ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Еликсир лепоте: Све благодети трешања због којих ћете их још више волети

Богате антиоксидансима и хранљивим састојцима, трешње нам могу помоћи да боље спавамо и ублаже болове код гихта и артритиса. Управо им је сезона, те би ваљало што више да их искористимо.

Црвене или жуте, трешње су воће које се радо конзумира. Њихов неодољив, сладак укус, пун је витамина Ц, али садрже и цинк, фолну киселину, калцијум и гвожђе.

Суперхрана са дрвета
Трежње садрже биљне пигменте, такозване антоцијанидине за које важи мишљење да су веома вредан састојак, јер утичу на ткива организма и спречавају настанак бора, целулита. Препуне су антиоксиданаса који штите од упале и боре се против слободних радикала, који могу изазвати оштећење ћелија и допринети хроничним болестима као што су рак, дијабетес и болести срца.

Преглед вишеструких студија открива да једење најмање 45 трешања сваког дана смањује упале: „Али ако сте осетљиви на салицилате, природну биљну хемикалију која се налази у трешњама и такође се користи у аспирину, конзумирање толиког броја трешања може довести до узнемирења стомака и дијареје“, каже дијететичар Карли Седлачек, а пише Хелт Клиник.

Утичу на сан
Трешње помажу да боље спавамо захваљујући високом нивоу мелатонина, хормона који утиче у регулисању циклуса спавања и буђења и серотонина, који помаже телу да производи мелатонин.
Ублажавају болеве код гихта, артритиса
Екстракт трешње се показао као веома користан код болног гихта: “ Трешње или њихов сок могу смањити ниво мокраћне киселине и ублажити бол и отицање код артритиса“, истиче дијететичар.

Штите срце, смањују ризик од рака
Шоља свежих трешања има 260 милиграма калијума, врло мало натријума и велике количине биљних стерола (фитостерола). „Храна са високим садржајем калијума и мало натријума, која се конзумира у умереним количинама, може помоћи у снижавању крвног притиска и смањењу ризика од срчаних болести, примећује Седлачек. Конзумирање биљних стерола је ефикасан и природан начин за снижавање холестерола – још један потез који је здрав за срце.

Ово воће има низак гликемијски индекс. Трешње садрже влакна, па због тога подижу шећер у крви спорије. Ово чини трешње савршеном посластицом за особе са дијабетесом, али дијететичар напомиње да треба уживати у умереним количинама, јер су и даље угљени хидрати.

Високе количине антоцијанина и мелатонина у трешњама штите од оштећења ћелија које изазивају рак. Трешње такође имају биоактивна једињења, хемикалије које помажу у превенцији рака, показују истраживања.

Б92

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Борцима са подручја града Ужица додељене борачке легитимације

Казну за појас плаћаће сви у возилу ако само један није везан

Крилца из БАКИНЕ КУХИЊЕ: Познато јело на нови начин (ВИДЕО)

Изазови са друштвених мрежа – вапај за пажњом који позива родитеље на опрез

Поскупљује претплата за Јавни сервис

Aкустичнo музичкo крстaрeњe чeтврткoм у бaшти Грaдскoг културнoг цeнтрa

Прво еко кампинг излетиште на територији града Ужица отворено у Мокрој Гори

Ваљево, протест против рударења литијума

Гондола почиње са радом од 10 часова у уторак и среду