ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

EPS od oktobra akcionarsko društvo, sledi podela i prodaja akcija

Elektroprivreda Srbije (EPS) bi u oktobru trebalo da postane akcionarsko društvo, a tokom 2021. bi vlast počela kampanju promocije privatizacije EPS, objavio je danas list “Danas” pozivajući se na izvore u dobro obaveštenim krugovima.Izvor lista navodi da će akcije EPS kao i drugih državnih preduzeća biti podeljene zaposlenima i građanima Srbije, a da će deo akcija biti ponuđen na prodaju kupcu iz inostranstva.

Prema navodima tog izvora može doći do privatizacije EPS u etapama, jer je preduzeće već podeljeno u nekoliko manjih delova.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da do prodaje EPS-a dođe u etapama jer je preduzeće već podeljeno u nekoliko manjih delova, a da će vlast privatizaciju predstaviti kao strateško partnerstvo, odnosno da će država deo vlasništva zadržati u svom posedu kao u slučaju Naftne industrije Srbije i RTB Bor.

“Dok ne prođu izbori ideju o privatizaciji EPS-a vlast neće iznositi u javnost, a nakon što preduzeće postane akcionarsko društvo uslediće kampanja o potrebi privatizacije, odnosno pronalaženja strateškog partnera”, tvrdi sagovornik lista Danas.

Jedan od razloga zbog koga vlast u Srbiji veoma ozbiljno razmatra mogućnost da proda EPS je sklonost Međunarodnog monetarnog fonda ka takvom rešenju.

Kao jedan od ključnih argumenata zbog čega EPS treba da bude privatizovan koristiće se procena Fiskalnog saveta, da je u EPS tokom sledećih deset godina neophodno investirati 5,6 milijardi evra, kako bi “mogao da zadovolji sve veću tražnju za strujom”.

S obzirom na to da vlast u Srbiji nerado izdvaja budžetska sredstva za investicije, naročito ako je reč o milijardama evra, evidentno je da i procena Fiskalnog saveta sugeriše da potrebna finansijska sredstva EPS treba da pronađe kroz privatizaciju.

U prilog mišljenja da će Vlada Srbije doneti odluku o prodaji EPS-a govori i to što je MMF, nakon posete delegacije te finansijske organizacije Srbiji, u decembru prošle godine ocenio da je “revizija cene struje neophodna kako bi se obezbedio povraćaj celokupnih troškova” nakon čega je struja u našoj zemlji poskupela za 3,9 odsto.

Kako tvrde eksperti za energetiku jedan od preduslova za prodaju EPS-a je dostizanje takozvane tržišne cene struje, što u praksi znači da bi do privatizacije ona trebalo da se poveća za još trećinu od sadašnjeg nivoa.

GZS/ Fonet, Danas

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вруће и спарно, могући пљускови са грмљавином

Дачић: Убица полицајца ликвидиран у околини Лознице, поново пуцао на полицију

“YUGOTON” поново у Градском културном центру

Постигнут договор између Владе и пољопривредника

Нове цене горива

Све је спремно за највећи карневал на води: На сплаварење Дрином од Перућца до Рогачице стижу гости из свих крајева Србије и Европе

Заплењено више од осам килограма кокаина, новац, аутомобили…

Отворена изложба “Димитрије Туцовић-раднички витез”

Обезбеђена средства за још 400.000 паметних бројила