ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ево колика је најнижа, а колика највиша пензија у Србији

Директорка Сектора за односе са јавношћу Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО Фонд) Јелица Тимотијевић изјавила је да ће пензије и у овој години бити редовне, сигурне и стабилне и да у ПИО Фонду има довољно средстава за те принадлежности.

Нагласила је да ће јануарска пензија бити већа за 12,1 одсто, као и новчана помоћ за негу другог лица и износиће 24.696 динара.

Најнижа пензија у Србији биће 20.631, а највиша 190.023 динара. Најнижа пољопривредна пензија са јануарским чеком износиће 16.220 динара. И надокнада за погребне трошкове осигураника је увећана и сада је 56.858 динара.

Као и претходних неколико година, и од 1. јануара 2023, граница за одлазак у старосну пензију за жене биће подигнута за два месеца, па ће моћи да се пензионишу са 63 и по године. За мушкарце, међутим, нема промена и они у старосну пензију одлазе као и до сада са 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Када је реч о праву на породичну пензију, Јелица Тимотијевић је подсетила да то право поред брачне и ванбрачне деце, и брачних супружника, од 2018. године имају и партнери из ванбрачне заједнице под условом да је та заједница трајала најмање три године или да партнери имају заједничко дете.

Тај услов захтева и године живота – 53 године за жене и 58 година за мушкарце.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)

Данас прелиминарна ранг-листа пензионера за рехабилитацију о трошку Фонда ПИО

Пријепоље погодила два земљотреса

Нове цене горива

У ужичком породилишту рођено шест беба

Бесплатни превентивни прегледи у недељу 3. марта

Група грађана „Слога“ излази самостално на предстојеће локалне изборе у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА