ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Европска централна банка: Ово је највеће подизање референтне стопе у историји

Европска централна банка је објавила своје највеће повећање каматне стопе у историји у покушају да угуши рекордну инфлацију широм еврозоне.

Три кључне каматне стопе ЕЦБ-а су повећане за 75 базних поена.

„Овај велики корак предводи транзицију са преовлађујућег високо прилагодљивог нивоа референтних стопа ка нивоима који ће обезбедити благовремени повратак инфлације на средњорочни циљ ЕЦБ од 2 одсто“, наводи се у саопштењу Управног тела банке.

Тржиштима је такође наглашено да „у наредних неколико састанака Управни савет очекује да ће додатно повећати каматне стопе како би ублажио тражњу и заштитио се од ризика од сталног померања инфлационих очекивања навише“.

Управни савет је одлучио да подигне три кључне каматне стопе ЕЦБ за 75 базних поена. Сходно томе, каматне стопе на главне операције рефинансирања и каматне стопе на граничну кредитну линију и депозитну линију биће повећане на 1,25%, 1,50% и 0,75% респективно, од 14. септембра 2022. године.

Овим потезом ЕЦБ следи политику америчких Федералних резерви које су извеле два велика повећања стопе од 0,75 поена у јуну и јулу. Такође, долази нешто више од месец дана након што је ЕЦБ извршила своје прво повећање у последњих 11 година за 0,5 одсто више од очекиваног.

Главни мандат централних банака је да држе инфлацију под контролом, а један од главних алата који им стоје на располагању су каматне стопе помоћу којих могу да учине трошкове задуживања — а самим тим и потрошње и улагања — или јефтинијим или скупљим како постају мање или више. комерцијалним банкама скупље да позајмљују новац.

Међутим, постоји ризик да би повећање каматних стопа могло довести до споријег раста јер потрошачи и предузећа одлажу потрошњу.

Инфлација у 19 земаља еврозоне достигла је рекордних 9,1 одсто прошлог месеца, услед пораста цена енергената, а посебно гаса.

Euronews.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА