ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Ево ко може да добије ваучер за струју! Још 17 општина у Србији даје 15.000 за грејање, овако можете да се пријавите!

Влада је донела одлуку да за још 3.330 грађана у 17 војвођанских општина буду обезбеђени ови ваучери.

Општине у Војводини су недавно почеле са доделом енергетских ваучера најугроженијим групама грађана. Међу првима су то урадиле Сремска Митровица, Рума и Сомбор. А након седнице која је одржана у среду покрајинска влада донела је одлуку да за још 3.330 грађана у 17 војвођанских општина буду обезбеђени ови ваучери.

Укупан износ једног ваучера биће 15.000 динара, а све у циљу олакшања плаћања рачуна за топлотну енергију као и помоћ при набавци огрева најугроженијим грађанима. Пријаве се подносе до утрошка средстава, а најкасније до 17. новембра. Осим субвенције биће могућа и рефундација трошкова набавке огревног дрвета, мазута и угља.

Ситуација је таква да је огрев значајно скупљи у односу на прошлу годину, и самим тим све је мање доступан грађанима. Субвенције представљају један од могућих видова олакшица оним најугроженијим грађанима. У Европи су се многе државе одлучиле за сличан корак, међу њима су: Француска, Пољска, Италија и Холандија.

Србија
Сремска Митровица је један од првих градова у Србији који је увео „енергетске ваучере“ грађанима за предстојећу зиму. Њихова вредност износиће максмално 10.000 динара, а ко има право на коришћење одлучиће ће стручна комисија. Град Сомбор ће ове грејне сезоне социјално угроженим грађанима помоћи у плаћању енергената тако што ће им доделити енергетске ваучере у износу од по 15.000 динара.

Првобитни рок за пријављивање у Сомбору је био 25. октобар али је продужен па грађани могу да се пријављују до утрошка средстава. Социјално угроженим Сомборцима ће бити додељивани ваучери у износу од по 15.000 динара, а како је наведено на званичном градском сајту, њима ће грађани моћи да плате рачуне за утрошену топлотну енергију или да набаве огрев – дрво, пелет, брикете..

Потребна документација доставља се Центру за пружање услуга сојиалне заштите града Сомбора, где могу да добију све потребне информације за пријављивање и добијање овог ваучера. Након Сремске Митровице и Сомбора и општина Рума увела је субвенције у виду енергетских ваучера. Ова одлука усвојена је на седници Општинског већа, а о њој ће се сутра изјаснити и одборници локалног парламента.

„У ову сврху издвојили смо 30 милиона динара, а по 15.000 динара добијаће социјално угрожене категорије становништва. Овом мером ће бити обухваћено 2.000 домаћинстава. Грађани ће енергетске ваучере моћи да користе у нашим јавним предузећима ЈП ‘Стамбено’, ЈП ‘Гас-Рума’ за плаћање рачуна за утрошак енергије, а и за набавку огрева код приватних субјеката који продају чврсто гориво, угаљ и дрва“, истакла је Ћирић.

Како би добили субвенције грађани Руме треба да испуне одређене услове. Треба да имају пребивалиште на територији румске општине и да укупни месечни приход и примања по члану домаћинства не прелазе 25.000 динара.

(МОНДО/Блиц бизнис)

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији пре подне киша, после подне разведравање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА