ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

ЕУ са милион евра финансира унапређење тржишта меса у Србији

Европска унија са милион евра, кроз твининг пројекат, финансираће унапређење тржиста меса у Србији са циљем подршке успостављања система класификације говеђих и свињских трупова у складу са заједничком пољопривредном политиком ЕУ.

Стручњаци из Шпаније и Летоније који ће сарађивати са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије спроводиће овај пројекат у наредних 18 месеци, саопштили су из ресорног министарства.

Општи циљ пројекта је усмеравање произвођача меса ка захтевима тржишта и потрошача, као и унапређење квалитета производње меса и транспарентности тржишта меса у Србији.

Пројекат би требало да резултира успостављањем обавезног система класификације говеђих и свињских трупова на линији клања и извештавањем њихових цена у складу са прописима Европске уније, као и применом дефиниција, налепница и продајних етикета.

Помоћник министра пољопривреде и вођа пројекта Ненад Катанић објаснио је да ће се током спровођења пројекта радити на успостављању система класификације трупова у складу са заједничком пољопривредном политиком ЕУ, изради подзаконских аката и утврђивању националне формуле за класирање свињских трупова на линији клања, саопштили су из министарства.

Додао је да се активности односе и на обуке класификатора, контролног тела и надлежних инспекцијских органа и успостављање система потребних за имплементацију правила и мера уређења тржишта.

Помоћник министра пољопривреде за међународну сарадњу Ведрана Илић захвалила је у име Министарства Европској унији на континуираној подршци и финансирању пројеката у оквиру инструмента за претприступну помоћ (ИПА), као и обезбеђивању средстава и за овај пројекат.

Амбасадор Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина истакао је да кроз пројекте сарадње између државних институција Шпаније и Србије, обе земље раде заједно на крајњем циљу побољшања квалитета живота сваког грађанина.

Представник Делегације ЕУ у Србији Сакеларис Хоурдас поменуо је значај трговине пољопривредним производима, где Србија традиционално више извози него што увози, и осврнуо се на значај овог пројекта за усклађивање са стандардима квалитета и испуњавање захтева потрошача.

Фото: Илустрација ОТ

Извор:Taњуг

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Дино турнеја у градовима суседних држава (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Спортске игре младих од данас у Љубовији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра бесплатни превентивни прегледи у Домовима здравља широм Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех младих атлетичара Младости из Ужица у Дервенти (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли ће доћи до поскупљења јаја за Васкрс

ОГЛАСНА ТАБЛА

Када треба фарбати јаја за Васкрс да би породицу пратили напредак и благостање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубивоје Ршумовић: Купујте деци књиге, па макар их они и поцепали

ОГЛАСНА ТАБЛА

Појачана контрола саобраћаја до 1. маја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 20. април

ОГЛАСНА ТАБЛА