10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Ekološka akcija za Dan čistih planina (video)

Povodom Svetskog dana čistih planina sprovedena je akcija čišćenja u Čajetini u kojoj su učestvovali učenici Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ i deca i mladi iz „Zračka“. Ovom akcijom najavljene su aktivnosti koje će se obavljati u novoj sezoni za Eko školu i „Zlatiborski krug“.

Kroz brojne akcije u prethodnim godinama, u okviru eko škole kod najmlađih u čajetinskoj opštini pokušava se razviti svest o ekolškim pitanjima pa je postignut efekat da školska deca imaju više znanja o zaštiti životne sredine od odraslih. Ekološka sekcija u školi Dimitrije Tucović tradicionalno ima akciju čišćenja 26. septembra na Svetski dan čistih planina.

„Obeležavanjem Svetskog dana čistih planina uvek tako počinjemo sa radom ekološke sekcije i uopšte te sekcije vezane za održivi razvoj. Mi smo u programu eko škole, imamo i program zaštite životne sredine, i na taj način kroz te brojne aktivnosti pokušavamo da održivi razvoj ispromovišemo, iz zdravlje, zaštitu životne sredine, i sve uvežemo u jedno,“

kaže Zorica Milosavljević, koordinatorka Eko škole. Obeležavanje ovog ekološkog datuma važno je, naročito za mlade koji žive u planinskim područjima, a školarci se uče i selektiranju otpada. U okviru ove akcije učestvovali su i korisnici Zračka kroz kreativnu radionicu, a izradu ekoloških plakata imali su učenici osmog razreda.

„Nakon ovih aktivnosti pratimo kako se oni ponašaju, da li su oni zagađivači, jer svake godine isto ponavljamo za Dan planina, opet uklanjamo smeće na istim lokacijama. Tačno je da na tim mestima uglavnom deca ostavljaju otpad, ali ne deca koja to očiste, nego drugi đaci,“

U okviru narednih aktivnosti Eko škole će biti i organizacija sastanka ekoloških koordinatora iz Srbije na Zlatiboru 19. oktobra. Pri školi „Dimitrije Tucović“ biće oformljen Savet za edukaciju i održivi razvoj koji će fukncionisati zajedno sa Eko školom i Eko odborom, Zelenim savetom, UG „Zlatiborski krug“ i drugim institucijama koje se bave održivim razvojem.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla