ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ево које ће субвенције имати пољопривредници

Скупштина Србије усвојила је Закон о буџету за 2024. годину, по коме ће у аграрној каси бити 119 милијарди динара, односно 105 милијарди динара, јер ће 14 милијарди динара пољопривредници добити повраћејем новца од акциза и то 50 динара по литру.

Догодине ће ратари имати субвенције од 18.000 динара по хектару, што је двоструко више пара него протеклих година. И млекари ће добити вишу премију за млеко, и уместо 15 динара, субвенције ће износити четири динара више – 19 динара по литру.

Новчани подстицај за држање коза, јарчева, оваца и овнова биће 10.000 динара по грлу, а био је 7.000 динара.

Повећане су и субвенције за квалитетне приплодне млечне краве на 40.000 динара уместо 25.000 динара, затим за свако грло крмача подстицај ће бити 10.000 динара, а био је 7.000 динара.

Пчелари ће од Нове године имати 1.000 динара подстицаја по кошници, а добијали су 800 динара.

Живинари ће имати сада субвенције од 140 динара уместо стотину за кокошке лаког типа, а за кокошке тешког типа потпора ће бити стотину динара, уместо 60 динара.

Први пут после 20 година обновљена је мера за очување животињских генетских ресурса и мере за подизање засада винове лозе. Уведен је и подстицај за расадничаре ружа.

Од Нове године, подсећамо, регистрована пољопривредна газдинства имаће повластицу – јефтиније гориво, пошто ће акциза за њих бити нижа 14,24 динара, уместо 64,24 динара.

Очекује се да Скупштина наредних дана усвоји и измене и допуне Закона о подстицајима и руралном развоју, којим је предвиђено да пољопривредници, уместо за 20 хектара, добијају субвенције за обраду до 100 хектара ораница, преноси Дневник.

Уколико се та измена усвоји, а не постоје разлог да је народни посланици не прихвате, земљорадницима ће бити испуњен један од захтева који дуго траже а то је да се повећају новчани подстицаји на површине које обрађују.

У регулативи измена и допуна Закона о подстицајима је новина да ће право на подстицаје имати само они земљорадници који и обрађују те површине, како би се спречиле злоупотребе и новац стизао до оних којима је и намењен.

Пољопривреди, односно пољопривредницима биће намењен највећи део свих субвенција – 48 одсто новца, пошто је за субвенције у аграрном буџету опредељена 88,1 милијарда динара.

Извор: ГЗС/Новости

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворена изложба “Пoтeнциjaли и изaзoви жeнa у рурaлнoм рaзвojу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 2. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА