naučnim dostignućima smatra se da je karcinom glića materice 100% izlečiv, naravno ukoliko se otkrije na vreme“, kaže Dr Mirjana Filipović, šef promocije zdravlja ZZJZ Užice.

Postoje različiti vidovi prevencije, međutim, najefikasnija mera je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak.

„Od prošle godine uvedena je obavezna imunizacija protiv HPV virusa, za koji je sa sigurnošću utvrđeno da dovodi do karcinoma grlića materice, a koji se prenosi polnim putem. Pravilnik o obaveznoj imunizaciji od prošle godine obavezuje dečake i devojčice između 11 i 12 godina da se pre stupanja u seksualne odnose, pošto se ovaj virus prenosi polnim putem, vakcinišu. Svakako, ta vakcina ne može zameniti stalnu brigu o svom zdravlju, tako da je i pored toga važna stalna kontrola i odlazak kod ginekologa“, zaključuje doktorka Filipović.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „Stop raku grlića materice” je slogan koji će obeležiti potrebu da se još jednom apeluje na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Izvorzlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

5 recepata za posne pizze koje morate probati

Oglasna Tabla

“Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što ovo grije”: Najrodoljubivija pesma ikada napisana

Oglasna Tabla

Književni festival „Na pola puta“

Oglasna Tabla