ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ЕПС спреман за зимску сезону, грађани немају разлога за бригу

Вршилац дужности генералног директора „Електропривреде Србије“ (ЕПС) Душан Живковић изјавио је да је то предузеће потпуно спремно за предстојећу зимску сезону.

„Урадили смо у претходном периоду све припреме и планске ремонте. У току су разне пробе и тестови и могу да потврдим да смо сигурни за безбедно снабдевање електричном енергијом потрошача у наредном периоду, посебно током зиме“, рекао је он за Тањуг.

Живковић је нагласио да је најбоља потврда да можемо бити мирни у наредном зимском периоду и то да имамо довољно воде у акумулацијама, као и да на депонијама имамо довољно залиха угља које су, како је додао, у петак износиле 2,3 милиона тона.

Директор ЕПС је казао и да је највећи део ремонта у претходном периоду урађен код производних капацитета ЕПС-а.

„Блок А5 је имао највећи ремонт, а од значаја је и ревитализација Ђердапа 1 и последњег агрегата А3, који је у финалној фази испитивања пред пуштање и тиме се завршава комплетна ревитализација Хидроелектране (ХЕ) „Ђердап 1″, што нас доводи у један дугорочни миран период када је реч о хидроенергетици“, додао је Живковић.

Према његовим речима, ревитализацијом свих шест агрегата практично је добијена једна нова електрана инсталисане снаге око 100 мегавата и сада ће ХЕ „Ђердап 1“ имати снагу 1.140 мегавата.

На питање колике све попусте грађани могу да очекују за струју у наредном периоду, в.д. генералног директора ЕПС-а каже да грађани, осим традиционалних попуста за редовно плаћање, могу остварити уштеде на рачунима и до 40 одсто.

„Ове зиме је направљен један програм који осим традиционалних попуста обезбеђује и неке друге попусте као охрабрење за грађане да штеде, али и због наше жеље да поспешимо енергетску ефикасност којим би донели неке додатне уштеде ЕПС“, казао је он.

Живковић је објаснио да се за уштеде енергије од пет до 15 одсто обрачунава попуст од 20 одсто, за смањену потрошњу од 15 до 20 одсто попуст је 25 одсто, док грађани који смање потрошњу струје између 20 и 25 одсто могу да рачунају на попуст од 30 одсто.

„Они који уштеде између 25 и 30 одсто енергије оствариће попуст од 35 одсто, а највећи попуст од 40 одсто имаће домаћинства која потрошњу електричне енергије смање за више од 30 одсто“, рекао је он.

Саговорник Тањуга је навео и да ће се домаћинствима обрачунавати попуст од пет одсто уколико учешће ниже тарифе у месечном обрачуну увећају за најмање пет одсто у односу на учешће ниже тарифе у обрачуну за исти месец претходне године.

Како би се попусти обрачунали, Живковић је нагласио да је важно да се зна да домаћинство мора да оствари уштеду или у односу на исти месец претходне године или на исти месец 2021. године.

Препорука да ЕПС и предстојеће зиме обрачунава грађанима попусте од 20 до 40 одсто за рационалну потрошњу струје усвојила је Влада Србије на предлог ресорног министарства, 28. септембра.

Попусти ће важити почев од октобарских рачуна 2023., закључно са рачуном за март 2024. године.

Цена струје у Србији од 1. новембра биће већа за осам одсто и киловат-сат струје за домаћинства и мале купце биће 10,26 динара, а са порезом на додату вредност (ПДВ) 14,29 динара.

Ово поскупљење струје од новембра биће друго поскупљење ове године, јер је од 1. маја цена електричне енергије већа за осам одсто и тренутно она кошта 13,31 динар по киловат сату са порезом.

У Србији данас званично почиње грејна сезона за снабдевање топлотном енергијом стамбених и пословних просторија и она траје до 15. априла 2024. године.

У периоду од 1. до 14. октобра и од 16. априла до 3. маја објекти могу да се греју у дане за које у последњој прогнози претходног дана или у првој тог дана Републички хидрометеоролошки завод прогнозира средњу дневну температуру од 12 степени Целзијуса или нижу, односно ако у неким градовима или општинама температура ваздуха у три дана узастопно буде у 21 час 12 степени или нижа.

Извор: ГЗС/ Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворена изложба “Пoтeнциjaли и изaзoви жeнa у рурaлнoм рaзвojу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 2. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА