28.8 C
Uzice
август 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA

EVO KOJI SRPSKI GRAD JE DOBIO IME PO GRČKOM SVETITELJU

Na uzvišenju iznad ušća Velikog Rzava u Moravicu nalazi se crkva posvećena Svetom Ahiliju. Upravo po ovom hrišćanskom episkopu iz Larise u Grčkoj grad Arilje je dobio ime.

Sveti Ahilije je poznat po tome što je na Prvom vaseljenskom saboru održanom 325. godine učinio čudo da iz kamena poteče jelej, odnosno ulje, čime je ubedio prisutne da je arijanska jeres pogrešna.

Nakon što su izbeglice iz Larise u 10. veku na mesto današnje crkve donele mošti Svetog Ahilija, ovim krajem se širio njegov kult. Crkvu koja postoji danas podigao je kralj Stefan Dragutin Nemanjić krajem 13. veka, na ostacima manastirske crkve u kojoj je bilo sedište Moravičke eparhije.

DOM PLAVOG ANĐELA 

U Crkvi Svetog Ahilija postoji freska poetske lepote poznata kao – plavi anđeo. Pretpostavlja se da je na fresci u stvari predstavljen arhanđel Gavrilo, a nestvarni i bezvremeni prikaz nebeskog glasnika naveo je pesnika Branka Miljkovića da napiše stihove: 
„Još malo i zaćutaću pred tobom, 
Dok bdiš onocvetno nad ispražnjenim grobom, 
Anđele pred neumoljivom lepotom kraja
Gde je mir i zrelost pesmu zamenila, 
I mramor gde mrmor večne vode spaja
Sa kamenom kome izrastaju krila.“

KIŠA KAO GOST ARILJSKOG VAŠARA

Po crkvenom kalendaru dan Svetog Ahilija se obeležava 28. maja kada se u Arilju održava i narodni sabor.
Među meštanima se prepričava šaljiva anegdota da su jednom prilikom zvali kišu da dođe na neku svadbu u drugom delu Srbije. Međutim, kiša je odgovorila da ne može jer ide u Arilje na vašar. I zaista, na Ariljevdan u ovom kraju često pada kiša.

Na kraju, zanimljivo je navesti da u ariljskom selu Bjeluša postoji neistraženi arheološki lokalitet koga stanovnici zovu „Grčko groblje“.

Piše: Dejan Veselinović
Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uz prelep ambijent pobeda Slobode na početku sezone

Oglasna Tabla

Četvrt veka institucionalne podrške Užica mladim umetnicima: Izložba „Oni koji dolaze“

Oglasna Tabla

Galerija Reflektor: Izložbe radova Nine Milivojević i Nikole Radosavljevića

Oglasna Tabla