7.6 C
Uzice
новембар 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

EU ulaže 1 mil EUR u primarnu selekciju otpada u Užicu

U Užicu i Tuzli 5.000 domaćinstava obuhvaćeno je projektom „Predgrađa recikliraju“, koji treba da doprinese unapređenju efikasnosti javnih usluga u oblasti upravljanja komunalnim otpadom i uspostavljanju sistema primarne selekcije otpada u prigradskim naseljima ova dva grada.
Kako je istaknuto na j konferenciji za medije povodom zvaničnog početka realizacije projekta, održanoj u četvrtak (12. septembra) njegova vrednost je preko 710.000 EUR, a finansira se sredstvima predpristupne pomoći Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje Srbije-Bosna i Hercegovina.
Nosilac projekta je Regionalni centar za upravljanje otpadom „Duboko“ iz Užica, koja radi od 2011.godine i prima otpad iz 9 lokalnih samouprava sa područja Zlatiborskog i Moravičkog okruga, piše portal ZoomUe.
– Za proteklih 8 godina na deponiju je stiglo 572.000 tona komunalnog otpada, od kojih je 33.000 tona odvojeno kao sekundarna sirovina. To je nedovoljno, jer na Duboko dolazi mešan otpad, od koga samo mali deo može da se vrati u cirkularnu ekonomiju. Zato od ovog projekta očekujemo smanjenje troškova, zastoja i kvarova i finansijsku dobit – rekao je direktor Dubokog Momir Milovanović.
Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović istakao je da je evropska tendencija, ali i da pravna legislativa nalaže da se otpad na deponijama maksimalno redukuje.
– Takođe koncept cirkularne ekonomije koji podrazumeva da sirovina bude permanentno u upotrebi, zahteva primarnu selekciju, jer kroz nju se dobija kvalitetna sirovina za reciklažnu industriju. Više sirovina znači i nova radna mesta, a najvažnije je da na taj način čistimo naše deponije i gradove – naglasio je Radović.
Projekat „Predgrađa recikliraju“ predviđa i povećanje tehničkih i kadrovskih kapaciteta komunalnih preduzeća za odvojeno sakupljanje otpada u Užicu i Tuzli.
– U Užicu će biti nabavljeno 5.000 kontejnera, kamion smećar, 20 kontejnera za staklo i 300 kompostera. Svako prigradsko domaćinstvo početkom naredne godine dobiće po 2 kontejnera za selekciju otpada – rekla je direktorka užičkog Bioktoša Mirjana Radivojčević.
Direktorka Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle Džamila Agić istakla je značaj edukacije stanovništva i najavila uspostavljanje sistema monitoringa za odvojeno sakupljanje komunalnog otpada i kućno kompostiranje.
Gradonačelnik Užica Tihomir Petković najavio je da je ovaj grad dobio još jedan projekat koji finansira EU preko IPA fondova u vrednosti od 550.000 EUR.
– Tako ćemo sa skoro milion evra koje sufinansira Evropska unija imati sve preduslove da do kraja 2021.godine Užice bude grad za primer u Srbiji u rešavanju pitanja primarne selekcije komunalnog otpada – naglasio je Petković.
Projekat „Predgrađa recikliraju“ i uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle trajaće 18 meseci. Pored Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko u njemu učestvuju i JKP Komunalac iz Tuzle, Centar za ekologiju i energiju Tuzla i JKP Bioktoš iz Užica, piše portal ZoomUe.
Izvor: ekapija.com
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla

Aleksandar Gajšek u Užicu na tribini “ Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

Oglasna Tabla

Veliki uspeh Strahinje Poledice, učenika Medicinske škole u Užicu

Oglasna Tabla

Velika akcija BIA u srpskoj fabrici oružja: Uhapšeni albanski špijuni?

Oglasna Tabla

Uhapšen piroman iz Prijepolja

Oglasna Tabla

Turistička organizacija Zlatibor – Ambasador dobre usluge

Oglasna Tabla

Zlatna karatistkinja Lidija Trmčić osvojila „Hungarian open“

Oglasna Tabla

Lako se pravi: Sirup od tri prirodna sastojka koji čisti pluća od katrana i toksina

Oglasna Tabla