OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Energetska efikasnost i za javne i za privatne objekte

Iako troši i do tri puta više energije u odnosu na zemlje EU, Srbija je postigla napredak u oblasti unapređenja energetske efikasnosti u javnim zgradama, a među lokalnim samoupravama koje su uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, švajcarske Vlade i Ministarstva rudarstva i energetike, ostvarila značajan napredak su Užice, Bajina Bašta i Priboj.

Dugoročna strategija i gotovo deceniju dugo nastojanje unapređenja energetske efikasnosti, Užice, Bajinu Baštu i Priboj, svrstavaju u lokalne zajednice koje su postigle iskorak u racionalnoj potrošnji energije, pre svega u javnim, ali i privatnim objektima.

Kroz nekoliko realizovanih i projekata u toku, u Bajinoj Bašti i Priboju se sistem grejanja sa fosilnih goriva, menja obnovljivim energentima, a rekonstrukcijom i adaptacijom javnih objekata, pre svega škola, energija efikasnije koristi.

„Postigli smo izuzetnu toplotnu i zvučnu izolaciju škole. Evidentne su uštede u školi. Za sada se iskazuje sa nekih 40 odsto”, kaže Dragan Resimić, direktor OŠ “Rajko Pavićević”.

“Namera nam je da do kraja godine završimo Gimnaziju i Tehničku srednju školu, vrtić i da do kraja godine imamo u rukama projekat rekonstrukcije gradske toplane”, navodi Radomir Filipović, predsednik opštine Bajina Bašta.

„Strateški cilj opštine Priboj je da u potpunosti izbaci fosilna goriva iz grejanja javnih objekata, ali i privatnih objekata, a moram da naglasim da smo ove godine iz budžeta planirali 10 miliona dinara za privatne zgrade”, objašnjava Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj.

Sličan, projekat sufinansiranja energetske efikasnosti domaćinstava, u Užicu postoji već pet godina. Do sada je uloženo gotovo 40 miliona dinara u 420 privatnih objekata, dok je u Gradskoj toplani urađena konverziju u 8 od 12 kotlarnica, ali osim ulaganja, kako se ističe, treba raditi i na promeni navika svih korisnika.

„Ono što trenutno očekujemo to je, pre svega, na projektu Narodnog pozorišta gde će biti izvedene određene mere energetskih sanacija, finansiran sredstvima EU, kroz program EU pro i drugo što je aktuelno to je takođe program energetske efikasnosti finansiran od švajcarske Vlade, a sprovodi se na objektima školskih i predškolskih ustanova”, kaže Dunja Đenić,članica Gradskog veća zadužena za oblast zaštite životne sredine.

„Nije dovoljno samo uložiti novac u energetsku sanaciju objekata. Tu je potrebno da se promeni način razmišljanja, potreban je domaćinski odnos prema tim objektima”, navodi Svetlana Đokić, menadžer GIZ-a.

U sredinama u kojima se sprovode, osim značajnih ušteda, mere energetske efikasnosti, kako se pokazalo, indirektno doprinose lokalnom ekonomskom razvoju, smanjenju emisije štetnih gasova i očuvanju životne sredine.

Izvor:RTS, PP Media/foto:ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dva javna poziva za korišćenje poljoprivrednog zemljišta

Oglasna Tabla

U Zlatiborskom okrugu 68 novih slučajeva „covid 19“ virusa

Oglasna Tabla

Od danas zatvoren gradski bazen u Užicu

Oglasna Tabla

Naredba o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid 19

Oglasna Tabla

Sutra isplata poslednje rate „korona minimalca“

Oglasna Tabla

Maturanti oboleli od kovida polagaće prijemni u avgustu

Oglasna Tabla

Ovo je Bojan koji se survao u Zlatarsko jezero: Užice tuguje za mladim medicinarom, ribar otkrio stravičan detalj

Oglasna Tabla

Pirotske brdarice: Starinske zaboravljene “tatlije” izvanrednog ukusa

Oglasna Tabla

Danas toplo i spravno, uveče pljuskovi sa grmljavinom

Oglasna Tabla