1.9 C
Uzice
децембар 9, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

EKONOMSKA ŠKOLA UŽICE SLAVI 70 GODINA POSTOJANJA

 Ekonomska škola u Užicu, ima dugu i bogatu istoriju i tradiciju.

         U Užicu, kao i u svim znatnijim srpskim varošima 19 veka, po ugledu na Beogradsku trgovačku omladinu, 1890. god. osniva se Udruženje trgovačko-zanatlijske omladine. Udruženje otvara Nedeljno-prazničnu školu čiji učenici – kalfe i šegrti – nastavu prate nedeljom i praznikom, tj. u dane kada su radnje zatvorene.

         Od osnivanja škole do prestanka rada 1945. godine ona je gotovo 50 godina jedina škola ove vrste u celom Užičkom kraju. Godine 1927. škola menja naziv u Trgovačka škola Užičke trgovačke omladine.

          25. septembra 1946. god. u Titovom Užicu osnovana je Državna  trgovačka akademija i  cilj Škole je da osposobi kadar za vođenje poslova u svim privrednim granama: industriji, bankarstvu, saobraćaju, unutrašnjoj i spoljnoj trgovini… Direktor ove osnovane škole bila je Nedica Doračić, inženjer ekonomskih nauka, komercijalist.

1949/50. god. bila je reforma srednjih stručnih škola, koje dobijaju novi program i novi naziv Ekonomska srednja škola.

       Školski centar “Mladost“ je formiran 1968. god. udruživanjem Ekonomske škole i odeljenja trgovaca i ugostitelja.

        Na osnovu Zakona o udruženom radu iz 1976. god. došlo je do integracije školskih i drugih  obrazovanih ustanova u veće obrazovane centre. 1978. god. počeo je sa radom Obrazovani centar „Miodrag Milovanović Lune” koji je 1984. god. ukinut i formiraju se dve škole kao posebne radne organizacije. Srednje stručno obrazovanje dobija svoj puni naziv Srednja škola “Mladost“. Prvi i drugi razred su tzv. zajedničke osnove, a u trećem i četvrtom razredu nova škola obrazuje tri struke i četiri zanimanja:

 I ekonomska – komercijalna struka, zanimanje računovodstveni tehničar i komercijalni tehničar;

 II pravna  struka, zanimanje tehničar za upravne poslove;

 III  ugostiteljsko – turistička struka,

zanimanje na III stepenu konobar i kuvar i prodavac mešovite robe, na IV konobar-tehničar i kuvar-tehničar, tehničar prodaje.

          Od 1990/91. školske godine Škola ponovo radi pod svojim starim imenom, koje je nosila najduže, gotovo dvadeset godina (od 1950-1968. god.).

         Od 1993. god. Školi je dobila  ime koje i danas nosi, Ekonomska škola, i obrazuju je učenici za zanimanja: ekonomski tehničar, komercijalni tehničar, prodavac – trgovinski tehničar, konobar – ugostiteljski tehničar i kuvar-kulinarski tehničar (IV-stepen stručne spreme) i zanimanja: trgovac i kuvar, konobar i poslastičar (III-stepen stručne spreme).

Do danas je kroz školu prošlo oko 15000 učenika i u školi je radilo oko 370 profesora. Kroz školu je prošlo dosta poznatih ličnosti iz oblasti privrede, sporta, politike, nauke i kulture.

        Ministarstvo prosvete, uz podršku Vlade Republike Srbije,  je 2002. godine krenulo u reformu srednjeg stručnog obrazovanja. U tom značajnom poduhvatu dobilo je podršku nemačke vladine organizacije za tehničku saradnju GTZ.

        Ekonomska škola iz Užica obavlja delatnost srednjeg stručnog obrazovanja u područjima rada ekonomija, pravo i administracija i trgovina, ugostiteljstvo i turizam.

      Obrazovni profili u kojima obrazovanje traje četiri godine su: ekonomski tehničar, bankarski službenik,  poslovni administrator, finansijski administrator i službenik osiguranja. Obrazovni profili u kojima obrazovanje traje tri godine su: trgovac, kuvar, konobar i poslastičar.

Video: Tv5

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Posne kiflice sa ajvarom (video)

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Алимпија

Oglasna Tabla

Isplata novembarskih penzija

Oglasna Tabla

Projekcija filma i koncerta: The Doors

Oglasna Tabla

Od danas pojačana kontrola vožnje u alkoholisanom stanju: 42.000 pijanih isključeno iz saobraćaja

Oglasna Tabla

Pre podne maglovito, tokom dana sunčano, do 15 stepeni

Oglasna Tabla

Posni specijalitet iz Vranja: Lučen gra na starinski način

Oglasna Tabla

Pomoć Medicinske škole Užice štićenicima manastira Sveta Petka kod Paraćina

Oglasna Tabla

Košarkaši Slobode ubedljivi protiv Pazara

Oglasna Tabla