OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ево како ће изгледати електрични аутомобил који ће производити Фијат из Крагујевца

Данас је одржан састанак председника Србије Александра Вучића и представника европског произвођача аутомобила Стелантиса, након ког је потписан уговор о финансирању производње електричних аутомобила у Фијатовој фабрици у Крагујевцу.

Моментално се поставило питање, који ћемо то модел електричног аутомобила производити. Компанија Стелантис већ неко време најављује свој повратак на велика врата у индустрији аутомобила, и то са редизајнираним електричним моделом познате Панде.

Компанија је 2019. представио концепт Центовенти, на основу ког је Панда редизајнирана, а пре 2 године су најавили да планирају да покрену производњу Центовенти концепта. Према писању британског сајта Аутокар (Аутоцар.цо.ук), производња овог модела ће кренути 2023. године, што се подудара са најавама да ће се у Крагујевцу кренути са производњом 2024. године.

Ради се компактном моделу намењеном градској вожњи, а дизајн који је увелико одобрен биће премијерно приказан следеће године. Биће доступан у потпуно електричној и хибридној варијанти, а налазиће се на ЦМП платформи Стелантиса.

Председник Вучић је рекао да је овај дан важан за Србију.

– Ми данас почињемо нову еру у инвестицијама у нашу земљу и у нашем понашању у будућности, рекао је он обраћајући се медијима после састанка када је додао да се ради о инвестицији од 190 милиона евра, од чега ће држава дати 48 милиона.

Србија део дугорочног плана Стелантиса
Извршни директор компаније Стелантис Карлос Тавареш изјавио је данас да долазак те корпорације у Србију део дугорочног стратешког плана Стелантиса до 2030. године чији су главни циљеви карбонски неутрална производња и смањење емисије угљендиоксида.

Тавареш је рекао да је план те компаније да до 2030. године производе најмање 75 нових модела електричних возила, од чега ће 50 бити произведено у Европи.

– Важно је да се припремимо да будемо у стању да продајемо 100 одсто електрична возила до 2030 године зато што ће то учинити слободу кретања још чистијом““, рекао је Тавареш новинарима после потписивања споразума компаније Стелантис и Владе Србије о производњи електричних аутомобила у Крагујевцу, преноси Тањуг.

Блиц / ФОТО: ЦХИНЕ НОУВЕЛЛЕ / СИПА ПРЕСС / ПРОФИМЕДИА

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза 14. август

Oglasna Tabla

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Oglasna Tabla

Ускоро нови круг програма “Моја прва плата”

Oglasna Tabla

Инфлација у јулу 12,8 одсто, храна скупља за 20,3 одсто

Oglasna Tabla

Следи повећање плата у јавном сектору, војсци чак 25 одсто, а пензионери ће бити посебно задовољни

Oglasna Tabla

Oсетно хладније са пљусковима и грмљавином

Oglasna Tabla

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla