ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ СРБИЈА

ЕУ обезбедила 4,8 милиона евра за унапређење пословне инфраструктуре

Програм Европске уније (ЕУ) за локални развој, ЕУ ПРО Плус, који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, објавио је јавни позив за пројекте пословне инфраструктуре. Европска унија је за ову иницијативу определила 4,8 милиона евра како би се допринело унапређењу услова за инвестиције у производњу, услуге и туризам и отворила нова радна места у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије.

Право учешћа на позиву има 99 локалних самоуправа укључених у ЕУ ПРО Плус програм, које могу да конкуришу пројектима изградње или реконструкције, инфраструктурног опремања индустријских зона, научно-технолошких паркова, бизнис-инкубатора, туристичких зона, као и пројектима израде техничке документације у сврху развоја пословне инфраструктуре.

„Влада Србије континуирано ради на стварању услова за привредни раст и постизање равномерног развоја земље, а подршка ЕУ ће допринети јачању конкурентности локалних самоуправа и њихових економија. Градови и општине, уз бесповратна средства Европске уније, имају прилику да унапреде пословну инфраструктуру у индустријским зонама и своју туристичку инфраструктуру и тако створе прилике за нове инвестиције и нова радна места”, рекла је Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције. Како је додала, локалне самоуправе на овај начин граде и своје капацитете, припремају пројекте и користе европске фондове како би унапредили квалитет живота грађана у својим срединама.

„Европска унија пружа подршку привредном развоју Србије са посебним пажњом усмереном на мање развијене делове земље, где је важно створити повољан пословни амбијент за улагања и могуц́ности запошљавања. Пружањем нових прилика и радних места људима, а посебно младима, они ће бити подстакнути да остану да живе и раде у местима у којима су рођени и тако оживе привредне перспективе ових лепих крајева Србије”, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Емануеле Жиофре.

У оквиру позива из укупног буџета 3,4 милиона евра су усмерена на подршку развоју индустријских зона, научно-технолошких паркова, иновационих центара или бизнис-инкубатора, док је за подршку развоју одрживог туризма опредељено милион евра. Локалне самоуправе ће моћи да конкуришу и за подршку развоју техничке документације у сврху развоја пословне инфраструктуре, односно за израду пројеката за грађевинску дозволу, извођачких пројеката и студија изводљивости, за шта је ЕУ издвојила 400.000 евра. Саме локалне самоуправе, сразмерно степену развијености, треба да обезбеде средства за суфинансирање у висини од десет одсто укупне вредности пројекта за општине из четврте категорије, односно 15, 20 или 30 одсто за оне самоуправе које припадају трећој, другој и првој категорији.

Јавни позив ће се спровести у две фазе, тако што се у првој фази подноси концепт предлога пројекта, док друга фаза подразумева подношење комплетне пријаве али само за оне подносиоце чији је концепт позитивно оцењен у првој фази.

Више информација о овом позиву као и документација за пријављивање доступне су на интернет страници ЕУ ПРО Плус програма, Јавни позив за пројекте пословне инфраструктуре. Рок за подношење концепта (прва фаза) је 25. октобар 2022. године.

Инфо-сесије на којима ће бити представљен Јавни позив за пројекте пословне инфраструктуре биће одржане према следећем распореду:

 

Аранђеловац, 5. октобар 2022. у хотелу „Извор“ са почетком у 10:30 часова

Златибор, 6. октобар 2022. у Културном центру „Златибор“ са почетком у 10:30 часова

Врање, 11. октобар 2022. у хотелу „Путник“ са почетком у 10:30 часова

Сокобања, 12.октобар 2022. у хотелу „Сунце“ са почетком у 10:30 часова

Онлајн инфо-сесија, 13. октобар 2022. са почетком у почетком у 11 часова

Пријава за инфо-сесије је искључиво путем online обрасца на страници јавног позива.

Активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 40 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције, има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи УНОПС.

Огласна табла

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји