Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

EU projekti za lokalnu infrastrukturu

U okviru podrške Evropske unije (EU) unapređenju infastrukture u dva regiona – Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije, u toku je poziv za podnošenje predloga projekata lokalne infrastrukture za koje je EU opredelila 5,2 miliona evra. Poziv je otvoren do 29. juna 2018. godine, a pravo učešća imaju lokalne samouprave uključene u realizaciju programa EU PRO koji se finansira iz IPA programa za 2016. godinu, a sprovodi ga Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Vladom Srbije, prvenstveno sa Ministarstvom za evropske integracije.

Lokalne samouprave mogu da konkurišu sa projektima koji doprinose boljem životu stanovništa, kao što su obnova i izgradnja obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, kao i projektima usmerenim na poboljšanje uslova života pripadnika i pripadnica ugroženih grupa, posebno romske zajednice, kroz unapređenje postojeće socijalne i komunalne infrastrukture. Projekti takođe mogu da se odnose na unapređenje zaštite životne sredine, odnosno upravljanje čvrstim otpadom, prečišćavanje otpadnih voda, ili unapređenje energetske efikasnosti.

Vrednost pojedinačnih projekata će se kretati u rasponu od 50.000 evra do 150.000 evra, a lokalne samouprave mogu da konkuriše samo sa jednim predlogom projekta koji može biti finansiran. Preduslov za konkurisanje je postojanje građevinske dozvole.

Svaki predlog projekta će morati da sadrži objašnjenje kako će se kroz realizaciju doprineti unapređenju i poštovanju principa dobrog upravljanja (odgovornosti, efikasnosti, transparentnosti, učešća građana i nediskriminacije) u datoj lokalnoj samoupravi.

Kako bi približio uslove konkursa i način prijave EU PRO će u periodu od 8. do 18. maja 2018. godine održati informativne sesije za sve zainteresovane lokalne samouprave.

Više informacija o pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na EU PRO_javni pozivi.

Prema pozivu pravo na učešće na ovom konkursu ima 99 lokalnih samouprava a među njima su i opštine zlatiborskog okruga Arilje, Bajina Bašta, Čajetina, Ivanjica, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolje, Užice i Sjenica.

Aktivnosti EU PRO-a, programa  koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvojuSrbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinesepovećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja iunapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: RegionuŠumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne SrbijeAktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Izvor: zlatibor.tv
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas sunčano, posle podne oblačno, do 19 stepeni

Oglasna Tabla

Još 2 nova slučaja infekcije COVID-19 u Zlatiborskom okrugu, ukupno 21

Oglasna Tabla

Ušli smo u srpski gradić gde niko nije oboleo od korone. Jasno je zašto nisu izgubili ni život dosad

Oglasna Tabla

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.624 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Oglasna Tabla

Čajetinci uputili pomoć Vlasenici u RS

Oglasna Tabla

Blizancima dali imena Kovid i Korona

Oglasna Tabla

Stariji sugrađani obavili kupovinu, od 13 časova zabrana kretanja do ponedeljka ujutru

Oglasna Tabla

12 jela koje ste obožavali a možda ih ponovo zavolite

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza: Evo kakav će biti vikend!

Oglasna Tabla