Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Elektronsko plaćanje svih javnih usluga prioritet razvoja

Ukidanje uplatnica i omogućavanje elektronskog plaćanja svih javnih usluga, dostava dokumenta u eSanduče i elektronska razmena faktura biće prioriteti Saveza za eUpravu u NALED-u u naredne dve godine, koji će se naći na stolu nove Vlade, rečeno je danas na sednici Saveza za eUpravu.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da će fokus u narednom periodu biti realizacija veoma važnih infrastrukturnih projekata koji će dovesti do bržeg razvoja eUprave u Srbiji.

To su završetak Državnog data centra u Kragujevcu, povezivanje lokalnih samouprava na jedinstvenu informacionu-komunikacionu mrežu eUprave i uspostavljanje ePisarnice i eArhive, kako bi se u potpunosti digitalizovao rad javne uprave, odnosno kako bi se omogućili prijem, izrada i čuvanje elektronskih dokumenata.

Od strateškog značaja je i završetak Centralnog registra stanovništva i izrada Metaregistra, jačanje informacione bezbednosti i obuka službenika za rad u digitalnom okruženju, dodao je.

Prema njegovim rečima Kancelarija će do 2022. godine nastojati da uspostavi novih 300 usluga eUprave ili mUprave, koje će redovno koristiti najmanje milion i po građana i privrednika, čime će se izbeći odlasci na šaltere i podnošenje papirne dokumentacije.

Jovanović je zahvalio artnerima iz NALED-a i Saveza na pomoći da realizuju sve ciljeve koji su postavili.

Predsednik Saveza i direktor kompanije OSA računarski inženjering Željko Tomić rekao je da je pre dve godine rad Saveza započeo ukidanjem obaveze upotrebe pečata za privredu.

Potom je usledilo usvajanje Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, koji privredu oslobađa milionskih troškova zakupa magacina i čuvanja dokumentacije na papiru i omogućuje da je digitalizuju i arhiviraju elektronski.

NALED je zajedno sa RATEL-om i u saradnji sa Ministarstvom trgovine turizma i telekomunikacija analizirao sajber bezbednost u lokalnim samoupravama. Ukazano je na probleme zastarele opreme, nelicenciranih softvera i manjka IT stručnjaka i organizovane su obuke za više od 150 službenika u gotovo 80 gradova i opština i date su preporuke za jačanje njihovih kapaciteta.

Na sednici je rečeno da je Savez za eUpravu u NALED-u posvećen razvoju elektronskih servisa u Srbiji i uključen je u izradu i implementaciju akcionog plana Vlade za razvoj eUprave u Srbiji.

Na današnjoj sednici su predstavljeni i novi članovi saveza- Ðorđe Popović (kompanija Telenor), Aleksandar Blagojević (OTP Banka) i Dejan Turk (Vip mobile), a predsednik Saveza je direktor kompanije OSA računarski inženjering Željko Tomić.

Sa više od 60 članova iz redova domaćih i stranih IT i telekomunikacionih kompanija, banaka, lokalnih samouprava, regulatornih agencija i lanaca maloprodaje, predstavlja najbrojnije radno telo u organizaciji, rečeno je na konferenciji.

Izvor:Tanjug/Foto: Ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почиње ски сезона на Торнику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Држава дели 20.000 евра за куповину првог стана! Ово су услови који морају да се испуне, једна ствар забрањена

ОГЛАСНА ТАБЛА

На лажна боловања сваке године оде 40.000 радника: Како се то проверава и које су казне

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сточари и произвођачи млека у Србији најављују протест, траже веће премије и субвенције

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПД „Александар Џавовић“ у акцији на Тари

ОГЛАСНА ТАБЛА

Збирке задатака за припрему завршног испита на крају основне школе – све у једном приручнику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Атанасија Великог

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зашто пацијенти у Ужицу дуго чекају на холтер ЕКГ-а

ОГЛАСНА ТАБЛА

45 милиона динара за субвенциосану набавку опреме, механизације, сточних грла

ОГЛАСНА ТАБЛА