ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ево како ће изгледати електрични аутомобил који ће производити Фијат из Крагујевца

Данас је одржан састанак председника Србије Александра Вучића и представника европског произвођача аутомобила Стелантиса, након ког је потписан уговор о финансирању производње електричних аутомобила у Фијатовој фабрици у Крагујевцу.

Моментално се поставило питање, који ћемо то модел електричног аутомобила производити. Компанија Стелантис већ неко време најављује свој повратак на велика врата у индустрији аутомобила, и то са редизајнираним електричним моделом познате Панде.

Компанија је 2019. представио концепт Центовенти, на основу ког је Панда редизајнирана, а пре 2 године су најавили да планирају да покрену производњу Центовенти концепта. Према писању британског сајта Аутокар (Аутоцар.цо.ук), производња овог модела ће кренути 2023. године, што се подудара са најавама да ће се у Крагујевцу кренути са производњом 2024. године.

Ради се компактном моделу намењеном градској вожњи, а дизајн који је увелико одобрен биће премијерно приказан следеће године. Биће доступан у потпуно електричној и хибридној варијанти, а налазиће се на ЦМП платформи Стелантиса.

Председник Вучић је рекао да је овај дан важан за Србију.

– Ми данас почињемо нову еру у инвестицијама у нашу земљу и у нашем понашању у будућности, рекао је он обраћајући се медијима после састанка када је додао да се ради о инвестицији од 190 милиона евра, од чега ће држава дати 48 милиона.

Србија део дугорочног плана Стелантиса
Извршни директор компаније Стелантис Карлос Тавареш изјавио је данас да долазак те корпорације у Србију део дугорочног стратешког плана Стелантиса до 2030. године чији су главни циљеви карбонски неутрална производња и смањење емисије угљендиоксида.

Тавареш је рекао да је план те компаније да до 2030. године производе најмање 75 нових модела електричних возила, од чега ће 50 бити произведено у Европи.

– Важно је да се припремимо да будемо у стању да продајемо 100 одсто електрична возила до 2030 године зато што ће то учинити слободу кретања још чистијом““, рекао је Тавареш новинарима после потписивања споразума компаније Стелантис и Владе Србије о производњи електричних аутомобила у Крагујевцу, преноси Тањуг.

Блиц / ФОТО: ЦХИНЕ НОУВЕЛЛЕ / СИПА ПРЕСС / ПРОФИМЕДИА

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА