ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Ево шта доносе нове мере за подстицање рађања

Парови у којима мушки партнер због неког обољења нема сперматозоиде, а претходно има замрзнут материјал сада ће имати право да о трошку државе иду на вантелесну оплодњу, изјавила је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.
Она је то рекла гостујући на телевизији Тањуг, где је говорила о новим мерама које је председник Србије Александар Вучић најавио као подстицај рађању, а које се односе на вештачку оплодњу.

Како је појаснила, прва мера је за парове где мушки партнер има азоспермију, односно нема сперматозоиде јер има неко обољење, на пример неки тумор, а претходно има замрзнут материјал.

„Сада ће и они имати право да о трошку државе иду на вантелесну оплодњу. До сада то право није постојало. Ово је јако значајно и можда подстицај младима да почну да размишљају да колико год су млади и здрави никада се не зна шта може да се деси и да размишљају о могућности замрзавања свог материјала“, рекла је Шкодрић.

Друго право, навела је, односи се на парове који су природним путем добили дете, а из неког разлога не могу да добију друго дете што се, подсетила је, зове секундарни стерилитет.

„Они до сада о трошку државе нису имали право, а сада се планира да се и њима омогући бесплатна вантелесна оплодња, када је у питању друго дете. На пример, имамо случајеве где један партнер има дете са претходним партнером, а са садашњим партнером не може да има дете и у тим случајевима се то води као друго дете, до сада нису имали право на бесплатну вантелесну оплодњу, а сада ће имати“, рекла је Шкодрић.

Како је додала, треће право односи се на неограничен број вантелесних и замрзнутих ембриона за прво дете.

„До сада сте за прво дете могли да имате о трошку државе три покушаја из замрзнутих ембриона“, подсетила је Шкодрић.

Навела је да је 2006. године Републички фонд за здравствено осигурање први пут увео о трошку државе вантелесну оплодњу и то женама до 38 године, један покушај, а да су до 2018. године та права постепено проширивана.

Како је додала, од 38 проширена су на 42 године, а број покушаја је са једног о трошку државе проширен на три.

„Значајна права су донета 2018. и 2019. године у смислу проширења. Тада је омогућено да се број покушаја прошири на још три и први пут је уведено бесплатно замрзавање ембриона. Такође, први пут је 2018. године уведено да они који су добили прво дете из вантелесне оплодње могу да аплицирају држави и за друго дете“, рекла је Шкодрић.

Како је додала, тренутна ситуације је таква да жена може да аплицира са навршене 43 године.

Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА