Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Ekološka akcija za Dan čistih planina (video)

Povodom Svetskog dana čistih planina sprovedena je akcija čišćenja u Čajetini u kojoj su učestvovali učenici Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ i deca i mladi iz „Zračka“. Ovom akcijom najavljene su aktivnosti koje će se obavljati u novoj sezoni za Eko školu i „Zlatiborski krug“.

Kroz brojne akcije u prethodnim godinama, u okviru eko škole kod najmlađih u čajetinskoj opštini pokušava se razviti svest o ekolškim pitanjima pa je postignut efekat da školska deca imaju više znanja o zaštiti životne sredine od odraslih. Ekološka sekcija u školi Dimitrije Tucović tradicionalno ima akciju čišćenja 26. septembra na Svetski dan čistih planina.

„Obeležavanjem Svetskog dana čistih planina uvek tako počinjemo sa radom ekološke sekcije i uopšte te sekcije vezane za održivi razvoj. Mi smo u programu eko škole, imamo i program zaštite životne sredine, i na taj način kroz te brojne aktivnosti pokušavamo da održivi razvoj ispromovišemo, iz zdravlje, zaštitu životne sredine, i sve uvežemo u jedno,“

kaže Zorica Milosavljević, koordinatorka Eko škole. Obeležavanje ovog ekološkog datuma važno je, naročito za mlade koji žive u planinskim područjima, a školarci se uče i selektiranju otpada. U okviru ove akcije učestvovali su i korisnici Zračka kroz kreativnu radionicu, a izradu ekoloških plakata imali su učenici osmog razreda.

„Nakon ovih aktivnosti pratimo kako se oni ponašaju, da li su oni zagađivači, jer svake godine isto ponavljamo za Dan planina, opet uklanjamo smeće na istim lokacijama. Tačno je da na tim mestima uglavnom deca ostavljaju otpad, ali ne deca koja to očiste, nego drugi đaci,“

U okviru narednih aktivnosti Eko škole će biti i organizacija sastanka ekoloških koordinatora iz Srbije na Zlatiboru 19. oktobra. Pri školi „Dimitrije Tucović“ biće oformljen Savet za edukaciju i održivi razvoj koji će fukncionisati zajedno sa Eko školom i Eko odborom, Zelenim savetom, UG „Zlatiborski krug“ i drugim institucijama koje se bave održivim razvojem.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Izdravanje dozvola za kretanje tokom policijskog časa

Oglasna Tabla

Vitamniska BOMBA: Čorbica sa spanaćem i povrćem oporavlja organizam

Oglasna Tabla

Neophodan re-atest vozila i tokom vanrednog stanja

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za ponedeljak – 6. april

Oglasna Tabla

Novi slučaji infekcije korona virusom u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Kineski stručnjaci u Srbiji: Nije dobro, država bi trebalo da uvede zabranu kretanja 24 časa

Oglasna Tabla

U Republici Srbiji je do 15 časova 5. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Oglasna Tabla

Da li 5G mreža utiče na širenje koronavirusa

Oglasna Tabla

Plave koverte stižu na adrese onih koji su služili civilnu vojsku! Ko odbije, ide na robiju 15 godina!

Oglasna Tabla