ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

ЕУ подржава унапређење пословне инфраструктуре са 4,6 милиона евра

Европска унија ће преко програма ЕУ ПРО Плус подржати унапређење пословне инфраструктуре у 18 локалних самоуправа у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије.

Бесповратна средства од преко 4,6 милиона евра су опредељена преко ЕУ ПРО Плус програма, који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, за пројекте изградње или реконструкције и инфраструктурног опремања индустријских зона, туристичких зона, као и за пројекте израде техничке документације у сврху развоја пословне инфраструктуре. 

„Заједно са Европском унијом радимо на стварању услова за привредни раст а ова подршка ће допринети јачању конкурентности локалних самоуправа као и њиховој способности да спроводе пројекте. У 18 градова и општина уз бесповратна средства Европске уније, биће унапређена пословна инфраструктура у индустријским зонама, као и туристичка инфраструктура чиме ће се створити услови за нове инвестиције и нова радна места, што све води ка бољем животном стандарду грађана”, рекла је Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције. 

„Европска унија кроз подршку овим пројектима доприноси побољшању пословне и инвестиционе климе у Србији, јачању конкурентност и стварању услова за постизање бољих економских резултата. Очекује се да ови пројекти допринесу преко 300 милиона евра нових инвестиција и отварању око 4.500 нових радних места у року од пет година након њихове реализације, док смо посебну пажњу усмерили на подршку привредном развоју слабије развијених делове земље”, рекао је амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре.

Од укупних опредељених средстава 3,1 милион евра ће бити утрошено за инфраструктурно опремање, односно изградњу саобраћајница, трафо станица, унапређење или изградњу комуналне инфраструктуре у индусутријским зонама у Ваљеву, Шапцу, Ћуприји, Прешеву и Мионици, реконструкцију и опремање бившег текстилног комбината у Босилеграду, док ће у Новом Пазару бити завршен регионални Смарт центар. ЕУ ће са преко милиион евра подржати пројекте усмерене на развој одрживог туризма у Књажевцу, Алексинцу, Малом Зворнику и Краљеву, док ће Бајина Башта, Сурдулица, Лозница, Параћин, Зајечар, Косјерић и Лајковац добити подршку у висини од преко 423.000 евра за израду техничке документације у сврху развоја пословне инфраструктуре, односно за израду пројеката за грађевинску дозволу, извођачких пројеката и студија изводљивости. Саме локалне самоуправе, сразмерно степену развијености, обезбедиле су више од 2,7 милиона евра за суфинансирање ових пројеката.

Ових 18 пројеката изабрано је путем Јавног позива који је ЕУ ПРО Плус спровео у две фазе у периоду од 26. септембра 2022. до 29. јануара 2023.

Листа одобрених пројеката доступна је на интернет страници програма ЕУ ПРО Плус: Резултати Јавног позива за пројекте пословне инфраструктуре 

Огласна табла

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија се опрашта од косовских јунака, били су изузетни људи који нису могли да трпе зулум над својим народом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против грипа следеће недеље у домовима здравља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Измене у саобраћају због најављених радова на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Додела Награде “Милутин Ускоковић”

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК Торник: Дан пешачења

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас претежно сунчано и топлије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА