Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ЕУ са милион евра финансира унапређење тржишта меса у Србији

Европска унија са милион евра, кроз твининг пројекат, финансираће унапређење тржиста меса у Србији са циљем подршке успостављања система класификације говеђих и свињских трупова у складу са заједничком пољопривредном политиком ЕУ.

Стручњаци из Шпаније и Летоније који ће сарађивати са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије спроводиће овај пројекат у наредних 18 месеци, саопштили су из ресорног министарства.

Општи циљ пројекта је усмеравање произвођача меса ка захтевима тржишта и потрошача, као и унапређење квалитета производње меса и транспарентности тржишта меса у Србији.

Пројекат би требало да резултира успостављањем обавезног система класификације говеђих и свињских трупова на линији клања и извештавањем њихових цена у складу са прописима Европске уније, као и применом дефиниција, налепница и продајних етикета.

Помоћник министра пољопривреде и вођа пројекта Ненад Катанић објаснио је да ће се током спровођења пројекта радити на успостављању система класификације трупова у складу са заједничком пољопривредном политиком ЕУ, изради подзаконских аката и утврђивању националне формуле за класирање свињских трупова на линији клања, саопштили су из министарства.

Додао је да се активности односе и на обуке класификатора, контролног тела и надлежних инспекцијских органа и успостављање система потребних за имплементацију правила и мера уређења тржишта.

Помоћник министра пољопривреде за међународну сарадњу Ведрана Илић захвалила је у име Министарства Европској унији на континуираној подршци и финансирању пројеката у оквиру инструмента за претприступну помоћ (ИПА), као и обезбеђивању средстава и за овај пројекат.

Амбасадор Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина истакао је да кроз пројекте сарадње између државних институција Шпаније и Србије, обе земље раде заједно на крајњем циљу побољшања квалитета живота сваког грађанина.

Представник Делегације ЕУ у Србији Сакеларис Хоурдас поменуо је значај трговине пољопривредним производима, где Србија традиционално више извози него што увози, и осврнуо се на значај овог пројекта за усклађивање са стандардима квалитета и испуњавање захтева потрошача.

Фото: Илустрација ОТ

Извор:Taњуг

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ССП Ужице: Веровали или не у Ужицу је зазидан вредан мозаик

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА