ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ево како се припремити за Велики Васкршњи пост

Верници Српске православне цркве широм Србије припремају се за Велики пост, наиме, ово је последња седмица пред почетак поста и познатија је као Сиропусна недеља када се не једе месо. Екипа Гласа западне Србије се са нутриционистом прошетала чачанском зеленом пијацом.

У току је Сиропусна недеља, недеља праштања или у народу позната као Бела недеља коју деца у сеоским срединама западне Србије посебно воле због могућности маскирања и збијања шала са породицама и комшијама.

Током ове недеље се не једе месо, само се конзумирају бели мрс и јаја, јер је овакав начин исхране са једне странеи вид припреме за најстрожији пост који је пред нама И који почиње 18. Марта. Читав Васкршњи пост се пости на води, осим суботе и недеље када је дозвољено уље, а риба се конзумира једино на Цвети и Благовести.

„Ове недеље се припремамо за Васкршњи пост, с обзиром на то да знамо да је он врло строг, морамо и тело да припремимо на рестрикцију и на унос мањих калорија. То постижемо, тако што се ове седмице управо одричемо намирница попут меса и еснигх прерађевина, али наравно, све остале намирнице попут поврћа, воћа, рибе, белог мрса и уопште производа од млека, све је то апсолутно дозвољено. Дакле, важно је када од понедељка кренемо да постимо на води да просто будемо спремни да наше тело не доживи велики шок када пређемо на намирнице које се припремају искључиво печењем, бланшиањем, кувањем, нема дубоке масноће, нема уља, нема пржења, поховања и свега онога што је било претходних дана и празника”, појаснила је Соња Никачевић нутрициониста.

Она је нагласила да све оно што црква прописује када је у питању пост и све припреме пред, као што је оба седмица, заправо има смисла.

„Све управо има смисла, јер је пост управо прочишћење и душе, али и тела, па је стога потребно да то искористимо, али на паметан начин. Шта то значи? То значи: Бирамо поврће, бирамо воће, али искључиво да то буде резноврсно, да је заступљено сво воће, сво поврће, такође зелено поврће, коштуњаво воће и све врсте намирница, сем меса”, истакла је Никачевић.

С обзиром на то да постоје и они који су одлучили да пост почну и заврше сировом храном, питали смо нутриционисту, може ли у том случају бити неке штете.

„Када је у питању сирова храна, од ње не може бити никакве штете, јер све до 40 дана шта год да радимо свом телу, као исхрану на сировој храни, тело неће да запамти, не може да буде на штету, може само да буде један добар детокс за тело И прочошћавање, тако да апсолутно никаквих проблема нема. Оно што је важно, то је водити рачуна о количини, јер свака намирница, као и она која је изузетно здрава и нутритивно богата и она која то није, мора да има меру, јер у супротном доћи ће до суфицита калорија И наравно, доћи ће до повећања телесне масе”, закјључила Никачевић.

Дакле, пост почиње у понедељак 18. марта и траје до 05. Маја, када православни верници обележавају Васкрс највећи и најстарији празник који се слави у спомен на Христово васкрснуће и нејгову победу над смрћу.

Васкрсу претходи велики Васкршњи односно „Часни пост”, који има две стране телесну и духовну. Телесни пост је уздржавање од мрсне хране али, постоји и духовни пост који је разматрање духовног стања и начин да се оно што је негативно из душе ишчупа и на том месту посади оно што је добро.

Извор: ГЗС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Омладинска картица – ПРИЈАВИ СЕ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас отварање нове пумпе на ауто – путу „Милош Велики” у смеру ка Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Истиче рок за регистрацију тротинета, казне и до 120.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Корисници црногорских ТАГ уређаја од данас без заустављања на наплатним станицама у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Трка „Небески висови“ у суботу 20. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још данас веома топло, а онда нагла промена времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грејна сезона званично се завршава данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 83. годишњица од херојске одбране Ужица у априлском рату 1941. године

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичанка Лидија Трмчић шампиоинка државе у каратеу

ОГЛАСНА ТАБЛА