Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Европска централна банка: Ово је највеће подизање референтне стопе у историји

Европска централна банка је објавила своје највеће повећање каматне стопе у историји у покушају да угуши рекордну инфлацију широм еврозоне.

Три кључне каматне стопе ЕЦБ-а су повећане за 75 базних поена.

„Овај велики корак предводи транзицију са преовлађујућег високо прилагодљивог нивоа референтних стопа ка нивоима који ће обезбедити благовремени повратак инфлације на средњорочни циљ ЕЦБ од 2 одсто“, наводи се у саопштењу Управног тела банке.

Тржиштима је такође наглашено да „у наредних неколико састанака Управни савет очекује да ће додатно повећати каматне стопе како би ублажио тражњу и заштитио се од ризика од сталног померања инфлационих очекивања навише“.

Управни савет је одлучио да подигне три кључне каматне стопе ЕЦБ за 75 базних поена. Сходно томе, каматне стопе на главне операције рефинансирања и каматне стопе на граничну кредитну линију и депозитну линију биће повећане на 1,25%, 1,50% и 0,75% респективно, од 14. септембра 2022. године.

Овим потезом ЕЦБ следи политику америчких Федералних резерви које су извеле два велика повећања стопе од 0,75 поена у јуну и јулу. Такође, долази нешто више од месец дана након што је ЕЦБ извршила своје прво повећање у последњих 11 година за 0,5 одсто више од очекиваног.

Главни мандат централних банака је да држе инфлацију под контролом, а један од главних алата који им стоје на располагању су каматне стопе помоћу којих могу да учине трошкове задуживања — а самим тим и потрошње и улагања — или јефтинијим или скупљим како постају мање или више. комерцијалним банкама скупље да позајмљују новац.

Међутим, постоји ризик да би повећање каматних стопа могло довести до споријег раста јер потрошачи и предузећа одлажу потрошњу.

Инфлација у 19 земаља еврозоне достигла је рекордних 9,1 одсто прошлог месеца, услед пораста цена енергената, а посебно гаса.

Euronews.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Предшколци на свечаном пријему у Градској кући

ОГЛАСНА ТАБЛА

Репрезентативац Србије у планинарењу Давор Гачић успешан у Бугарској

ОГЛАСНА ТАБЛА

Елена Тошић освојила је златну медаљу у дисциплини 100м прсно

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ивана Парлић: „Одлука Скупштине града Ужица – против закона и против Ужичана“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фићијада по трећи пут у Ужицу (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Покренута овогодишња кампања “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почели Дани европске баштине у Сирогојну

ОГЛАСНА ТАБЛА

Додељена градска признања за 2022. годину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Значајно унапређена понуда Туристичко рекреативног комплекса Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА